Annons

Uteserveringar får ha öppet längre – men ställer snön till det?

zoom I Stockholm stad finns omkring 2 000 uteserveringar som i år får ha öppet längre. Foto: Besöksliv
I Stockholm stad finns omkring 2 000 uteserveringar som i år får ha öppet längre. Foto: Besöksliv
NYHETER. Nu tillåts uteserveringar ha öppet längre in på hösten. Reglerna skiljer sig dock åt mellan olika kommuner – och restaurangägare flaggar för att kylan ställer till det.
Annons

För att underlätta för krögare runt om i landet börjar vissa kommuner att se över reglerna för hur länge uteserveringar får hållas öppna. Men än så länge finns inga nationella rekommendationer, utan det är upp till varje kommun att besluta om reglerna för uteserveringar.

Vill ha öppet året runt

Göteborg tittar på att hålla uteserveringar öppet året runt, något som redan är möjligt för vissa aktörer i Karlstad. Restaurangerna på Kungsgatan i Karlstad har nämligen redan tillstånd att ha sina uteserveringar öppna även på vintern, under förutsättning att det pågår ett visst mått av aktivitet där. Annars är huvudregeln i Karlstad att uteserveringarna har stängt mellan 1 oktober och 31 mars.

Karlstads teknik- och fastighetsnämndens ordförande Henrik Lander (C) menar att det inte finns någon efterfrågan från övriga uteserveringar att ha öppet året om.

– Det kan bli problem med snöröjningen och med uteserveringar som, till skillnad från de på Kungsgatan, inte är byggda för att klara större snömängder, säger han till Nya Wermlands-tidningen.

Slopar uteserveringsavgift

Det testas även andra sätt att hjälpa restauranger med uteserveringar. I Trollhättan slopas exempelvis uteserveringsavgiften de kommande två åren. I Lund slapp krögarna denna avgift en tid men sedan juli är den tillbaka, rapporterar TV4-Nyheterna.

I Stockholm stad finns omkring 2 000 uteserveringar, som vanligtvis får hålla öppet till 15 oktober. Genom att ansöka hos Polisen kan dessa restauranger nu få beviljat att hålla sina uteserveringar öppet två veckor längre för att minska trängseln.

– Min förhoppning är att vi på det sättet kan se till att hålla trängseln nere och skapa mer utrymme för krögare att sprida ut gästerna, sa trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) tidigare i veckan för Besöksliv. Att det blev just två veckors förlängning beror på den annalkande vintersäsongen:

– Vi går sedan in i vintersäsongen och risken för snö ökar, speciellt i november. Vi förlängde nu två veckor in i tiden då snöröjarnas jourberedskap börjat med risk för att bolagen inte kan hantera alla platser, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén.