Annons

Kockar tar strid för hotad utbildning

zoom Räddningsaktion. Kockar vill vända restaurangskolans svikande elevantal.
Räddningsaktion. Kockar vill vända restaurangskolans svikande elevantal.
NYHETER. Efter att bara fyra elever sökte till restaurang- och livsmedelsprogrammet på Kristinegymnasiet i Falun kan utbildningen komma att läggas ner. Nu engagerar sig lokala kockar för att rädda den.
Annons

I den första ansökningsrundan sökte bara fyra elever till Kristinegymnasiets 16 platser på restaurang- och livsmedelsprogrammet. Om inte antalet elever ökar fram till 15 maj, då sista chansen finns att söka inför hösten, riskeras utbildningen att läggas ner.

– Det är otroligt tråkigt att det ser ut så här. Det har varit lite upp och ner med utbildningen under åren, 2014 var det nio elever och förra året hade vi fullt. Men i år har vi bara haft fyra sökande och jag ser flera orsaker till det, säger Sari Peltokorpi, rektor på Kristinegymnasiet.

Färre elever i hela landet

Ett skäl till den vikande trenden är en nationell tillbakagång när det gäller ansökningar till restaurang- och livsmedelsprogrammen. Enligt statistik från Skolverket har antalet elever på utbildningen minskat med 17 procent mellan 2014 och 2015. Sari Peltokorpi tror att de tuffa arbetsförhållandena i restaurangbranschen och föräldrarnas fokus på studieförberedande program bidragit till den negativa utvecklingen.

Men nu går flera av Faluns mer namnkunniga kockar ihop för en räddningsaktion. Det är bland andra Görgen Tidén och Ingemar Eberstål som har engagerat sig för att öka antalet sökande till utbildningen.

– Det betyder jättemycket för oss och vi är väldigt tacksamma. De kan visa hur det är att jobba på restaurang och vad det finns för möjligheter, säger Sari Peltokorpi.

Hur informationsspridningen ska gå till är ännu inte klart. Men planen är att kockarna tillsammans med representanter från kommunen ska marknadsföra restaurangutbildningen till Falu kommuns högstadieelever och deras målsmän på plats i skolorna. 

Krögaren Ingemar Eberstål driver Banken Bar & Brasseri i Falun och sitter även med i skolans yrkesråd. Han vill öka utbildningens attraktionskraft.

Drabbar besöksnäringen i Dalarna

– Syftet med projektet är att knyta utbildningen närmare branschen. Vi måste ut och informera redan i åttonde klass: berätta vad linjen består av, att den är högskoleförberedande och visa att vi i branschen är seriösa företag med ordning på arbetsscheman och löner. Här finns det jobb och som ung kan du avancera, säger Ingemar Eberstål.

Enligt honom så är det viktigt för besöksnäringen i Dalarna att utbildningen finns kvar.

– Om vi ser på hela Dalarna med fjällregionen och Siljanområdet så behövs det ett stort antal nya medarbetare de kommande åren. Dessutom har medelåldern höjts på den offentliga sidan. Om det inte utbildas några kockar, vem ska då stå i skolköken och servera mat på sjukhus? Det är viktigt att vi i branschen tillsammans med kommunen engagerar oss för att locka nya elever. Annars får vi göra som i Norge och importera kockar.

Vad tror du om framtiden för restaurangutbildningen på Kristinegymnasiet?

– Den måste leva vidare. Av de som jobbar hos mig i dag så kommer nästan hundra procent från den här utbildningen. Om den inte finns kvar så kommer hela branschen att få stora problem.