Annons

Kalkylator hjälper besöksnäringen bli mer klimatsmart

zoom Med semesterkalkylatorn kan hotellen marknadsföra<br />
 att de erbjuder klimatsmart boende. Foto: Colourbox
Med semesterkalkylatorn kan hotellen marknadsföra
att de erbjuder klimatsmart boende.
Foto: Colourbox
NYHETER. Undrar du hur mycket ett särskilt hotell eller en flygresa påverkar klimatet? Med verktyget Semesterkalkylatorn kan du ta reda på detta, och samtidigt få tips om mer klimatsmarta alternativ.
Annons

Flygresor är en av de största klimatbovarna, och samtidigt ökar resandet till utlandet. Detta vill en grupp forskare, offentliga organisationer och turismaktörer i Göteborg ändra på. Nätverket Klimatsmart semester har under tio månader arbetat med projektet och plattformen Semesterkalkylatorn, som har sjösatts lagom till att sommarsemestrarna startar.

På klimatsmartsemester.se kan det digitala verktyget beräkna semesterns klimatpåverkan utifrån transport och boende.

– Syftet är att dels inspirera konsumenter till att välja mer klimatsmarta semesteralternativ, men också inspirera besöksnäringen för att få igång dialogen om hur de kan jobba mot ett mer klimatsmart utbud, säger Erik Lundberg, forskare och projektägare, Centrum för turism, Handelshögskolan Göteborg.

Utöver att kunna beräkna den egna semesterns klimatpåverkan, kan man få tips på alternativ som är mer klimatsmarta.

Kalkylatorn kan bäddas in på externa webbplatser som destinationsbolagens och turismföretagens sajter. Hotell och andra boenden kan få synas i kalkylatorn med sin redovisade klimatpåverkan per gästnatt.

– På detta sätt kan hotellen marknadsföra att de erbjuder ett klimatsmart boende, och samtidigt uppmuntra gästerna att resa klimatsmart, säger Jörgen Larsson på Chalmers som ansvarar för beräkningarna bakom semesterkalkylatorn.

Hur ska ni få folk att gå in och kolla sin klimatpåverkan under semestern?

– Vi hoppas att nyheten uppmärksammas och att den bäddas in på olika turismsajter där konsumenterna kan stöta på den, säger Erik Lundberg.

Vad har ni för mål med semesterkalkylatorn?

– Plattformen ska finnas länge och underhållas, och vi ska utveckla fler projekt på samma tema. Målet är att den ska underlätta för konsumenter att göra fler klimatsmarta val när de ska på semestern. Vi tror inte att folk slutar flyga till Thailand, men hoppas att det kan få folk att tänka till och kanske på sikt förändra sitt beteende, säger Erik Lundberg.

Om du fick skicka med en uppmaning till alla semesterfirare, vad skulle det vara?

– Försök att stanna på marken, det finns fantastiska möjligheter att resa nära och långt utan att påverka klimatet för mycket.