Annons

RekordmÄnga ansökningar till Grythyttan

zoom Foto: Örebro Universitet
Foto: Örebro Universitet
NYHETER. Efter flera Ă„r av dalande ansökningsstatistik pĂ„ Restaurang- och hotellhögskolan, Campus Grythyttan vid Örebro Universitet ser man i Ă„r en stark vĂ€ndning uppĂ„t. ”Vi Ă€r jĂ€tteglada, men för tidigt att sĂ€ga om det Ă€r en covid-effekt”, sĂ€ger enhetschef Helene Gustafsson.
Annons

Det Àr frÀmst antalet förstahandssökande som har ökat, vilket Àr extra glÀdjande, sÀger Helene Gustafsson.

Till Kulinariska kockprogrammet har det hittills kommit in 131 förstahandssökande, att jÀmföra med 79 förra Äret. Till Sommelierprogrammet Àr antalet förstahandssökande 58, med motsvarande antal 2019 39. Till MÄltidsekonomprogrammet Àr ökningen inte lika stor, med antalet förstahandssökningar hittills 39, att jÀmföra med 34 motsvarande period förra Äret.

Programmen stÄr fortfarande öppna för s.k. sen ansökan, och Helene Gustafsson rÀknar med att det kan tillkomma ytterligare nÄgra ansökningar innan man stÀnger.

Hon tror inte att ökningen endast Àr en effekt av coronakrisen. Sedan tvÄ Är tillbaka har universitetet gjort en större satsning pÄ kommunikation för att nÄ ut till unga. Bakgrunden var att man sÄg att söktrycket minskade.

– Vi samarbetade med en kommunikationsbyrĂ„, för att tydligare fĂ„ ut budskapet att vi finns och att det för individen Ă€r en hĂ„llbar framtidssatsning att studera restaurang- och mĂ„ltidsinriktade  program pĂ„ universitetsnivĂ„.

 Hur mycket tror du att corona har pÄverkat, det Àr ju mÄnga som stÄr utan jobb idag.

– Vi kan inte sĂ€ga hur stor del av ökningen som beror pĂ„ covid19. Men jag tror att det delvis beror pĂ„ alla resurser vi har lagt pĂ„ vĂ„r kampanj och att vi har nĂ„tt ut till fler som Ă€r sugna pĂ„ att vidareutveckla sig inom besöksnĂ€ringen och som ser vikten av att lĂ€sa pĂ„ universitet.

Hur kÀnns det för er att suget ökar?

– Vi Ă€r jĂ€tteglada, vi Ă€r övertygade om att utbildning behövs för utveckling och kvalitet. Och jag Ă€r stolt att kunna sĂ€ga att vi har sĂ„ hög kvalitet pĂ„ vĂ„r statliga utbildning inom hotell och restaurang att det Ă€r onödigt att Ă„ka utomlands. Det Ă€r fantastiskt och unikt att vi i Sverige har universitetsutbildning, utan terminsavgift, som Ă€r till för att frĂ€mja besöksnĂ€ringen.

Varför Àr det viktigt att fler i besöksnÀringen högskoleutbildas?

– Som jag sa sĂ„ bidrar det till en generell utveckling och höjd kvalitet, och pĂ„ individnivĂ„ till att man skaffar sig kompetens att fortsĂ€tta sin egen utveckling och med det en starkare position för sin framtid. Denna nĂ€ringen behöver en höjd kunskapsnivĂ„, det höjer nivĂ„n i branschen – pĂ„ service, ekonomi och ledarskap, och det Ă€r ju jĂ€tteviktigt.

Helene Gustafsson tillÀgger:

– Utbildar man sig sĂ„ blir man ocksĂ„ duktig pĂ„ att sprida kunskapen vidare till andra – det skapar ringar pĂ„ vattnet och skapar ett bĂ€ttre ledarskap.

Kan det komma nÄgot gott för branschen ur coronakrisen?

– Ja det tror jag, dels Ă€r vi tvungna att stĂ€lla om vĂ„ra arbetssĂ€tt, tĂ€nka till hur vi vill jobba. Ur kaos föds kreativitet – det gĂ€ller alla branscher.