Årets uppställning är en diger jury bestående av framgångsrika kockar, branschpersonligheter, och Prins Carl Philip, beskyddare av Årets Kock som medverkar för sjätte året i rad. Men liksom bland tävlingens åtta nominerade kockar är mansdominansen slående.
Av totalt 25 medlemmar i 2018 års jury är 22 män och tre kvinnor.
Andreas Stenberg, vd Årets Kock, är det svårt att rekrytera kvinnliga jurymedlemmar eller finns det inte tillräckligt med kvinnor med rätt kompetens?
– Det är både och. Juryn är sammansatt utifrån sin kunskap, med fokus på framgångsrika matlagare som även har erfarenhet av tävlingar för att på ett professionellt sätt kunna bedöma de tävlandes prestation i Årets Kock. Det är i dag färre kvinnor som matchar de kriterierna, säger Andreas Stenberg i ett mejlsvar.
Samtidigt vill Årets Kock driva frågan om en jämställd bransch, fortsätter han.
–Vi har i år därför lagt extra tid och energi på att få in fler kvinnliga jurymedlemmar, såväl svenska som internationella. Tyvärr har många av de vi har varit i kontakt med tackat nej av olika anledningar eller fått sena förhinder.
Jurymedlemmarna ska under tävlingsdagarna delas in i olika tävlingsmoment, men sammansättningarna av respektive jury är än så länge hemlig.
Juryn bedömer matlagningsmomenten utifrån smak och presentation. Det finns även en metodjury som tittar på de tävlandes mise en place, hygien och handlag i tävlingsköken.
Den 28 och 29 september koras vinnaren av Årets Kock på Kungliga Tennishallen i Stockholm.
Här är hela juryn för Årets Kock 2018
Adam Dahlberg, Adam & Albin
Alexander Sjögren, Mutantur
Daniel Berlin, Daniel Berlin Krog
Daniel Höglander, Aloë
Filip Fastén, Årets Kock 2014, Agrikultur
Frida Ronge, TAK
Henrik Norström, Lux restauranger
H.K.H. Prins Carl Philip
Håkan Thörnström, Thörnströms kök
Jacob Holmström, Gastrologik
Jonas Dahlbom, Årets Kock 1996, Parks and Resorts Furuviks Havskrog
Jonas Siljhammar, vd Visita
Magnus Ek, Oaxen
Malin Söderström, Restaurangen Moderna Museet och The Fishery
Mathias Dahlgren, Matbaren och Rutabaga
Niklas Ekstedt, Ekstedts
Patrik Hansson, vd Arla Sverige
Paul Svensson, Fotografiska och ReTaste
Sayan Isaksson, NŪ
Stefan Karlsson, Årets Kock 1995, SK Mat & Människor och Götaplatsgruppen
Stefano Catenacci, Hovtraktör, Operakällaren
Tom Sjöstedt, Årets Kock 2008, Lilla Ego
Tommy Myllymäki, Årets Kock 2007, Svenska Brasserier och Julita Wärdshus
Ulrika Brydling, Brydlings
Viktor Westerlind, Årets Kock 2009, Frantzén