Annons

Michael Andersson öppnar grillrestaurangen Sperling & Co

zoom Michael Andersson
Michael Andersson
NYHETER. Årets Kock 2024 startar egen krog tillsammans med Stureplansgruppen. I höst öppnar den nya köttrestaurangen Sperling & Co.
Annons

Besöksliv fångade en glad Michael Andersson i telefon från semestern i Frankrike. I oktober lämnar han över Årets Kock-pinnen till nästa vinnare och passar samtidigt på att öppna eget efter att han lämnat köksmästarrollen på Michelinkrogen Celeste tidigare i år.

– Ja, det stämmer att jag ska öppna en krog tillsammans med Stureplansgruppen, det känns väldigt kul. Vi kommer att flytta in i Taverna Brillos gamla lokaler på Östermalm i Stockholm och restaurangen Sperling & Co öppnar under hösten.

Den nya restaurangen är en tolkning av ett steakhouse i framkant, där tekniker från olika delar av världen möts och grillen står i centrum. Menyn får ett internationellt uttryck som speglas i allt från förrätter och tillbehör till själva grillen.

– Vi vill skapa ett modernt europeiskt steakehouse med grill i fokus. Framförallt blir vi en köttkrog där vi fokuserar på riktigt bra kött i alla former, säger Michael Andersson.

Inredning i jordnära färger

Namnet då? Det kommer från Sperlingens Backe, kvarterets namn sedan 1600-talet.

– Sperling & Co är en liten flört med Stureplan och gatunamnet, en blinkning till kvarterets historia, men också ett sätt att visa att vi är en del av platsen, inte bara en aktör i den, säger han och fortsätter berätta om hur den nya restaurangen växer fram.

– Vi håller på att bygga restaurangen just nu. Köket är precis på plats, vilket känns otroligt kul! Jag har ett väldigt starkt team med mig från Stureplansgruppen. Bland annat är Karl Ljung och Carolina Campus med och driver projektet, vilket känns tryggt.

Restaurangen har två våningar där trä i mörkbetsad ask, läder och specialritade detaljer ska genomsyra lokalen. Inredningen får jordnära färger och ska andas värme och tidlös elegans.

– Vi har gjort väldigt mycket med lokalerna och gästerna kommer inte att känna igen sig från Taverna Brillo. Arkitektbyrån Dinell Johansson har gjort en otrolig setup i lokalen, det kommer att bli helt fantastiskt, säger han.

”Jag älskar att göra det här”

​​Vinlistan har precis som menyn krävt sin tid. Den har sin tyngdpunkt i den gamla världen och USA men rymmer även utvalda viner från andra delar av världen, bland dem några av Europas mest respekterade viner. Michael Anderssons Sperling & Co öppnar på Sturegatan 6 i Stockholm, men datumet återstår att se.

– Vi siktar på att öppna dörrarna i slutet på september eller början på oktober. Exakt datum är inte satt ännu, vi får se hur bra allt flyter på med bygget. Men, jag ser fram emot att få öppna dörrarna snart.

Hur är stressnivån så här ett par månader innan öppning?

– Ah, det går upp och ner. Jag gick på semester förra veckan så nu försöker jag stänga av lite. Men det är klart att det är stressigt. Det är mycket som ska hända och många stora beslut som ska fattas. Personal är alltid en utmaning och man ska provlaga allt och vara nöjd med det man gör. Men jag älskar att göra det här så det är också väldigt, väldigt roligt, säger Michael Andersson.

LÄS ÄVEN intervjun med Michael Andersson om Årets rätt 2025