Stockholm Krogbolag driver restauranger som Tennstopet, Tennstopet Grill, Kommendören, Tako och den nya satsningen Kapten Jack, Public House. Matilda Cripps har jobbat inom verksamheten i tio år och inom restaurangbranschen under dubbelt så lång tid. Hon har bland annat varit restaurangchef på Brasserie Jacqueline’s och jobbat på restaurang Boqueria och Tako. Cripps började sin tjänst som vd för Stockholm Krogbolag under sommaren.
– Jag vet inte om man någonsin känner sig varm i kläderna i den här rollen men jag tycker det är oerhört kul, säger Matilda Cripps och berättar att hon var lite pirrig inför att berätta för alla på företaget att hon skulle bli vd. Även fast hon redan kände de flesta inom koncernen.
– Jag har en lång relation till restaurangbranschen, även fast jag nog inte tänkte på den som en framtida karriär från början. Jag började på McDonalds i Farsta under gymnasietiden, jag var värdinna och blåste upp ballonger till barn.
Det började med sallad
Efter gymnasiet startade Matilda Cripps salladsrestaurang med sin mamma på Kungsholmen i Stockholm. På Matilda Cripps eget initiativ.
– Vi var tidiga med konceptet, men det blev svårare när dagligvaruhandeln också började erbjuda salladsbarer. Men, jag lärde mig massor av erfarenheten och fick tidigt koll på alla delar som utgör en restaurangverksamhet från inköp till bokföring och personalfrågor, säger hon.
När salladsrestaurangen stängt för gott så började Matilda Cripps jobba på restaurang Boqueria och Tako i Stockholm, vid den tiden drevs båda ställen av Stockholm Krogbolag. Efter en tid blev hon tillfrågad att starta egen verksamhet i Norge, det var 2019 och Matilda Cripps var daglig leder dvs vd för en ny restaurang.
– Ja, det var i november 2019 och vi vet ju vad som hände strax därpå. I Norge stängde man ner allt och jag fick åka hem. I samband med att jag fick min son i maj 2020 så började jag fundera på om jag kanske skulle göra något annat i livet, utanför restaurangbranschen.
Tre år i skolbänken
Matilda Cripps började plugga på Handelshögskolan i Stockholm. Hon läste accounting och finance (redovisning och finans), och slutade med toppresultat. Efter examen för ett år sedan hörde hon av sig till sina gamla chefer på Stockholm Krogbolag, Christian Olsson och Kristofer Sandström.
– Efter tre år i skolbänken så hade jag verkligen saknat krogbranschen, jag jobbade som restaurangchef på Brasserie Jacqueline’s ett tag och kunde inte riktigt föreställa mig att jag skulle byta ut det mot att sitta framför en skärm och koda i tio timmar per dag. De sociala delarna av det här jobbet är för viktiga för mig.
Matilda Cripps egenskaper och arbetserfarenheter gör henne unikt lämpad till sin nya roll, där hon får kombinera sitt siffersinne med sin passion för restaurang och kroglivet.
– Min vision om vad det här jobbet skulle innebära har blivit mycket bredare sedan jag varit på plats ett tag. Den innefattar mer än att sitta på kontoret och optimera siffor, jag flyger omkring mellan restaurangerna på min cykel och lär känna de olika verksamheterna. Det är mycket som händer hela tiden, jag älskar det.
Läs gärna vår tidigare artikel om nyöppningen av Restaurang Tako förra hösten.