Annons

Succé för eldmat på fjället

zoom Eldmatworkshops på Storlien Högfjällshotell.
Eldmatworkshops på Storlien Högfjällshotell.
NYHETER. Viltskavsquesadilla och fisksoppa på bakade äpplen – på Högfjällshotellet i Storlien har gäster under sommaren kunnat gå en eldmatsworkshop för att lära sig laga mat över öppen eld på fjället. Ett lyckat koncept de nu ska jobba vidare med.
Annons

På fjälldestinationen Storlien Högfjällshotell, som ligger i Jämtlandsfjällen vid den norska gränsen, finns 200 rum, restauranger, barer, pool, gym och aktiviteter för alla åldrar. Besöksliv fick ett samtal med kocken Marcus, som skapar nytt värde för sina gäster genom att ta med dem upp på fjället.

Berätta om era eldmatworkshops, hur fick ni idén till dem?

– Idén föddes i slutet av februari då jag och en av våra guider började prata om utemat och bra turmat som vi gillar. Sen utvecklades det här samtalet och vi började fundera på hur vi skulle kunna få ut det till våra besökare. Då blev det hela ett samarbete mellan köket, vår sportchef och guiderna.

Hur tog ni det vidare?

– Vi kom fram till att det bästa var att hålla våra workshops på en etablerad plats, och vi har en sån längs Blomsterstigen som heter Niagaras källa, fint beläget vid en bäck. Här finns lite infrastruktur, med eldstad, vindskydd och sittplatser sedan tidigare. Det fick bli vår hub där vi kunde visa och laga maten. Vi hade de första eldmatworkshopparna i mitten av sommaren.

Hur ser själva upplägget ut?

– Själva konceptet är inte så avancerat, det är mer ett samtal om utomhusmatlagning och elden är vårt val av tillagningssätt. Antingen kommer gästen och bara äter en god måltid utomhus, och vill de lära sig mer och prata med oss så finns det möjligheter för gästerna att bli involverade.

– Det är alltså mer en upplevelse och ett öppet samtal än en kurs. Den brukar hålla på i 2-2,5 timma, och mycket av maten är redan förgjord av mig.

Hur många eldmatsworkshops har ni hunnit ha?

– Vi har haft två så här långt och så har vi använt konceptet för våra konferensgrupper också. Nu har vi stängt bokningarna för hösten, men vi har lärt oss mycket av de tillfällen vi har haft och kommer börja igen till våren.

Vad har ni fått för respons?          

– Den har varit väldigt positiv och folk har trivts väldigt bra. Det har inte bara kommit därifrån med en god måltidsupplevelse, utan också med inspiration. När vi fick den responsen kände vi att vi måste jobba vidare med det här konceptet. Nu blickar vi fram emot vintervåren för att se hur vi kan skapa likadana tillfällen och fler sådana här stunder för våra besökare.

Vad har ni lagat för typ av mat?

– Vi började med en meny på fem rätter, men det blev lite spretigt, så vi kokade ned det till två rätter, en kött och en fisk. När man är ute på tur så vill man ha comfort food, den ska vara varm, god och glad och det ska vara mycket flott, man bränner mycket kalorier när man vandrar. Så vi håller inte tillbaka på det.

– Jag är ju inte från Norrland men älskar nordisk mat och försöker ta smakerna härifrån, men med internationella tillagningsmetoder, så jag är lite mer fri i att välja mat… Vi har gjort en viltskavsquesadilla med Västerbottenost som har varit en klar favorit. Vi gör också en god fisksoppa på bakade äpplen, fänkål och gravad lax, som jag visar hur man kan göra färskbakat bröd till, tillagat på elden.

Vad spännande, vad händer annars närmast i höst?

– Snart kommer Lasse Stefanz hit, det är stort! Sen har vi vårt julbord som drar igång i slutet av november. Vi har en helt ny kökspersonal och köksmästare sen i år och de är mycket exalterade över att skapa en härlig matidentitet här på Storlien Högfjällshotell. 

 

Rekryterade med stöd  – fick ett snabbmatsproffs

Rekryterade med stöd – fick ett snabbmatsproffs

När Madelen Thors, som driver flera Subway-restauranger, först fick frågan om att anställa Jhonny Sjöstrand med stöd från Arbetsförmedlingen, var hon tveksam. Idag är hon väldigt glad att hon vågade. ”Vi har fått andra p...