Annons

Rökig öl och rejäl fest när Omaka fyller 5 år

zoom Hedda Spendrup
Hedda Spendrup
NYHETER. Bryggeri och restaurang Omaka på Östermalm i Stockholm firar 5-årsjubileum – och det med en riktig Oktoberfest. Vi har träffat krögaren Hedda Spendrup inför festligheterna som inleds 3 september.
Annons

Hur firar du ett 5-årsjubileum om du driver ett bryggeri med restaurang? Med en Oktoberfest, så klart!

– Vi vill bjuda in till en hejdundrande fest med en meny inspirerad av oktoberfest, som du ska kunna äta utan att stupa. Vi gör våran take på maten och vi har tagit fram en ny rököl som heter Bamberg, med lätta toner av rökt malt, till festen, säger Hedda Spendrup, som driver Omaka, och fortsätter:

– Vi slog ju upp portarna mitt under pandemin och kunde inta ha någon invigningsfest, så för mig blir det här lite av en invigningsfest också.

Har tagit fram 90 ölrecept

Hedda Spendrup beskriver Omaka som ett bryggeri med restaurang. Det blir också tydligt inne i lokalen där det bakom baren står stora öltankar kopplade till själva bryggeriet bakom en glasvägg. Här finns även ett öppet kök där gästerna ser kockarnas arbete. Fokus är öl och mat – gärna i kombination.

– Vi jobbar mycket med hur öl kan matchas med mat och vill skapa en ny bild av vad öl är och kan vara.

Idag har Omaka tagit fram uppåt 90 nya ölrecept. De brukar ha sju öl i ett fast sortiment och lika många som finns på öllistan i ett tillfälligt sortiment. Hon förklarar att inspirationen till en ny öl kan komma från att de skapat en ny maträtt i köket som de vill matcha. Eller omvänt, de kan ha tagit fram en ny öl i bryggeriet som de vill ha en lämplig maträtt till.

– Det kan vara allt från speciella rätter, typer av matgrupp och speciella event till tid på året som inspirerar. Eller om någon har druckit en rolig cocktail eller om Systembolaget kommer med en specifik offertförfrågan. Det finns alltid olika infallsvinklar som är roliga, säger Hedda Spendrup.

”Vi gör det från grunden”

Hon menar att öl som dryck har kommit till en mognadsfas. Där det tidigare ofta skulle vara innovativt och lite galet hos bryggerierna är det nu mer balanserat och genomtänkt smakmässigt.

– Det betyder inte att det inte kan vara innovativt, men trenden pekar mot mer balans och mer välgjorda öl.

Hedda Spendrup förklarar att Omaka dock inte följer några trender, de har hela tiden haft möjligheten att göra saker lite annorlunda. Till skillnad mot resten av Spendrup som följer de tyska renhetslagarna – vilket betyder att man endast får använda malt, humle, jäst och vatten i bryggeriprocessen – behöver inte Omaka följa några regler, snarare tänjer de på dem.

–  Vi kan använda andra typer av råvaror, men vi har lovat oss själva – och familjen – att aldrig använda aromer, essenser eller tillsatser för att förenkla processen. Gör vi öl med ingefära, då står vi också och river 12 kilo ingefära. Vi gör det från grunden och det är jag också väldigt stolt över. Vi gör det äkta.

Drömmen om en liten bar

Precis som för många andra verksamheter var läget tufft under pandemin och med efterföljande instabila världsläge och lågkonjunktur. De första åren var minst sagt turbulenta i krogbranschen.

–  Dessutom hade varken jag eller vi här drivit restaurang förut, det har också varit en lärdom, säger hon och fortsätter:

–  Samtidigt har vi haft otroliga toppar under de här fem åren. Vi har vunnit många fina offerter från Systembolaget. Vi har ett jättefint bryggeri, vi säljer mycket öl internt hos oss och till andra restauranger. Jag är också stolt över vårt team och den stämning och kultur vi har byggt upp. Jag har alltid velat skapa en familjär känsla, som ett vardagsrum dit man kommer och hänger. Det får jag ofta höra att från stammisarna att vi har lyckats med. Det är nog det bästa betyget man kan få.

Nu blir det Oktoberfest för att fira de första fem åren. Efter det väntar en del spännande samarbeten som Hedda Spendrup vill vänta med att avslöja. Men en framtidsdröm delar hon gärna:

–  Ja, jag har länge haft en dröm om ett tap room någonstans. En liten bar där man kan smita in och ta en öl. Så man kan uppleva Omaka på fler ställen än här. Vi får se!

Oktoberfest på Omaka pågår 3 – 27 september.