Annons

Smit inte undan från kreativiteten…

Sparrisrätten som jag skrivit om här i veckan fick sig ett test till i går här hemma, testerna tar aldrig slut. Jag har fått lite undringar om hur vi hinner med all provlagning av rätter och tekniker. Man kan ju tycka och tro att det sker lite hipp som happ och att det bara flödar men svaret heter planering och infernaliskt mycket idéer som skulle göra mig sinnessjuk om de inte kom ut.
Annons

Sparrisrätten som jag skrivit om här i veckan fick sig ett test till i går här hemma, testerna tar aldrig slut. Jag har fått lite undringar om hur vi hinner med all provlagning av rätter och tekniker. Man kan ju tycka och tro att det sker lite hipp som happ och att det bara flödar men svaret heter planering och infernaliskt mycket idéer som skulle göra mig sinnessjuk om de inte kom ut.

För det första planeringen, när en idé ska testas är det innan passen som de tillagningen sker, man får pilla innan och givetvis också under passen ibland. Vi har ingen matsudio där rätter kan testas utan det är egen vilja, envishet och planering som gäller. Jag kan ibland bli lite irriterad på hur man ens kan ha en undran över att vissa (vi då bland annat) hinner med mer provlagning och testverksamhet, alla har sin egen drivkraft, det är bara att inte smita undan, öka tempot och försöka bli en strukturerad matlagare om man ska få ur sig några idéer och i slutändan rätter. Att man inte hinner kan aldrig vara en anledning att man inte testar, provar eller försöker, tid finns alltid, smit inte säger jag bara.

Sen så är det ju det här med idéer. Det är ju bra om man har sånna, idéer alltså. För mig är kreativitet och idéframtagandet förknippat med ett ord: mängd, stor mängd och om man vill dra det ännu längre: ohyggligt stor mängd. Jag har sjukligt, alltså på riktigt sjukligt mycket idéer och tankar, om allt. I stort sett rubbet är skit och absolut inget som jag någonsin skulle dela med mig av men ibland så kommer det fram något som är värt att arbeta på, släpp spärren är mitt tips. Sålla är nästa ord som följaktligen kommer som ett brev på posten, det gäller att kunna sålla och ta bort lavinerna av idéer och tankar.

Här hemma i går då, min gode vän Fredrik Juhlin med fru och barn är var här på middag, jag såg det som ett ypperligt tillfälle för en provlagning. Så under kvällen smög jag ut i tvättstugan och la sparrisrätten och serverade som på krog. Det gick ok, alla gillade den men jag tror kanske att för mig tog rätten ett steg närmare skrotning, den håller inte måttet tycker jag. Det är inget att lipa över, bara att norpa det som går att norpa ifrån rätten till någon annan rätt och där är jag nu, tror att jag ska göra den med grön sparris istället. Så kan det gå när man har en provlagning hemma, jag har drömt i mitt lilla rus om rätten i natt. 

Tvättstugan hemma i går kväll, ordning? Nej! Lust och passion? Ja.

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.

Nyheter