"Därför kommer jag aldrig att sluta äta ostron"

Johan Malm tvåa i Ostron-EM Foto: Colourbox, Pressbild

Kom tvåa i Ostron-EM. Därmed är Johan Malm Sveriges bästa ostronöppnare.

NYHETER. Göteborgs-krögaren Johan Malm är en av världens bästa ostronöppnare. När EM gick av stapeln i Trollhättan nyligen landade han på en andraplats. ”Jag är fortfarande en rookie om man jämför med de som tävlat längst”, säger han.

För sjunde året i rad anordnades Ostron-EM i Trollhättan. På plats fanns 20 personer från 13 olika länder som gjorde upp om vem som snabbast kunde öppna flest ostron. Bäst placerade svensk blev ostronöppnar-veteranen Johan Malm från Göteborg med ett silver. Han är också den regerande VM-mästaren sedan förra året.

Fortfarande "en rookie"

Att tävla i ostronöppning är vidare utbrett än så: Johan Malm gjorde sin första Europa-tävling 2006 och året därpå kom han tvåa i SM, som han därefter har vunnit hela fem gånger. Lägg därtill två VM-vinster från Galway på Irland och en World Cup-vinst.Artikeln fortsätter under annonsen

– Jag är fortfarande en rookie om man jämför med de som varit med länge. Det finns de som tävlat i över 30 år. Men nu har några nya duktiga killar och tjejer kommit in. De flesta som tävlar kommer från Göteborg, Stockholm eller Grebbestad-trakterna, säger Johan Malm.

Hur förbereder du dig inför ett ostron-mästerskap?

– Jag brukar inte förbereda mig så mycket. Tävlingarna är ju först och främst ett trevligt arrangemang. Det är mer eller mindre samma personer som träffas hela tiden. Vid själva tävlingstillfället så taggar man till precis innan. Jag är inte ute och kör någon morgongymnastik direkt, själva uppladdning är en middag med god mat och dryck.

Hur hård är konkurrensen?

– Den är stenhård hela tiden. Det händer emellanåt att det kommer in någon uppstickare och tar hem hela alltet. Men de fem bästa placeringarna brukar tas av samma personer, sedan hur de fördelar sig vet man inte. Det kan skilja på bara någon sekund mellan ettan och tvåan.

Är du en av de fem i toppskiktet?

– Jag har aldrig missat en final. I två tävlingar har jag en fjärdeplats men annars har jag alltid hamnat bland topp tre. Det börjar bli nervöst nu, när jag börjar bli gammal – tänk om jag inte fixar att få vara med i finalen!

Vad är viktigast att hålla koll på under tävlingen?

– Allting har med rytmen, själva flowet, att göra. Det måste flyta på jämnt även med ostron, som är mer eller mindre svåra att öppna. Man ska inte skära sönder dem och inte få med en massa skal.

Till vardags driver Johan Malm tre restauranger i Göteborg. Att äta ostron ligger i hans gener, efter att ha vuxit upp i Feskekörka.

– Jag minns inte när jag åt mitt första ostron. Förmodligen var jag pytteliten, säger han.

Hur många ostron öppnar du till vardags på jobbet under en vecka?

– Det varierar, men säg att jag öppnar mellan 200 och 1000 stycken. Det blir ju en del, men inte om man jämför med mina kollegor i USA, Kanada och på Irland som gör 500-1000 ostron om dagen.

Slutligen, tror du någonsin att du kommer bli trött på att äta ostron?

– Aldrig! Det är världens bästa mat. Dels så är det mycket nyttigt och gott och dels extremt bra för miljön.

Fakta

Johan Malm

Utbildning: Restauranggymnasium Burgårdens utbildningscentrum, Göteborg.

CV: Äger och driver idag tre restauranger i Göteborg: Gabriel, Juan Font och Aveqia. Har tidigare jobbat som kock på Sjömagasinet, restaurang Trädgården och bott och arbetat med restaurangdrift i Spanien och Dominikanska Republiken.

Tävlingar: Vann Chaîne des Rotisseurs matlagninsgtävling under gymnasiet. Därefter otalet tävlingar i ostronöppning: ”Jag minns inte alla tävlingar men jag tror att jag har 5 SM-vinster, 2 från EM och World Cup-vinst”.

Detta gör jag om 5 år: ”Vem kan svara på det? Jag är gör-gammal då. Förmodligen det jag gör idag fast ännu bättre.”

Prispallen under Ostron-EM, Trollhättan 2017:

1. Stephen Nolan, Irland.

2. Johan Malm, Sverige.

3. Hasse Johannesson, Sverige.

Artiklar inom samma ämne

Från startsidan
Östersund

Efter många turer: Östersunds-krögare får ha öppet längre

NYHETER.  Mathias Madsen välkomnar beskedet: "En riktigt sportseger!".

