"Därför kommer jag aldrig att sluta äta ostron"

Johan Malm tvåa i Ostron-EM Foto: Colourbox, Pressbild

Kom tvåa i Ostron-EM. Därmed är Johan Malm Sveriges bästa ostronöppnare.

NYHETER. Göteborgs-krögaren Johan Malm är en av världens bästa ostronöppnare. När EM gick av stapeln i Trollhättan nyligen landade han på en andraplats. ”Jag är fortfarande en rookie om man jämför med de som tävlat längst”, säger han.

För sjunde året i rad anordnades Ostron-EM i Trollhättan. På plats fanns 20 personer från 13 olika länder som gjorde upp om vem som snabbast kunde öppna flest ostron. Bäst placerade svensk blev ostronöppnar-veteranen Johan Malm från Göteborg med ett silver. Han är också den regerande VM-mästaren sedan förra året.

Fortfarande "en rookie"

Att tävla i ostronöppning är vidare utbrett än så: Johan Malm gjorde sin första Europa-tävling 2006 och året därpå kom han tvåa i SM, som han därefter har vunnit hela fem gånger. Lägg därtill två VM-vinster från Galway på Irland och en World Cup-vinst.Artikeln fortsätter under annonsen

– Jag är fortfarande en rookie om man jämför med de som varit med länge. Det finns de som tävlat i över 30 år. Men nu har några nya duktiga killar och tjejer kommit in. De flesta som tävlar kommer från Göteborg, Stockholm eller Grebbestad-trakterna, säger Johan Malm.

Hur förbereder du dig inför ett ostron-mästerskap?

– Jag brukar inte förbereda mig så mycket. Tävlingarna är ju först och främst ett trevligt arrangemang. Det är mer eller mindre samma personer som träffas hela tiden. Vid själva tävlingstillfället så taggar man till precis innan. Jag är inte ute och kör någon morgongymnastik direkt, själva uppladdning är en middag med god mat och dryck.

Hur hård är konkurrensen?

– Den är stenhård hela tiden. Det händer emellanåt att det kommer in någon uppstickare och tar hem hela alltet. Men de fem bästa placeringarna brukar tas av samma personer, sedan hur de fördelar sig vet man inte. Det kan skilja på bara någon sekund mellan ettan och tvåan.

Är du en av de fem i toppskiktet?

– Jag har aldrig missat en final. I två tävlingar har jag en fjärdeplats men annars har jag alltid hamnat bland topp tre. Det börjar bli nervöst nu, när jag börjar bli gammal – tänk om jag inte fixar att få vara med i finalen!

Vad är viktigast att hålla koll på under tävlingen?

– Allting har med rytmen, själva flowet, att göra. Det måste flyta på jämnt även med ostron, som är mer eller mindre svåra att öppna. Man ska inte skära sönder dem och inte få med en massa skal.

Till vardags driver Johan Malm tre restauranger i Göteborg. Att äta ostron ligger i hans gener, efter att ha vuxit upp i Feskekörka.

– Jag minns inte när jag åt mitt första ostron. Förmodligen var jag pytteliten, säger han.

Hur många ostron öppnar du till vardags på jobbet under en vecka?

– Det varierar, men säg att jag öppnar mellan 200 och 1000 stycken. Det blir ju en del, men inte om man jämför med mina kollegor i USA, Kanada och på Irland som gör 500-1000 ostron om dagen.

Slutligen, tror du någonsin att du kommer bli trött på att äta ostron?

– Aldrig! Det är världens bästa mat. Dels så är det mycket nyttigt och gott och dels extremt bra för miljön.

Fakta

Johan Malm

Utbildning: Restauranggymnasium Burgårdens utbildningscentrum, Göteborg.

CV: Äger och driver idag tre restauranger i Göteborg: Gabriel, Juan Font och Aveqia. Har tidigare jobbat som kock på Sjömagasinet, restaurang Trädgården och bott och arbetat med restaurangdrift i Spanien och Dominikanska Republiken.

