Annons

Räddningen blev crowdfunding – och sherpas från Nepal

zoom Crowdfunding visade sig vara ett lyckosamt drag.<br />
Nu har drygt 100 000 kronor samlats in. Foto: Destination Vemdalen
Crowdfunding visade sig vara ett lyckosamt drag.
Nu har drygt 100 000 kronor samlats in.
Foto: Destination Vemdalen
NYHETER. När den välbesökta vandringsleden till i Klövsjö blev hårt åtgången av vårfloden gick flera aktörer samman för att rädda den. Tack vare en insamling, ett projektstöd och långväga experthjälp är besöksmålet snart i bättre skick än någonsin.
Annons

Vandringsleden till Fettjeåfallet är Destination Vemdalens mest populära besöksmål sommartid. Att hålla leden i gott skick har varit en utmaning i flera år, och i fjol blev läget akut. Vårfloden svepte med sig delar av leden och förstörde en bro.

– Markägarna i området med Halvard Svensson i spetsen kom till oss och ville vara med och hjälpa till, säger Marcus Ståhl, vd för Destination Vemdalen och fortsätter:

– Då väcktes den här idén om att göra en insamling där alla som ville kunde bidra till att rusta upp vandringsleden. Vi har marknadsfört insamlingen på vår hemsida och det har också funnits skyltar vid leden.

Crowdfunding visade sig vara ett lyckosamt drag. Nu har 800 bidrag gjorts och drygt 100 000 kronor samlats in.

– Från början vågade vi inte hoppas på att så många skulle vilja vara med och bidra, så det känns jätteroligt. Jag har märkt en trend här att folk vill vara medskapande och känna delaktighet, så just nu funderar vi på hur vi kan göda det intresset ännu mer, säger Marcus Ståhl.

Destination Vemdalen och Bergs kommun har boostat insamlingen och gått in ekonomiskt för att täcka kostnaden för renoveringen. Man kommer även få ett projektstöd från Länsstyrelsen i Jämtland. Notan för satsningen landar på knappt 700 000 kronor.

Från början var tanken att man skulle sätta träspänger på leden, men efter att markägarna visat en dokumentär för Marcus Ståhl om nepalesiska sherpas som rustar upp vandringsleder i Norge genom att bygga stentrappor blev planen en annan. Sten istället för tryckimpregnerat trä ansågs vara ett mer naturligt inslag i naturen. Markägarna tog kontakt med det norska bolag som anlitat sherpas – och nu är fyra experter från Nepal på plats i Destination Vemdalen.

– De håller på att lägga fina stentrappor på leden för hand. Sherpas har erfarenheter hemifrån av utmanade miljöer, så detta är en väldigt bra hållbar och långsiktig lösning. Nu kommer leden till Fettjeåfallet bli både säkrare och en ännu bättre upplevelse, säger Marcus Ståhl.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...