Annons

Vadstena klosterhotell – ett kulturarv värt att fira

zoom Matilda Milton
Matilda Milton
NYHETER. Familjeägda Vadstena klosterhotell firar 40-årsjubileum med hotellerbjudanden som förenar klosterhistoria och nutid. Vd Matilda Milton berättar också om vikten av att lyfta hela Vadstena som destination.
Annons

Det finns inte många hotell i världen som har en historia som inleds på 1200-talet, då Vadstena kungsgård började byggas. Det kungliga lustslottet blev grunden till klostret och platsens historia är full av festande kungligheter, helgonförklarade nunnor och sårade soldater som vårdades på krigsmanshuset. Örtagården, med anor från den Heliga Birgittas tid är världskänd. Och sedan 1985 finns här också hotell, restaurang och spa.

– Mina föräldrar startade hotellverksamheten för 40 år sedan, jag brukar säga att jag är uppväxt i en kastrull. Min mamma fick mig när hon var i 20-årsåldern och brukade vagga mig i vagnen samtidigt som hon lagade mat i hotellrestaurangen, berättar Matilda Milton som från början inte hade en tanke på att själv jobba i familjeverksamheten.

– Jag jobbade inte här förrän jag var runt 30 år. Jag flyttade hemifrån vid 16, läste till civilekonom och drömde om att ha snygg kostym och se viktig ut. Jag började faktiskt på bank men det blev för tråkigt och jag slutade efter ett halvår. I stället drev jag krog i Gamla stan i Stockholm, blev utesäljare på ett matföretag och lärde mig både om restaurangliv och om avtal.

När Vadstena klosterhotell byggde sitt första spa blev spaälskaren Matilda Milton nyfiken på att lära sig mer om verksamheten och för några år sedan återvände även hennes syster Julia Milton, som i dag driver Slottsgården Hotell och Restaurang.

Klosterhotellet utvecklas organiskt

Vadstena klosterhotell består i dag av sju byggnader och har ett stort utbud inom mat, dryck, konferensverksamhet och restaurang. Här ordnas event, bröllop, möten och alltifrån afternoon tea till after work.

– Det har hänt hur mycket som helst under de här åren, men vi glömmer aldrig att vi förvaltar ett kulturarv och måste också ge tillbaka till platsen. Allt är byggt och utvecklat med hänsyn till den. Klosterhotellet har utvecklats organiskt och när det har varit möjligt. Vi hyr av Vadstena fastighetsbolag och Statens fastighetsverk men har även ett litet eget fastighetsbolag som importerar våra goda viner, konjak och Champagne, säger Matilda Milton vars föräldrar Carina och Johan Milton har gått i pension men i hög grad fortfarande är delaktiga i alla stora beslut som rör hotellet.

Öppnar ny yoga- och retreatstudio

För åtta år sedan tog familjen även över driften av Vadstena slott, vilket innebar ett helt nytt ben i verksamheten. Julia Milton och hennes man Oskar Andersson planerar också att utöka sin verksamhet och 12 november öppnar Vadstena klosterhotell en egen yoga- och retreatstudio. Även om man som gäst har mycket att göra på hotellet vill Matilda Milton i huvudsak belysa Vadstena som destination.

– När jag står på mässor eller befinner mig i andra sammanhang pratar jag i första hand om staden Vadstena som destination, inte om hotellet i sig. Vi jobbar mycket med paketeringar och det är oerhört viktigt att samarbeta med staden. Vi vill ju att den ska leva året om, alla samverkar med varandra. Det är viktigt att våra gäster tar sig ut och upplever Vadstena, shoppar, äter och konsumerar där. Om inte Vadstena lever och frodas blir det inte attraktivt att bo där och var ska då våra medarbetare bo? Vadstena är fantastiskt och det är väldigt viktigt att jobba ihop lokalt, säger hon.

40-årsjubileet firas med hotellpaket bestående av favoritupplevelser genom åren – från historiska unika upplevelser till vinprovningar i källaren, vars utbud Johan Milton och hans familj själva byggt upp under långa Europaresor.

– Vi får in historien i firandet och erbjuder det bästa av dagens hotellupplevelse, säger Matilda Milton.