Annons

”Storyn” håller inte…

Åt hel piggvar med pepparrot och brynt smör i helgen, så otroligt gott. När vi satt och åt kom vi att prata om det enkla, om råvarufokus och det monumentala missförståndet som kommer med att ”råvarufokus” och det enkla rena har kommit att kommuniceras allt mer frekvent.För det har blivit poppis sedan några år att ha en ”story” om sin mat som enkel, råvarufokuserad och ”tillbaks till grunden”-orienterad. Det är tröttsamt för storyn håller tyvärr inte, men lik förbannat fortsätter eländet.
Annons

Åt hel piggvar med pepparrot och brynt smör i helgen, så otroligt gott. När vi satt och åt kom vi att prata om det enkla, om råvarufokus och det monumentala missförståndet som kommer med att ”råvarufokus” och det enkla rena har kommit att kommuniceras allt mer frekvent.

För det har blivit poppis sedan några år att ha en ”story” om sin mat som enkel, råvarufokuserad och ”tillbaks till grunden”-orienterad. Det är tröttsamt för storyn håller tyvärr inte, men lik förbannat fortsätter eländet.

Råvarufokus är egentligen det tråkigaste och mest slitna ordet för att komma undan med att skapa lite av rätter från råvarorna som man har att tillgå. ”Vi jobbar råvarufokuserat som man gjorde förr i tiden”, ”vi koncentrerar oss på en råvara och låter den få tala”, låter det. Jag kan ibland irritera mig på kockar som säger sig fokusera sig på enkelhet och att de bara vill komma tillbaka till grunderna och det enkla. För det första blir det inte gott när man ska göra det otroligt enkelt och inte få med alla parametrar som alla, ja alla rätter kräver på varje tallrik. Men det får var och en avgöra själv, det kan jag inte ha några synpunkter om, kör på med det ”enkla”, det är upp till var och en.

Men att kommunicera att grunderna eller husmanskosten var eller är enkel eller fokuserar på råvaran gör mig uppbragt kan jag väl milt uttryckt säga. All matlagning som är den grundläggande och basal är mycket mer än så. Husman, almogeköket och ”det enkla” som det refereras till, handlar om rätter som är noga uttänkta, väldigt komplicerade och aldrig fokuserar på bara råvaran utan på smakkombinationer, lösningar och teknisk briljans. Att säga att den grundläggande matlagningen såsom husmanskosten eller den ”första maten” som enkel är att ljuga och försöka sig på en “story” om sin matlagning som inte finns.  

Så om vi då tar piggvar med brynt smör och pepparrot som jag åt i helgen som exempel. Det här kan vid första anblicken ses som en enkel rätt med råvarufokus (piggvaren), glöm det. Piggvar med brynt smör är inte piggvaren. Det är det brynta smöret med den brutalt heta pepparroten OCH till det piggvar som är kungen av fiskar. Om någon som försöker sig på “storyn” om det enkla och sitt envetna råvarufokus så skulle den mindre vetande kocken ha dragit till med att han/hon byggde kring piggvaren och bara ville hålla det enkelt för att få fram den goda fisken, nonsens alltså, hitta på något annat.

Och det här kan du översätta på alla rätter: en hummerstjärt som serveras naturellt kokt bara med en schysst majjo eller kräm till att doppa med händerna är inte hummern, det är den grymma majjon. Ok om du steker hummern rå med en massa goda örter, vitlök, citron och brynt smör, ja då kommer hummern få blomma och smaka lite!

Satsa på råvaran men smaksätt den, tryck till den och gör rätter och kompositioner av den, slut på meddelandet

Detta är en bloggtext. Åsikterna som uttrycks i texten står skribenten för.