Annons

Ellen Rosdahl är redo för Yrkes-EM

zoom FOTO: Daniel Larsson
FOTO: Daniel Larsson
NYHETER. Den 9-13 september är det dags för Svenska yrkeslandslaget att visa framfötterna i Yrkes-EM i Herring i Danmark. Kocken Ellen Rosdahl har legat i hårdträning inför uppgiften.
Annons

Under tisdagen 9 september väntar invigningen innan tre dagar av tävlingar pågår onsdag till fredag. På lördag är det slutligen dags för prisutdelningar.

Hej Ellen, du tävlade senast i Yrkes-VM i franska Lyon 2024, hur gick det?

– Det gick kanske inte som planerat resultatmässigt, men jag var väldigt nöjd med min prestation måste jag säga. Det var otroligt tufft, jag hade nog aldrig kunnat föreställa mig att det skulle vara så tufft som det faktiskt var. Med facit i hand bryr jag mig inte så mycket om resultatet, det är själva resan jag fokuserar på och där tycker jag att jag representerade mig själv och Sverige på bästa sätt.

Så det är revansch i år?

– Ja! Sista dagen jag klev ut ur köket förra året, innan vi ens hade fått resultatet, sa jag att det blir revansch. I år står också lite mer på spel. Tanken var att VM 2024 var något av en uppvärmning och att det är på EM i år man ska leverera. Det är lite det man känner av nu…

Är det nervöst?

– Ja, i år är jag lite mer pirrig, lite mer nervös, men betydligt mer förberedd och jag vet i stort sett vad jag har att vänta mig.

Hur går tävlingen till?

– Man tävlar i tre dagar och vi ska laga sju rätter under de dagarna. Vissa moment vet jag exakt vad vi ska göra, till exempel gör vi inkokt lax en dag. Men samma dag ska vi göra en fiskvarmrätt på en hemlig vit fisk. Man vet grundpelaren, men de håller på vissa råvaror och slänger in lite hemliga ingredienser här och där.

Hur tränar du?

– Att tävla i Euroskills skiljer sig en del mot hur du jobbar i vardagen. Då det krävs ett arbetssätt där ett moment görs i taget, du städar undan och sätter upp på nytt. Målbilden är att det knappt sett ut som man jobbat i köket, då hygien spelar en stor roll i poängen. Arbetssättet jobbade jag in förra året och det kan jag nu. Jag började träna i februari och sedan vi fick tävlingsuppgifterna i juni har jag och min coach Johanna Gerberich legat i hårdträning.

Vad kommer att vara den största utmaningen under tävlingen?

– Den största utmaningen är att så mycket är hemligt. Sista dagen ska vi tillaga fågel, men vi vet inte vad det är för fågel, just sådana proteinbitar är ganska avgörande. Det är en utmaning, man hade gärna vetat vad det är på förhand.

Det kan alltså vara allt från vaktel till struts?

– Nu har vi fått veta att det är en fågel på ungefär 1,2 kilo, så det smalnar av fältet… Men ändå!

Vad är ditt ess i kockrockärmen?

– Dels så vet jag att jag kan vara fokuserad. Sedan så bedöms vi på så många olika sätt. Det är allt från hur maten smakar, hur den ser ut, din mise en place och hygien till hur jag organiserar kylen och hur min bänk ser ut. Just hur jag jobbar i köket är min styrka, jag jobbar rent och snyggt och fick väldigt mycket beröm för det förra året.

Du vet att det kommer att bli tufft, men vad ser du fram emot?

– Det roligaste är att få åka dit tillsammans med hela det Svenska yrkeslandslaget, vi har fått en otrolig teamkänsla. Vi kommer att stå och skrika oss hesa med våra svenska hejaramsor.

Oavsett hur det går, vad betyder det att tävla i Yrkes-VM och EM?

– Det betyder jättemycket. Jag var med i nordiska mästerskapen för två år sedan och tack vare det fick jag in en fot här på Etoile. Jag har väldigt mycket tävlingarna att tacka för vart jag är idag. Det är också roligt att få stå i ett kök och laga sin egen mat. Ofta så står du ju i ett kök och lagar köksmästarens mat. Men här får man laga sin egen mat, vilket är väldigt utvecklande.

Berätta om din arbetsplats Etoile i Stockholm!

– Det här är en fantastisk arbetsplats! Vi serverar en 20 rätters fine dining till gästen. Vi har en Michelinstjärna så vi håller en hög nivå på matlagningen. Vi har också en lekfull stil och det är mycket som händer på en kväll. Det är dessutom bara kockar som jobbar här, så jag är inte bara kock på kvällen, jag serverar lika mycket och möter gästerna, vilket är jättekul.

Vad gör du efter Yrkes-EM?

– Återgår till vardagen! Det blir inga mer tävlingar på ett tag, jag har tävlat konstant sedan 3:an i gymnasiet. Men jag ska hjälpa Ludvig Borg som är nästa tävlande i Yrkes-VM Shanghai 2026. Då ska jag vara en stöttepelare och lämnar över stafettpinnen till honom.

Svensk besöksnäring representeras även av Nelly Alm i kategorin hotellreception. Läs vår intervju med henne inför Yrkes-VM 2024.