Annons

”Därför kommer jag aldrig att sluta äta ostron”

zoom Kom tvåa i Ostron-EM. Därmed är Johan Malm Sveriges bästa ostronöppnare.
Kom tvåa i Ostron-EM. Därmed är Johan Malm Sveriges bästa ostronöppnare.
NYHETER. Göteborgs-krögaren Johan Malm är en av världens bästa ostronöppnare. När EM gick av stapeln i Trollhättan nyligen landade han på en andraplats. ”Jag är fortfarande en rookie om man jämför med de som tävlat längst”, säger han.
Annons

För sjunde året i rad anordnades Ostron-EM i Trollhättan. På plats fanns 20 personer från 13 olika länder som gjorde upp om vem som snabbast kunde öppna flest ostron. Bäst placerade svensk blev ostronöppnar-veteranen Johan Malm från Göteborg med ett silver. Han är också den regerande VM-mästaren sedan förra året.

 

Fortfarande ”en rookie”

Att tävla i ostronöppning är vidare utbrett än så: Johan Malm gjorde sin första Europa-tävling 2006 och året därpå kom han tvåa i SM, som han därefter har vunnit hela fem gånger. Lägg därtill två VM-vinster från Galway på Irland och en World Cup-vinst.

– Jag är fortfarande en rookie om man jämför med de som varit med länge. Det finns de som tävlat i över 30 år. Men nu har några nya duktiga killar och tjejer kommit in. De flesta som tävlar kommer från Göteborg, Stockholm eller Grebbestad-trakterna, säger Johan Malm.

Hur förbereder du dig inför ett ostron-mästerskap?

– Jag brukar inte förbereda mig så mycket. Tävlingarna är ju först och främst ett trevligt arrangemang. Det är mer eller mindre samma personer som träffas hela tiden. Vid själva tävlingstillfället så taggar man till precis innan. Jag är inte ute och kör någon morgongymnastik direkt, själva uppladdning är en middag med god mat och dryck.

Hur hård är konkurrensen?

– Den är stenhård hela tiden. Det händer emellanåt att det kommer in någon uppstickare och tar hem hela alltet. Men de fem bästa placeringarna brukar tas av samma personer, sedan hur de fördelar sig vet man inte. Det kan skilja på bara någon sekund mellan ettan och tvåan.

Är du en av de fem i toppskiktet?

– Jag har aldrig missat en final. I två tävlingar har jag en fjärdeplats men annars har jag alltid hamnat bland topp tre. Det börjar bli nervöst nu, när jag börjar bli gammal – tänk om jag inte fixar att få vara med i finalen!

Vad är viktigast att hålla koll på under tävlingen?

– Allting har med rytmen, själva flowet, att göra. Det måste flyta på jämnt även med ostron, som är mer eller mindre svåra att öppna. Man ska inte skära sönder dem och inte få med en massa skal.

Till vardags driver Johan Malm tre restauranger i Göteborg. Att äta ostron ligger i hans gener, efter att ha vuxit upp i Feskekörka.

– Jag minns inte när jag åt mitt första ostron. Förmodligen var jag pytteliten, säger han.

Hur många ostron öppnar du till vardags på jobbet under en vecka?

– Det varierar, men säg att jag öppnar mellan 200 och 1000 stycken. Det blir ju en del, men inte om man jämför med mina kollegor i USA, Kanada och på Irland som gör 500-1000 ostron om dagen.

Slutligen, tror du någonsin att du kommer bli trött på att äta ostron?

– Aldrig! Det är världens bästa mat. Dels så är det mycket nyttigt och gott och dels extremt bra för miljön.