Tävlingar: Vann Chaîne des Rotisseurs matlagninsgtävling under gymnasiet. Därefter otalet tävlingar i ostronöppning: ”Jag minns inte alla tävlingar men jag tror att jag har 5 SM-vinster, 2 från EM och World Cup-vinst”.

Detta gör jag om 5 år: ”Vem kan svara på det? Jag är gör-gammal då. Förmodligen det jag gör idag fast ännu bättre.”

Prispallen under Ostron-EM, Trollhättan 2017:

1. Stephen Nolan, Irland.

2. Johan Malm, Sverige.

3. Hasse Johannesson, Sverige.

Artiklar inom samma ämne

Från startsidan
Skåne

Rekordmånga danska turister i Skåne

NYHETER. Danska kronan är stark och det lockar till besök.

Annons
Thomas Brühl Visit North

Thomas Brühl digitaliserar besöksnäringen

NYHETER. Visit North utvecklar ny app och plattform.
Kocklandslaget

Svenska Kocklandslaget tog hem segern mot Danmark

NYHETER. Efter landskampsvinsten laddar Svenska Kocklandslaget för VM.
Unga i fjällen

Svenska fjällen trendar bland unga

NYHETER. En ny generation upptäcker fjällen – nu anpassar STF.
kfc

Kedjan KFC växer i Sverige

NYHETER. Fem restauranger med 200 000 gäster per månad.
Torbjörn Wallin

Torbjörn Wallin ska säkra Idre Himmelfjälls framtid

KARRIÄR. Hans mål: 2 600 bäddar inom 500 meter från liften före jul 2019.
Möten

Svenska Möten slår rekord

NYHETER. Allt fler väljer mer okonventionella mötesformer.
Vibeke Raddum

Hon ska ta First in i framtiden

KARRIÄR. Vibeke Raddum vill forma framtidens hotellupplevelser.
Phil's

Så ska kedjan Phil's Burger växa

NYHETER. Ger sig in i konkurrensen på trendkänsliga Söder.
Baljeu

Därför lämnar Baljeu Grönklittsgruppen

NYHETER. ”Vi har diskuterat olika linjer men inte varit oeniga”.
Sayan

Bommar igen Råkultur – det ska Sayan Isaksson göra nu

NYHETER. Stället som banade väg för Stockholms nya sushi-våg stänger.
Fanny Sturén

Så ska Svenska Brasserier satsa på hållbarhet

KARRIÄR. Fanny Sturén blir kedjans första hållbarhetschef.
Karlatornet

Nordic Choice öppnar i Nordens högsta byggnad

NYHETER. Petter Stordalen om supersatsningen: ”Ett unikt projekt”.
Surströmmingsskiva på Tennstopet 2017

Rusning i hundratals till krogens stinkande fest

NYHETER. Gäster kommer från hela världen för att äta surströmming här.
Kebnekaises topp

Allt fler svenskar semestrar i Sverige – Kebnekaise extra trendigt

NYHETER. 25% fler beräknas vilja bestiga Sveriges högsta berg i år.
Way Out West 2017

Nytt rekord för Way Out West

NYHETER. Gav ringar på vattnet för Göteborgs besöksnäring.
Jukka Turku, Elite Hotels 1

Han fick 3 nya arbetsplatser – i ett jobb

KARRIÄR. Jukka Turku blir hotelldirektör för flera Elite-hotell i Malmö.
Fiskeskola på Getnö Gård, Åsnen

Ny nationalpark – ett grönt lyft för Smålands turism

NYHETER. Öppnar 2018: "Liknar ingen annan nationalpark i landet".
Hotellrum

Bra sommarstart för hotellen – trots junivädret

NYHETER. Antal gästnätter ökade med 7,5 procent – flest var privatgäster.
Gothia Towers Osteria

Gothia Towers växer: Öppnar ny restaurang

NYHETER. Med hela 330 sittplatser ska mässan bredda sitt ätutbud.
Kent-turism i Eskilstuna

Kent-turism är Eskilstunas nya melodi

NYHETER. Lockar besökare från hela Sverige – vill resa minnesmärke.
Idre Fjäll 1

Idre går mot supertidig säsong: "Snörekord i oktober"

NYHETER. Ökad efterfrågan ligger bakom höstsatsningen.
Helena Ahldén 1

Går till nytt toppjobb på snabbväxande Pinchos

KARRIÄR. Helena Ahldén blir COO på kedjan som öppnar 16 ställen i år.
Sivans ost

Är det här Nordens bästa matdestination?

