Annons

Så ska de laga guld i Culinary World Cup

zoom
"Vi får ögonen på oss när vi vinner tävlingar, det visar att vi kan laga mat i världsklass och det är inspirerande för medarbetare i hela Sverige", säger lagkapten Dan Assarsson. Foto: Fazer
NYHETER. Fazer representerar Sverige i kocklandslags-VM i Luxemburg 2018. Tävlingens tema ”Mot matsvinn” kan bli en fördel för laget: ”Temat passar oss perfekt, vi har jobbat mycket just med att ta hand om allting på en råvara”, säger lagkapten Dan Assarsson.
Annons

Fazer Culinary Team är regerande världsmästare i storköksklassen från Culinary World Cup 2014 och de kammade även hem en andraplats i Culinary Olympics förra året. Nu har laget sikte på guld i Expogast Villeroy & Boch Culinary World Cup 2018.

– Vi i laget har väldigt roligt tillsammans, det hörs lång väg när vi är på plats i ett rum. Vi tror på det vi gör och det hoppas jag kan avspegla sig i maten vi lagar, så jag ser definitivt framför mig en vinst, säger lagkapten Dan Assarsson.

Tema ”Mot matsvinn”

Tävlingen äger rum under mässan Expogast i Luxemburg den 23 till 29 november nästa år. Uppgiften är att på fem timmar tillaga en trerättersmeny för 150 personer för endast fem euro per person.

– Det blir en utmaning att bevisa att vi inom Fazer kan laga god mat för en billig peng, allt handlar om hur man arbetar med råvarorna. Vår meny är inspirerad av höstsmaker och består bland annat av rotfrukter, fågel och fisk, resten är hemligt än så länge.

Årets tema är ”Mot matsvinn” och det är något det svenska laget har stor vana av.

– Temat passar oss perfekt, vi har det senaste året jobbat med att ta hand om allting på en råvara, genom att exempelvis göra buljonger eller fritera skal. För Fazer är det ett sätt att minimera matsvinnet.

Gästspel i Sverige

Som ett sätt att träna inför tävlingen kommer laget nu att gästspela på ett tjugotal av Fazers restauranger runt om i Sverige.

– Vi har precis börjat träna på att servera 150 personer i skarpt läge. Vi finputsar också våra recept genom att exempelvis öka mängden soppa eller få till mer syra i såsen.

Inspirerar medarbetare

Dan Assarsson berättar att lagets vinst i Culinary World Cup 2014 haft betydelse för företaget. Och VM i Luxemburg väntas också spela in.

– Vi får ögonen på oss när vi vinner tävlingar, det visar att vi kan laga mat i världsklass och det är inspirerande för medarbetare i hela Sverige, det kan även locka nya kockar till Fazer. Jag tycker att det skulle vara extra kul att försvara titeln nästa år, det skulle betyda jättemycket både för laget och för företaget.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...