I hjärtat av Vasastan finns biografen Capitol som invigdes redan 1926 och var aktiv fram till 1985 för att sedan öppna igen i ny, moderniserad lokal 2018. Sedan dess har biobesökare samlats i rymliga fåtöljer och soffor för att båda se film och äta en god middag. När Besöksliv når Joakim Haglund-Lindner, verksamhetschef, konstaterar han att sommarvarma kvällar i augusti dock inte är deras mest hektiska period.
– Från maj och till och med slutet av augusti är det uteserveringar och rosévin som gäller i Sverige, konstaterar han men tillägger att det funnits undantag.
– Sommaren 2023 hade både Barbie och Oppenheimer premiär och då var det hur mycket folk som helst, så det kan hända saker även i lågsäsong. Men vanligtvis är november till februari vår högsäsong.
Hösten kickar igång på allvar den 26 augusti då det blir en exklusiv kombination av filmvisning och sushi, vilket säkert kommer att fylla salongens 103 platser. Det handlar om kritikerrosade “Jiro Dreams of Sushi” och under kvällen serveras sushi som presenteras av välrenommerade sushikocken Joakim Lundblad som bland annat arbetat på Operakällaren, Leijontornet och Yasuragi.
– Sushi-eventet är det enda i sitt slag, att uteslutande servera samma meny till en hel biosalong har jag aldrig sett tidigare.
Varifrån kommer idéer som dessa, startar det med filmen eller maten?
– Det är en bra fråga och idéer kan komma från olika håll. Det är viktigt för oss att sälja mat och dryck, att kombinera det med film är vår grej. Filmvisningar som bjuder på mer än bara popcorn och film trendar just nu över hela världen och det handlar om att skapa ett utbud som publiken vill ha. Ofta kanske vi utgår från filmen men i det här fallet var det tvärtom: sushi är gott, uppskattat och passar bra att servera i en salong, säger han och fortsätter:
– Det är viktigt för oss att servera mat som är smidigt och bekväm att äta, den serveras ju inte på långbord. Vi blev tidigt kända för våra delikatesspizzor med löjromspizzan som är vår storsäljare.
När Bio & Bistro Capitol lanserades 2018 var de ensamma om att erbjuda den här sortens helhetsupplevelser i biosalongen. Idag har alltfler aktörer plockat upp liknande koncept. Men det är inget som bekymrar Joakim Haglund-Lindner.
– Nej, det är positivt för oss. Det är lite som när flera krogar öppnar i samma kvarter, det lockar fler till området. Generellt är svenskarna dåliga på att gå på bio och vi slåss om uppmärksamheten med många streamingtjänster så om fler än vi kan erbjuda roligare bioupplevelser så tjänar alla på det.