NYHETER. Det smakar bättre västerut – enligt Embla Food Awards.
The Steam 11

The Steam Hotel har öppnat: "Helt fullbokat"

NYHETER. Efter stor invigningsfest – bokningsläget över all förväntan.
Skallefteå Airport 1

Nytt trafikrekord på Skellefteå Airport: "Otroliga siffror"

NYHETER. Flyg-vd:n om dubblat resenärsantal – andra månaden i rad.
Lily Bollinger Award 2017

Sommelierer snurrar glasen för prestigetitel

NYHETER. De 3 tävlar om titeln ”Årets Lily Bollinger”.
Äldre

Glöm inte 40 plus: "Äldre är vip!"

NYHETER. Kim Walker värnar om vikten av åldersneutralitet.
Linda Christoffersson

På hennes jobb är det Vilda Västern varje dag

SOMMARINTERVJU. Hon är ny affärsområdeschef på High Chaparral.
Sissie Svärdström

Efter 45 år som servitris: ”Jag har världens bästa jobb!”

SOMMARINTERVJU. Sissie Svärdström: ”Ju krångligare gäst – desto roligare”.
Trädgår'n

Trädgår'n växer så det knakar

NYHETER. Ikoniska Göteborgs-stället ökar omsättningen.
Abba Björn Eva

Björn Ulvaeus: ”För att bli engagerad måste jag känna lust”

EVA MÖTER. ABBA-profilen om hur han tog steget in i besöksnäringen.
Cykel Skåne

Skåne tar hjälp av Australien – ska bli bättre på naturturism

NYHETER. Ska hjälpa besöksnäringen att skapa nya erbjudanden.
Charlotte Skott

Hon har lyft ett flygande samarbete över nationsgränserna

SOMMARINTERVJU. Charlotte Skott är Scandinavian Mountains ansikte utåt.
Sturehof, Stureplan 11.

Efter het debatt – nu har parterna setts i samtal om Stureplanerna

NYHETER. Krögare och fastighetsägare ska diskutera vidare.
Almedalsveckan 2017

Rekordbra siffror för Almedalsveckan – så här kan den växa

NYHETER. Inspiration Gotlands vd: "Varit fullbokat överallt i Visby".
 
Andreas Stenberg

Han blir ny vd för Årets Kock

NYHETER. Andreas Stenberg: ”Ett drömjobb!” 
Ronneby brunn puff

Smart drag för Ronneby Brunn

NYHETER. SM-mästerskap ska locka folk till hela Blekinge.
Petter

”Krogbranschen är en jäkla bra testpilot för unga”

EVA MÖTER. Artisten och krögaren Petter i samtal med Visitas Eva Östling.
Grönklitt snö

Mer vitt i Grönklitt

NYHETER. Säsongen ska förlängas med toppmodernt snösystem.
Björn Hotell

Ekonomen: ”Det blir en bra hotellsommar”

NYHETER. Visitas Björn Arnek spår bra business för besöksnäringen.
Pontus tekniska

Pontus Frithiof öppnar restaurang på Tekniska museet

NYHETER. Strategin: Går från fine dining till mer publika enheter.
Mingel Almedalen

Är det här Almedalsveckans coolaste mingel?

VIMMEL. Kolla in! De var där Visita bjöd in till sina årliga fest.
karma

Karma expanderar internationellt

NYHETER. Tar klivet ut från den svenska marknaden.
Bocuse d'Or Sverige kandidater 2017

De kockarna gör upp om Bocuse d'Or Sverige

NYHETER. Kan bli tight på mållinjen – 8 kockar i kamp om titeln.

Dokumentärfilm

Turister sökes för huvudroll i dokumentär om naturturism i norr

NYHETER. Arktisk livsstil på film ska locka holländare till norra Sverige.