Annons

Sparrisen vinner på citronfrånvaro…

Primörernas primör, kungen (färskpotatisen)har jag gått igenom här på tugget hur jag tycker att den ska kokas, den metoden viker jag inte en tum från, men sparrisen, lillebrorsan har hittat till mig med en mtod som jag kört ett tag nu. Har jag alltid som den ”världens äldsta kock” jag är, kokat i vatten, citron (citron, främst för att motverka den lilla beskan i vit sparris), salt och lite lite socker. Jag har vart benhård, inga andra sätt har vart tillgängliga för mig, men jag har sedan några år tvärt emot färskpotatisen fått ge mig för ett mer modernt sätt att köra vit sparris.
Annons

Primörernas primör, kungen (färskpotatisen)har jag gått igenom här på tugget hur jag tycker att den ska kokas, den metoden viker jag inte en tum från, men sparrisen, lillebrorsan har hittat till mig med en mtod som jag kört ett tag nu. Har jag alltid som den ”världens äldsta kock” jag är, kokat i vatten, citron (citron, främst för att motverka den lilla beskan i vit sparris), salt och lite lite socker. Jag har vart benhård, inga andra sätt har vart tillgängliga för mig, men jag har sedan några år tvärt emot färskpotatisen fått ge mig för ett mer modernt sätt att köra vit sparris.

Vi pratar vacpåse här, den älskade vacpåsen och maskinen som är grym i vissa lägen och som när den kommer till sin rätt höjer grönsaker och andra produkter. Det man vinner när man kör vit sparris är att man bland annat inte får med beskan. För att kunna köra klart sparrisen på ett bra sätt i påsen rimmar man först den skalade primören några timmar, vätska dras ur och beska med den. Ingen citron behövs användas och det vinner sparrisen på i detta läge tycker jag.

SÅ, har du inte testat innan att köra vit sparris i påse innan: skala den först, rimma den sedan med salt och ytterst lite socker några timmar. Vacca sedan den rimmade och urdragna sparrisen med bara en riktigt god olivolja och kanske några timjankvistar (brynt smör funkar ju givetvis också men jag gillar nog olivolja bättre här) och ånga sedan. Vi kör trippel a sparris i drygt 13-14 minuter, man får känna och testa sig fram med nästan varje sändning sparris för det kan skilja på tid men nånstans där omkring de minuterna snackar vi.

Har du inte testat att köra vit sparris i vacpåse innan så råder jag dig att göra det, en godare, mer naturligt smakande och mindre syrlig primör när citronen är borta vinner man på, syran kan man få in på annat sätt i rätterna.

Här har sparrisen rimmat i två timmar
Olivolja och timjan i vacpåsen med sparrisen, använd en enkel olivolja, blir ett sånt våldsamt tryck med gräsolja

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.

Nyheter