Annons

Skingrar tankar med aubergine…

Det väntar en stor vecka för mig med start måndag (återkommer i morgon), så jag har drivit bort tankarna med en av mina absoluta favoritgrönsaker här under kvällen: aubergine.
Annons

Det väntar en stor vecka för mig med start måndag (återkommer i morgon), så jag har drivit bort tankarna med en av mina absoluta favoritgrönsaker här under kvällen: aubergine.

Aubergine eller äggplanta (helt galet ord, äggplanta?) är en lite missförstådd, bortglömd och ibland även misshandlad grönsak. Den enda rätt som de flesta kommer eller har kommit i kntakt med den här klenoden (ja, det är för mig en klenod) är i moussaka och möjligtvis i en ratatouille om någon haft koll och haft med aubergine när man gjort det. Men herregud, det finns många andra detaljer att laga med aubergine, jag har några ess men den allra bästa lagar jag i kväll för att kunna tänka på annat än dagen i morgon.

Jag tipsar alla som inte gjort det här innan att göra. Matigare, moffigare och mer packat blir det aldrig med en grönsak. Så ta auberginer, dela dom på hälften och lägg dem på en plåt med snittytan nedåt. Smörj in skalet med olja (detta för att det ska bli ordentligt varmt från skalen och köttet ska bakas fint i auberginen) och baka i 185 grader tills kör helt genom-mjukt men inte sönderkört, ca 30 minuter. Skär runt skalkanten och lossa intill köttet i auberginen och gröp ur allt kött med en sked så att du får en helt skalfri, bakad aubergine som fortfarande är varm (viktigt). Skär detta direkt i längder och ägg på fat. Skeda över en enkel dressing av finhackad schalottenlök, flingsalt, vitlök, citronskal, chili och olivolja (variera som du vill), den varma auberginen suger nu t sig av smakerna och det är bara att äta direkt på rostat bröd eller som tillbehör till kött, fisk eller annan grönsak. Det här är, enligt mig, det godaste man kan göra med en aubergine, testa omedelbart! I kväll har det vart min räddning, i morgon är det måndag, jag längtar. 

Precis från ugnen oc vända, skär och lossa köttet i kanten
Köttet är skuret i längder och upplagt på ett fat, fortfarande varm
Dressingen på detta. Bäst är det här på rostat bröd med extra av dressingen på brödet, jag råder den som inte gjort detta innan att göra det.

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.

Förnya stort med smått – nu ska inredningen vara flexibel

Förnya stort med smått – nu ska inredningen vara flexibel

En rådande trend på dagens caféer och restauranger är behovet av flexibilitet. Det ska var enkelt att flytta runt inredning. Man ska kunna sitta ensam eller i stor grupp. Samtidigt som det helst ska kännas hemtrevligt. ...

Nyheter