Annons
Sturehof, Stureplan 1

Stureplanskrögare: "Det går att bygga om utan massrivningar"

NYHETER. Stureplan kan bli byggarbetplats i 7 år: PG Nilsson har alternativ plan.
Nedläggningshotad skärgårdstrafik

Skärgårdslinjer nedläggningshotade efter SL:s beslut

NYHETER.  Peter Henricson, Strömma: "Det blir ett offentligt monopol".
Scandic störst i Finland

Efter storaffär: Scandic blir störst på finska marknaden

NYHETER. Frank Fiskers om 43 nya hotell: ”Affären är nummer två efter Rica-köpet".
Wildfire, Kolmården 1

Kolmårdens glädjebesked: Wildfire får grönt ljus av kommunen

NYHETER. Fogelmarck: ”Otroligt roligt, en lättnad. Gästerna efterfrågar Wildfire.”
Visita sågar Snabbspåret

Eva Östling riktar skarp kritik mot för långsamt snabbspår

NYHETER. Visitas vd sätter ner foten: "Hitills är resultatet alldeles för dåligt".
Lao Lopes, Harrys Gävle

Krögare i Gävle jublar åt förlängt serveringstillstånd: "Kvitto att vi skött oss"

NYHETER. Lao Lopes, ägare av Harrys får servera alkohol till klockan 03 året ut.
Svensk turism 2016

Så bra gick svensk turism förra året: Omsatte nära 300 miljarder

NYHETER. Men Visitas Eva Östling tror att Sverige kan satsa "ännu mer". 
Susanne Wallin, Haparanda stadshotell

Drömmen blev sann – hon tar över Haparanda Stadshotell

NYHETER. Började jobba som nisse som 16 -åring – nu har Susanne Wallin köpt.
Parks and Resorts

Efter Parks and Resorts rekordår – vill investera mer

NYHETER.  vd Fogelmarck: "Ökade med 3% jämfört med tidigare rekordår".
Taku-Taku 1

Här öppnar landets första veganska snabbmatskedja

NYHETER. Kocken Sebastian Schauermann vill öppna fler enheter.
Flygskatt Eva Östling

Eva Östling: "Regeringen tror inte på sitt eget förslag om flygskatt"

NYHETER. Förvirring kring senaste turerna – USA och Turkiet får rabatt. 
Ligulas nya motell i Älvsjö

Ligulas nya motellkedja tar form

NYHETER. Öppnar enhet nummer två i Älvsjö. 
Frösö Park Arena 1

Frösö Park skapar ny reseanledning – öppnar aktivitetshall

NYHETER. Har inspirerats från parken Woodward i USA.
Restaurang Göteborg, Stockholm 1

Akut brist på krogpersonal i sommar

NYHETER. Ny rapport visar siffror för hotell- och restaurangbranschen. 
Kalmar Årets Sommarstad 2017

De vinner Årets sommarstad – igen!

NYHETER. Turistchefen: "Många känenr en stolthet för staden".
Sundbyholms gästhamn 1

Mälardalen lockar allt fler turister

NYHETER. "Besöksnäringen har mycket stark tillväxt i regionen".
Red Rooster, London 1

Marcus Samuelsson öppnar Red Rooster i London

NYHETER. Tar sitt koncept från Harlem till Europa: "Spännande".
Best Western Strand, Visby 1

Så fullbokad är Almedalsveckan: "Förberedda sen februari"

NYHETER. Hotellen i Visby på högvarv – boenden finns bara kvar utanför muren.
Jimmi Eriksson och Annie Lundin 1

Storslam under NM: Svenska kockar lagade hem dubbla guld

NYHETER. Jimmi Eriksson och Annie Lundin sopade banan i finska Lahti.
Mamma Mia The Party 1

Björn Ulvaeaus tar Mamma Mia The Party till London

NYHETER. Succén från Gröna Lund på export – bygger helt ny byggnad.
Oaxen Krog sommelierer

Svensk krog har en av världens bästa vinlistor

NYHETER. Nu vill Oaxen krog locka internationella vinnördar. 
Snälltåget 1

Extra nattåg förlänger Åres säsong

NYHETER. Turismutvecklaren: "Positivt" – efter nedläggningshotade nattåg.
Bocuse d'Or Sverige kandidater 2017

De kockarna gör upp om Bocuse d'Or Sverige

NYHETER. Kan bli tight på mållinjen – 8 kockar i kamp om titeln.

Dokumentärfilm

Turister sökes för huvudroll i dokumentär om naturturism i norr

NYHETER. Arktisk livsstil på film ska locka holländare till norra Sverige.