Annons

Nya säsongare lockas till fjälls i vinter

zoom
"Första steget in i en karriär". Jessika Lemner, arbetsförmedlare i Stockholm, noterade många unga – och pålästa, sökanden.
NYHETER. Fler än 1500 säsongsjobb kunde utlovas när 20 utställare från fjällföretag och Arbetsförmedlingen bjöd in till jobbträff under måndagen. ”Vi söker minst 100 personer och har anställt flera på plats idag”, säger Dennis Olsson, som rekryterar för Idre Fjälls räkning.
Annons

Skidlärare, servitris, liftpersonal, lokalvårdare och kock. Är bara några av de säsongsjobb som ska fyllas upp med personal inför vintern.

När fjällorterna börjar rusta inför kommande säsong står personal högst upp på agendan. Många har en säsong som startar redan i oktober och därför är den närmaste tiden viktig för att locka till sig säsongspersonal.

Under måndagen krokade Arbetsförmedlingen Stockholm arm med 20 utställare och bjöd in till jobbträff.

– Ett jobb i fjällen är ofta första steget in i en karriär inom turism, hotell eller restaurang och en chans att skapa ett bra kontaktnät. Många jobb innebär stort ansvar, vilket gör att man växer som person och yrkesmässigt, säger Jessica Lemner arbetsförmedlare i Stockholm.

 

Anställt flera på plats

Många av de deltagande fjällföretagen vittnar om lyckosam rekrytering. De ansökande har varit unga och för många är det här första riktiga jobbet de söker.

Dennis Olsson som arbetar med rekrytering till Idre Fjäll har haft en intensiv dag.

–Vi speedintervjuar. I september ska vi vara klara med alla positioner. Vi söker minst 100 personer och har anställt flera på plats idag, säger han.

–Vi har hittat ett par skidlärare, några till liften och en receptionist. Det är cirka fem personer som fått ett ja av oss här idag och ännu fler som väntar svar inom en vecka, säger hans kollega Louise Iversen.

Hos Branäsgruppen är man också positiva till jobbträffen. Här måste alla ansöka först digitalt men David Moberg, Team leader, har hittat fler starka kandidater.

–En bartender från Ryssland som bott i Sverige i 1,5 år och åkt mycket skidor hemma kom förbi och hade glöden i ögat. Det är inte alltid vi kan få in restaurangfolk som redan har vanan så det är en riktig jackpot när det händer.

Vad är vanligaste frågan som ni får av de som söker?

–Många frågar såklart om boendet. Och vad man gör förutom att jobba. Det är många nya som inte säsongat förut, eftersom att vårt intag börjar redan vid 19 år så är det en hel del som kommer direkt från gymnasiet.

”Flyttar dit heltidsjobbet finns”

Strax under 500 personer beräknas ha besökt jobbträffen. Alamin Alamin är en av dem.

–Jag har jobbat på hotell och som diskare. Jag söker jobb som köksbiträde eller inom housekeeping.

Hur ställer du dig till att flytta till fjällen för jobb?

–Var jag jobbar är mindre viktigt. Får jag ett heltidsjobb någonstans då flyttar jag dit.

Satsa på take away till hemestern

Satsa på take away till hemestern

När fler semestrar på hemmaplan kan det bli trångt på de lokala restaurangerna. Därför bör du satsa på take away så att inga kunder behöver vända i dörren