Annons

Juryn för Årets Kock 2018 – 22 av 25 är män

zoom Åtta av åtta är män bland de nominerade i Årets Kock. <br />
Även i årets jury är mansdominansen slående.   Foto: Årets Kock
Åtta av åtta är män bland de nominerade i Årets Kock.
Även i årets jury är mansdominansen slående.
Foto: Årets Kock
LISTA. När Årets Kock presenterar jurymedlemmarna för inför finalen som går av stapeln den 28 september är majoriteten av män slående. Malin Söderström, Frida Ronge och Ulrika Bryding är de enda kvinnor representerade. ”Många tackar nej”, säger Årets Kocks vd Andreas Stenberg.
Annons

Årets uppställning är en diger jury bestående av framgångsrika kockar, branschpersonligheter, och Prins Carl Philip, beskyddare av Årets Kock som medverkar för sjätte året i rad. Men liksom bland tävlingens åtta nominerade kockar är mansdominansen slående.

Av totalt 25 medlemmar i 2018 års jury är 22 män och tre kvinnor.

Andreas Stenberg, vd Årets Kock, är det svårt att rekrytera kvinnliga jurymedlemmar eller finns det inte tillräckligt med kvinnor med rätt kompetens?

 – Det är både och. Juryn är sammansatt utifrån sin kunskap, med fokus på framgångsrika matlagare som även har erfarenhet av tävlingar för att på ett professionellt sätt kunna bedöma de tävlandes prestation i Årets Kock. Det är i dag färre kvinnor som matchar de kriterierna, säger Andreas Stenberg i ett mejlsvar.

Samtidigt vill Årets Kock driva frågan om en jämställd bransch, fortsätter han.

–Vi har i år därför lagt extra tid och energi på att få in fler kvinnliga jurymedlemmar, såväl svenska som internationella. Tyvärr har många av de vi har varit i kontakt med tackat nej av olika anledningar eller fått sena förhinder.

Jurymedlemmarna ska under tävlingsdagarna delas in i olika tävlingsmoment, men sammansättningarna av respektive jury är än så länge hemlig.

Juryn bedömer matlagningsmomenten utifrån smak och presentation. Det finns även en metodjury som tittar på de tävlandes mise en place, hygien och handlag i tävlingsköken.

Den 28 och 29 september koras vinnaren av Årets Kock på Kungliga Tennishallen i Stockholm.

 

Här är hela juryn för Årets Kock 2018

Adam Dahlberg, Adam & Albin

Alexander Sjögren, Mutantur

Daniel Berlin, Daniel Berlin Krog

Daniel Höglander, Aloë

Filip Fastén, Årets Kock 2014, Agrikultur

Frida Ronge, TAK

Henrik Norström, Lux restauranger

H.K.H. Prins Carl Philip

Håkan Thörnström, Thörnströms kök

Jacob Holmström, Gastrologik

Jonas Dahlbom, Årets Kock 1996, Parks and Resorts Furuviks Havskrog

Jonas Siljhammar, vd Visita

Magnus Ek, Oaxen

Malin Söderström, Restaurangen Moderna Museet och The Fishery

Mathias Dahlgren, Matbaren och Rutabaga

Niklas Ekstedt, Ekstedts

Patrik Hansson, vd Arla Sverige

Paul Svensson, Fotografiska och ReTaste

Sayan Isaksson, NŪ

Stefan Karlsson, Årets Kock 1995, SK Mat & Människor och Götaplatsgruppen

Stefano Catenacci, Hovtraktör, Operakällaren

Tom Sjöstedt, Årets Kock 2008, Lilla Ego

Tommy Myllymäki, Årets Kock 2007, Svenska Brasserier och Julita Wärdshus

Ulrika Brydling, Brydlings

Viktor Westerlind, Årets Kock 2009, Frantzén