Ästad Vingård och Varbergs Kusthotell har blivit systerhotell sedan Ästad tog över i Varberg i januari i år. Ästad Vingård, som är en av Sveriges största vingårdar huserar Michelinbelönade restaurangen ÄNG, Sinnenas Spa och Restaurang Logen. Vd Daniel Carlsson berättar om förvärvet av Varbergs Kusthotell.
– Det är en stor omställningsplan och vi går från att vara ett konferenshotell till att bli ett destinationshotell. Just nu håller vi på med ett stort projekt på framsidan och bygger ut spa-delen för fullt. Förändringen innefattar både hårda och mjuka värden och restaurangkonceptet och inredningen ska också bytas ut. Restaurangen bygger vi om till vintern, säger han.
Förvaltar de historiska miljöerna
Nya Varberg Kusthotell satsar på att bli Sveriges bästa spa-destination och kommer genomgå omfattande förändringar. Man håller öppet under tiden och ambitionsnivån är hög för alla hotellets delar, från bad till restaurangmenyer och hotellrum.
– 400 kvadratmeter spa ska bli 3 000 kvadratmeter och vi samarbetar med danska Norm arkitekter. Varberg Kusthotell kommer innefatta generösa relaxytor, attraktiva miljöer och ett högkvalitativt mat- och dryckesutbud. Vi kommer förvalta de historiska miljöerna i byggnaderna och de gamla sanatoriemiljöerna från 1920-talet.
Ästad Vingård om gårdsförsäljning
Daniel Carlsson är ett av barnen till grundarna av Ästad Vingård som var en av de första EKO-gårdarna i Sverige. I dag odlas 16 hektar av druvan Solaris och Ästad Vingård är en av verksamheterna i Sverige som direkt påverkas av den nya lagstiftningen om gårdsförsäljning.
– När vi planterade 2011 efter att vi tagit över 2010 så var debatten om gårdsförsäljning i gång och vi var inställda på att det kommer bli av men att det skulle ta tid. Odlingen har växt över tid och de stora stegen i att utöka odlingarna har kommit i samband med att debatten om gårdsförsäljningen utvecklats i en positiv riktning, säger han och tillägger:
– Gårdsförsäljningen har stor betydelse, våra gäster kommer att få en ännu bättre upplevelse. Både möjligheten att köpa med sig vin hem och affären för vinproduktionen blir betydligt enklare, vilket gör att vi nu fortsätter att satsa. I dagsläget producerar vi cirka 40 000 flaskor vin men vi planterar nu för att kunna producera 300 000 flaskor, så det är en stor ökning.