Oavsett om du besöker ett event där Rollin Bistros färgglada foodtruck står parkerad, om du kliver in på Rollin Bistros Backyard för deras patenterade tryffelburgare med svart vitlök eller om du tar en innovativ pizza på Dubbelhakan, så kommer du att känna igen dig. Det handlar om mat, men lika mycket det som på engelska bäst uttrycks med ”vibe”.
– Det är både färgglatt och lekfullt, men det vi serverar är av hög restaurangkvalitet, säger Giovanna Lögdahl, grundare av Rollin Bistros.
– Man kan säga att det är ett väldigt internationellt och smakrikt koncept – det är fokus på musik, mat och dryck och en avslappnad känsla. Från det att du kommer in till att du får din beställning, säger Jacob Vang, grundare av Rollin Bistros.
Musiken är grunden
Det är ingen slump att Jacob nämner musiken först när han beskriver konceptet, trots att han är kocken som tar fram rätterna till deras tre enheter.
– Vi brukar göra en lång inspirationsresa varje år och har rest jorden runt och de bästa ställen har alltid bra musik. De är ofta lite kaosiga, men det är alltid väldigt städade bord, ordning och reda på servicen och duktiga kockar. Det är något vi har tagit med oss, säger Jacob.
– Musiken skapar stämningen och vi styr musiken på våra ställen utifrån vad det är för väder, till exempel, det har vi alltid haft med oss och det går hand i hand med maten, säger Giovanna.
Inspiration från Asien
Paret Lögdhal-Vang, som båda har en bakgrund i restaurangbranschen, fick idén till Rollin Bistro under en långresa i Asien 2014. Här upptäckte de, och hade möjligheten att ”nörda ner sig” i, street food-kulturen. Inte bara maten men också det konceptuella som särskilde de olika food truckarna och gatustånden åt, själva presentationen.
– När vi kom hem landade vi direkt i att det var en food truck vi skulle ha. Tillståndsfrågan var en stor sak och rätt komplicerad. Jacob som är från Kalmar, och lovade att det är den stad där det regnar minst, föreslog att vi skulle kolla med Kalmar stad med vårt koncept. Det blev början och vi rullade sen runt på alla stränderna och hade kö utanför trucken, berättar Giovanna.
– Vi hade också tur att träffa bra människor i Kalmar som förstod precis hur food trucken skulle byggas. Köket blev precis som jag ville ha det och Giovanna designade den med färgerna, säger Jacob.
Foodtruck blev starten
Konceptet var hamburgare, på Jacobs innovativa sätt och som var nytt i Sverige då, med exempelvis smashed burgers och spännande kombinationer. Food trucken fick verkligen rulla och den stod på events i Småland, på Skid-VM i Falun eller på catering på Stureplan i Stockholm. De många och långa resorna gjorde att de valde Göteborg som utgångspunkt för att ha närmare till olika events och festivaler.
Efter ett par år i Göteborg kom de i kontakt med en fastighetsägare och förklarade att de ville ha ett fast ställe med samma känsla som på en festival, men som var deras eget och där de var värdarna och kunde skapa event. De hittade sin lokal i Gammelstadens Fabriker och öppnade Rollin Bistro Backyard, som nyligen firade femårsjubileum. För ett och ett halvt år sedan fick de frågan om de ville ta över lokalen bredvid Rollin Backyard, ett gammalt stall med härliga tegelväggar. De sa ja.
– Det blev Dubbelhakan, en vinbar med pizza, som vi har byggt upp från scratch. Det är enkelt, busigt och gott och samma tanke som Backyard, det, bara olika sätt att göra det på, säger Jacob.
Ser fördelar med Visita
Giovanna berättar att det är en stor fördel att kunna samla verksamheterna på ett område, eftersom de jobbar väldigt tajt med sina medarbetare. Nyligen gick de med i Visita.
– Vi har alltid lutat oss mot branschens lönesättningar och villkor och följt dem, utan att vara anslutna till en organisation. Med så många anställda som vi har känns det helt enkelt mer rätt och riktigt att vara ansluten fullt ut.
Ja, med flera anställda och tre verksamheter har paret Vang-Lögdahl fullt upp.
– Men, det finns mycket utrymme kvar i huset som vi är i…