Annons

Nu kommer utbildningarna som är anpassade för dig som blivit permitterad

zoom Korta utbildningar som är tidsmässigt anpassade för deltidspermitterade. Restaurangakademien planerar tre nya utbildningar med start i höst. Foto: Restaurangakademien
Korta utbildningar som är tidsmässigt anpassade för deltidspermitterade. Restaurangakademien planerar tre nya utbildningar med start i höst. Foto: Restaurangakademien
Korta vidareutbildningar, anpassade tidsmässigt för deltidspermitterade och dessutom avgiftsfria.
– Det här är en once in a lifetime-möjlighet, säger Hanna Halpern, vd på Restaurangakademien.

Hanna överdriver faktiskt inte. Restaurangakademien i Stockholm, som sedan 1985 har varit en central gastronomisk mötesplats för restaurangbranschen, ansöker om att med start till hösten bedriva tre helt nya yrkeshögskoleutbildningar.

Alla är framtagna efter den rådande situationen med många permitteringar som följd av coronapandemin.

– Våra yrkeshögskoleutbildningar är annars framtagna för dem som vill ta sig in i branschen, men de här utbildningarna är till för dem som vill vidareutbilda sig, säger Hanna Halpern.

För person som vill ta nästa steg
De aktuella utbildningarna som Hanna Halpern pratar om är:

– Alla de här utbildningarna är avgiftsfria och CSN-berättigade. De är också korta, i syfte att kunna genomföras under den pågående, svåra situationen när många är deltidspermitterade, hösten 2020.

Möjligheten kommer inte tillbaka
Utbildningsbehovet i svenska restauranger är stort. Hanna Halpern menar att det normalt sett sällan finns varken pengar eller tid för att vidareutbilda sin personal. Corona har ändrat förutsättningarna totalt. Många medarbetare är deltidspermitterade och jobbar mest på kvällar och slutet av veckan. Därför kommer merparten av dessa utbildningar förläggas till början av veckan.

– Staten har gått in med extra pengar och Tillväxtverket, Visita och HRF förordar utbildning på den permitterade tiden. Permitterade som går den här utbildningen får alltså behålla sin lön under tiden, betonar Hanna Halpern och fortsätter:

– Den här möjligheten kommer inte tillbaka. Är det någon gång man ska satsa på en vidareutbildning så är det nu.

Det finns ett ljus i tunneln
Senast den 15 juli får skolan formellt reda på om utbildningarna blir antagna av YH-myndigheten. Innan dess tas intresseanmälningar emot.

– Det kommer bli ett väldigt kort ansökningsfönster innan starten i höst och genom att anmäla intresse får man direkt reda på när det är dags att lämna in sin ansökan, säger Hanna Halpern.

Restaurangakademien är central i svensk gastronomi och följer förstås den rådande situationen nära. Hanna Halpern berättar att hon och hennes kollegor märker från branschen att det finns hopp, till och med ett svagt ljus i tunneln.

– Just det här att folk får resa inom landet igen, det märks direkt inom besöksnäringen, säger hon.

Läs mer om de nya avgiftsfria utbildningarna här!

Fakta/Restaurangakademien

Restaurangakademien bygger branschens hållbara gastronomi. Restaurangakademiens fokus ligger på att förse branschen med högsta kompetens via de bästa utbildningarna. På så sätt utvecklas svensk gastronomi dagligen.

Läs mer om Restaurangakademien och de nya avgiftsfria utbildningarna här.