När ishockey-VM kommer till Sverige innebär det en stor mängd tillresta besökare. Men världens största årliga vinterevenemang innebär mer än matcherna och kringaktiviteterna vid Globenområdet. Stockholm stad bjuder också in till en folkfest i Kungsträdgården. Här späckas det med gratis aktiviteter för hela familjen under slutspelet 21-25 maj, aktiviteter inom idrott, rörelse och kultur.
– När Stockholm står värd för ett så stort evenemang som ishockey-VM vill vi visa upp staden från sin bästa sida och vi vill att det ska märkas i hela staden – för alla. Evenemang som ishockey-VM ger en positiv effekt för det lokala näringslivet och vår vision är att både staden och näringslivet samverkar och bjuder på ett härligt värdskap, där hotell, restauranger, transportmedel, museer och gallerior skapar aktiviteter och ett engagemang som gör att besökare och boende känner sig välkomnade, säger Annika Malhotra, projektledare Stockholm Business Region AB och ansvarig för stadens åtaganden kring hockey-VM.
Street hockey och käpphästar
Stockholm Hockeyfest har tre tydliga syften, att välkomna alla under parollen All Hearts Welcome, att besökare ska upptäcka staden och att få folk i rörelse.
– Stockholm har ett mål att inspirera till ökad fysisk aktivitet och idrottande bland alla stockholmare, framför allt bland ungdomar. Med mästerskap i staden så bygger det upp intresse för idrott och vi kan på lång sikt gynna breddidrotten. Vi har därför olika projekt som fortsätter även efter att fansen har åkt hem och isen har smält, för att bygga vidare på rörelseglädjen, säger Annika Malhotra.
Utöver att besökare i Kungsträdgården kan ta del av dagligt uppsnack om de aktuella matcherna med sportjournalisten Robert Tennisberg, panelsamtal om idrotts- och läktarupplevelser för personer med funktionshinder, så finns det en mängd prova-på-möjligheter. Man kan prova att åka skridskor på plast-is, testa street hockey, pingis, spela bordshockey med världsspelare, hoppa käpphäst och testa sin kondition med hjälp av GIHs forskning. Annika Malhotra berättar att de samarbetar med olika organisationer och aktörer, som just GIH som varje dag kör ett puls- och peppass, Finnkampen som firar 100 år och Hugos Stiftelse som arrangerar Glädjeruset, ett lopp där alla är välkomna att delta.
– Budskapet är att Stockholm är en öppen stad som är tillgänglig för alla och välkomnar alla. Det gäller även kultur och under Stockholm Hockeyfest firar vi att Pippi fyller 80 år i år, vi har scenuppträdanden, dansuppvisningar och live jazz, säger Annika Malhotra och nämner att artister som Meira Omar, Greczula, Erik Segerstedt och Dolly Style uppträder i samarbete med Sveriges Radio P4 Stockholm och Musikplats Stockholm.
Skapar samhällsförbättring
Runt 300 000 besökare kommer till huvudstaden under ishockey-VM och Annika Malhotra vill att de ska ha goda minnen av Stockholm, oavsett av hur det går i mästerskapet, och att de vill komma tillbaka.
– Vi vill också att stockholmarna ska känna hur fantastiskt det är med ett stort evenemang i staden och att det ger ringar på vattnet och skapar en samhällsförbättring, genom sysselsättning, engagemang, intresse och välmående.
Annika Malhotra får medhåll av Visitas vd Jonas Siljhammar att ishockey-VM betyder så mycket mer än folkfesten som utspelar sig runt Fan Zone vid arenan.
– Det är bara att åka tunnelbana eller gå på stan så möts du av alla glada fans. Det är folk som kommer hit och brukar våra tjänster, bor på våra hotell, äter på restauranger och handlar i butiker. Det har givetvis stora samhällsekonomiska effekter, men i dessa tider är det också något större, att vi möts över gränserna. Där har besöksnäringen en viktig roll, säger Jonas Siljhammar som ingår i ett av de två Ambassadörslandslagen under hockey-VM.
– Det är ett ”landslag” som består av representanter för Näringsliv & Samhälle och ett lag som består av hockeylegendarer som Mats Sundin, Mats Näslund, Erika Holst, Bengt-Åke Gustafsson och många fler. Vi ska helt enkelt sprida budskapet om eventet och för mig som har ett brinnande hockeyintresse är det bara roligt.
Stockholmspulsen
Han berättar att ambassadörerna jobbar under mottot ”Feel the Pulse” och det är något han vill att besökare under ishockey-VM verkligen ska få ta del av.
– Man ska ha med sig fantastiska upplevelser från Stockholm som stad och Sverige som värdland. Vi vill att de ska ha känt Stockholmspulsen och att det väcker ett intresse att vilja komma tillbaka även när det inte är ishockey-VM, avslutar Jonas Siljhammar.