Annons

Nya kökschefen: ”Bomans är lekfullt och härligt”

zoom
KARRIÄR. Lyxigt och glamoröst – men också lekfullt och kul. Det är några av ledorden när Gustav Otterberg kliver in i rollen som ny kökschef på Bomans Hotell i Trosa.
Annons

Gustav Otterberg har ett cv som rymmer flera tunga uppdrag. Senast var han köksmästare på Villa Foresta som slog upp sina portar på Lidingö i augusti 2024. Men sedan september 2025 är det Bomans hotell & restaurang i Trosa som är hans arbetsplats.

Hur hamnade du på Bomans?
– Ja du, det är som vanligt i den här branschen, att man känner någon som känner någon. Det var Katarina Romell, min tidigare chef från Grand Hotel Saltsjöbaden, som ledde mig hit. Hon och Kristin Boman som driver Bomans i Trosa är nära vänner, så på den vägen är det.

Du har en gedigen bakgrund, hur skulle du sammanfatta den?
– Jag hade ett otroligt intresse för fine dining och lyxkrogar, så det var dit jag sökte mig. Det började med att jag hamnade på Leijontornet runt 2006 där jag blev kvar i fyra-fem år som kökschef. På den vägen är det.

– Jag har alltid försökt att känna stolthet över att jag gått min egen väg, att jag skapat en egen uppfattning om vad jag gillar. Ekstedt, där jag hamnade sedan, var ett koncept jag drömt om länge – att få laga mat över öppen eld. Sedan kom livet i kapp med småbarn som gjorde att jag var tvungen att prioritera annorlunda. Det var delvis därför jag hamnade på Artipelag där utmaningen som lockade var alla jättebanketter vi gjorde där ute.

Det är ett imponerande renommé.
– Jag har haft svårt för att göra saker halvdant. Ska man göra någonting ska man göra det ordentligt. Så är det med allt jag gör i livet, jag snöar in otroligt på det jag gör. Mitt andra intresse är fiske och där har jag verkligen nördat ner mig på alla sätt.

– Men vad gäller fine dining generellt brukade det vara nästan tvärtemot hur det är idag.

Hur har det förändrats?
– Numera är det väldigt tekniskt på ett annat sätt än förr. Det handlar mycket om de små detaljerna och är väldigt tillrättalagt jämfört med hur det var på till exempel Leijontornet. Där var rätterna större och det var mycket mer lagat à la minute. Dagens kockar är extremt skickliga när det kommer till tekniker medan jag är mer förtjust i det traditionella finköket.

Vad är din relation till Bomans?
– Jag har varit i Trosa lite på sommaren och ätit på Bomans, men det är inte mer än så. Det är ju ett hotell och restaurang som har ett gott rykte sedan länge. Jag åkte hit och tittade och det verkade vara en härlig arbetsplats och miljö att vara i. Jag älskar inredningen och hela hotellet och restaurangen. Det är lekfullt och härligt.

Vilka är utmaningarna med att kliva in som ny kökschef?
– Jag har arbetat som kökschef sedan jag var 22 år och när man kommer till ett nytt ställe handlar det sällan bara om att laga mat utan om en hel del annat, inte minst rekryteringar. Ofta när en kökschef går brukar någon annan också sluta, men nu hade jag tur och fick in två bra rekryteringar snabbt.

Hur kommer det att märkas att du är på plats som kökschef?
– Det är ett pågående arbete att hitta exakt vilken profil det ska vara på Bomans. Nu lagar vi ganska klassisk vällagad mat, det ska inte sväva i väg för mycket. Kristin som ägare har en vision vad hon tycker och det är väldigt kul att kunna bolla med någon.

– Hon står för att ”more is more” och gillar det lyxiga och lite dekadenta och jag vill att restaurangen ska matcha med det. Där har vi en bra utgångspunkt. Vi vill ha lite exklusiva råvaror men ändå försöka ha det lekfulla inslaget som även genomsyrar resten av hotellet, säger Gustav Otterberg.

LÄS ÄVEN: Lojala stammisar som ständigt återvänder till Bomans i Trosa. 

Raketrenoveringen – med fullt av gäster på hotellet

Raketrenoveringen – med fullt av gäster på hotellet

101 rum renoverade på mindre än ett kvartal - samtidigt som hotellet kryllade av gäster. Hur ror man ett sådant projekt i land? – Allt handlar om planering, säger Aram Mojarrad på Hotel Karlaplan i Stockholm.