Varför sökte du dig till hotellbranschen från första början?
– Jag flyttade till Uppsala för att gå på ett idrottsgymnasium och spela badminton. Ingen i min familj har jobbat inom besöksnäringen men när en kompis berättade att han pluggade hotel management i Schweiz så kände jag bara ”Det är ju det här jag ska göra! Det här är mitt kall.”
Vad gjorde du då?
– Jag gick klart gymnasiet och sen jobbade jag på Svenssons Krogar i Uppsala. De har flera restauranger och det var mycket logistik och puls – och jag älskade det, jag kände att det här är helt rätt för mig. Efter att ha jobbat operativt i tre år sökte jag till Schweiz. Jag ville få den akademiska sidan av branschen också.
Du har ju varit i branschen sedan 2008 – vad gör att du har stannat så länge?
– På varje jobb som jag har haft i besöksnäringen så har jag haft så himla kul och lärt mig jättemycket. Jag har aldrig sett en anledning att byta, utan snarare har jag reflekterat över vilken otrolig tur jag haft som kommit in i världens roligaste bransch.
Var det en fördel att prova på att jobba i branschen innan du utbildade dig i Schweiz?
– Det var jättebra! En del drar direkt efter gymnasiet, och det kan man så klart också göra, men jag tyckte att det var rimligt att prova på att jobba lite grann och det hade jag mycket fördel av när jag sen studerade. Att kunna applicera det akademiska i skolan med erfarenheterna från jobbet.
Nu gör vi ett litet hopp från studierna till att du blivit vd för Compass Group – vad kände du när du fick erbjudandet?
– Jag blev såklart jättestolt och glad över frågan. Men samtidigt känner jag mig också ödmjuk inför uppgiften. Det finns jättemycket att lära och det tror jag är viktigt att ha med. Man lär sig hela tiden även i det här uppdraget, säger hon och fortsätter:
– Det är också ett stort ansvar att leda verksamheten och i rollen som vd, tillsammans med ledningsgruppen, peka ut vägen framåt och skapa förutsättningar för alla i organisationen att lyckas. Så, jag är jätteentusiastisk och ödmjuk inför uppgiften.
Är det en fördel att rekrytera någon ur verksamheten, snarare än att ta in en extern till vd-rollen?
– Det finns för- och nackdelar med båda sätten. Jag tror fördelen med att växa inom samma bolag är att man känner till processer, känner kunderna väl och känner många medarbetare. Det gör att man ganska snabbt kan sätta sig in i rollen. Jag förespråkar också att företag aktivt jobbar med sin successionsplanering, så att det finns en känsla att man kan växa inom bolaget.
– Det finns också en kontinuitet för kunder och medarbetare när man har en ledare som vuxit internt.
Vad blir det första du hugger tag i din nya roll?
– Jag kommer att lägga jättestor vikt vid våra medarbetare och stor vikt på våra kunder och ämnar att kontinuerligt åka ut och träffa dem som jag ännu inte hunnit träffa.
Vilka är dina styrkor som ledare?
– Jag tror att jag har ett genuint och rättvist ledarskap. Jag är förutsägbar och har en tydlig målbild som vi ska styra emot. Jag har också hört att jag har en förmåga att få med mig människor. En del i det är att alltid försöka få tid att besöka våra kollegor ute på enheterna. Det stärker möjligheten för mig att fatta rätt beslut som ledare genom att få inspel från de som jobbar i kärnverksamheten och som dagligen möter våra kunder och våra gäster. Det är ju där det händer.
Kan du berätta om Compass Groups strategi framåt?
– Vi ska fortsätta växa Compass Group i Sverige, både tillsammans med nuvarande kunder och nya. Vi ser tillväxt i framför allt fyra områden som vi vill satsa på. Det är restauranger och kaféer på företag som spelar en jättestor roll för att få kollegor att trivas och komma tillbaka till kontoret. Vi vill växa inom mat till äldre, både i hemmet och på boenden. God och hälsosam mat kan bidra till en ännu bättre livskvalitet. Vi vill fortsätta växa inom obemannade lösningar och sist men inte minst så har vi våra supporttjänster där vi har ett brett utbud av allt från lokalvård och reception till vaktmästeri.
Vad ser du mest fram emot nu?
– Vi har ju ett brutet räkenskapsår, den 1 oktober är det första dagen på nya året. Det blir lite extra spänning med något helt nytt och det är nu det börjar på allvar. Det ska bli fantastiskt att ta sig an det nya året tillsammans med alla fina kollegor i teamet, runt om i hela Sverige, och med våra kunder.
Läs även en tidigare intervju med Compass Group – om bättre beredskap och matförsörjning.