â Det Ă€r inte sĂ„ att man bara ska tĂ€nka vego och sedan skita i allt annat. Men generellt sett ger vegetarisk och vegansk mat ett betydligt lĂ€gre klimatavtryck, och Ă€r en viktig del i hur vi ska kunna leva mer hĂ„llbart, sĂ€ger Gustav Johansson, som driver Sveriges största vegoblogg JĂ€vligt Gott, och som Ă€ven ska stĂ„ för en del av utbudet i mĂ€ssrestaurangen.
Han Àr bÄde talare och samarbetspartner under pÄgÄende restaurangmÀssan Gastro Nord. Förutom att blogga bygger en del av Gustav Johanssons verksamhet JÀvligt Gott pÄ att inspirera, utbilda och förelÀsa i vegetarisk kosthÄllning för konsumenter och bransch. Under Gastro Nord hÄller han fyra förelÀsningar pÄ den nya Chef Talks-scenen, dÀr dagens dragning fokuserar pÄ hÄllbarhet.
Varför Àr det viktigt med hÄllbarhet nÀr det kommer till vad vi Àter?
â DĂ€rför att det vi Ă€ter stĂ„r för en femtedel av vĂ„r klimatpĂ„verkan globalt, och en fjĂ€rdedel av vĂ„r klimatpĂ„verkan i Sverige. Samtidigt Ă€r det en stor bransch med vĂ€ldigt mĂ„nga anstĂ€llda, och mat Ă€r dessutom förankrat med vĂ„r identitet, vilket innebĂ€r vissa utmaningar.
Som vadÄ?
â Mat har en tydlig koppling till vilka vi Ă€r, och plötsligt mĂ„ste vi Ă€ta annorlunda för att rĂ€dda klimatet, vilket i sin tur kommer att pĂ„verka sĂ„ mycket annat, som hur industrin ska bygga en ekonomisk hĂ„llbarhet i det.
GÄr det?
â Ja, hittar vi ett sĂ€tt att utveckla den produktionsinfrastruktur vi har sĂ„ kan vi skapa en miljömĂ€ssigt bĂ€ttre hĂ„llbarhetsutveckling samtidigt som vi rĂ€ddar klimatet. Men om vi upplever att utvecklingen Ă€r ett hat mot bönder, och inte ser det positiva med effekterna av den, dĂ„ har vi ett problem.
Gustav Johansson vill i sitt arbete med att förelĂ€sa och undervisa, fĂ„ bort den, enligt honom sjĂ€lv, polarisering som rĂ„der dĂ€r vegorörelsen blir âantibondenâ.
â Veganerna mĂ„ste sluta skrika âkött Ă€r mordâ och köttindustrin borde anamma mindre men bĂ€ttre-attityden, med fokus pĂ„ samma intĂ€kter i producentledet men med högre slutpris mot kund. För att fĂ„ konsumenterna att Ă€ta mindre kött mĂ„ste vi göra gemensam sak i att förĂ€ndra folks matvanor och fĂ„ dem att förstĂ„ att det Ă€r bĂ€ttre att Ă€ta bra svenskt kött sĂ€llan, och dĂ„ mĂ„ste vi höra vegomat sĂ„ god att de vill Ă€ta den resten av veckan.
MÄnga restauranger idag kanske vill, men vet inte hur de ska jobba mer hÄllbart. Har du nÄgra rÄd?
 â Det finns ett stort behov pĂ„ professionell kocknivĂ„ av att utbilda inom nya tekniker, nya rĂ„varor, men ocksĂ„ mĂ„ltidslĂ€ra i hur och vad folk vill Ă€ta. Det restaurangerna behöver göra för att jobba mer hĂ„llbart Ă€r tre saker:
â Börja med att ge kockarna mĂ„ltidskunskap i vad vegomat kan vara â titta pĂ„ den mat man Ă€lskar idag som ocksĂ„ kan bli vegansk, jobba med smaker som folk Ă€r bekanta med och gör om.
â Det andra Ă€r att skaffa kunskap om de nya rĂ„varor och tekniker som finns, som kan underlĂ€tta och inspirera, och det tredje Ă€r att försöka lĂ€gg lika mycket kĂ€rlek pĂ„ vegoalternativen som den övriga menyn. LĂ€gg ned tankesĂ€tt som âdagens vegoâ och inkludera vegomaten som en naturlig del av menyn. Man mĂ„ste börja se det som vanlig mat, fast med andra protein, och sedan vilja servera det och stĂ„ för det.
Ăr vego svaret pĂ„ alla hĂ„llbarhetsfrĂ„gor i restaurangbranschen?
 â Nej, och vego behövs granskas pĂ„ samma sĂ€tt som all annan mat, produktionen av vissa vegorĂ„varor, som till exempel cashewnötter, kan vara vĂ€ldigt klimatpĂ„verkande, sĂ€ger Gustav Johansson.