De hjälper krogar att rädda mat från soporna

Karma grundare Foto: Pressbild

Karmas grundare: Hjalmar Ståhlberg Nordegren, vd, Ludvig Berling, produktchef, Elsa Bernadotte, ekonomichef och Mattis Larsson, teknikchef.

NYHETER. Maträddaren Karma hjälper svenska restauranger att minska matsvinnet genom att sälja överskottsmat till konsumenter. 50 restauranger har redan anslutit sig och säljer överskottsmat via deras app – och fler än 100 står på kö. Responsen hittills är enbart positiv.

– En fantastisk idé. Den borde vi ha kommit på själva för tio år sedan, säger Daniel Nordström, produktchef på Waynes Coffee.

Kan tjäna extra på svinnet

Karma lanserades som en användargenererad erbjudande-app. Men i våras när några restauranger började lägga ut överskottsmat för försäljning i appen skruvade Karma om affärsmodellen och fokuserade på att ”rädda mat” från restaurang- och cafébranschen.Artikeln fortsätter under annonsen

– Matsvinn är ett enormt problem. Det slängs 500 000 ton mat i Sverige varje år, en tredjedel kommer från hotell, restauranger, butiker och caféer. Det gynnar alla om vi kan rädda maten, säger Hjalmar Ståhlberg Nordegren, vd och en av grundarna till Karma.

Matsvinnet minskar samtidigt som restauranger får en kompletterande intäktskälla. Den hungrige matgästen får god mat till minst halva priset – och Karma tjänar pengar. Nyligen investerade Klarnagrundaren Niklas Adalberths stiftelse Norrsken 7 miljoner kronor i bolaget. Kapitaltillskottet ska användas till utveckling av appen och expansion inom och utanför Sverige.

50 anslutna restauranger

I skrivande stund är 50 restauranger i Stockholm anslutna och appen har 6 000 användare. Ytterligare 120 restauranger, även utanför Stockholm, står på kö att släppas upp. Sedan början på november är Waynes Coffees 10 innerstadscaféer i Stockholm anslutna till appen och successivt inkluderas fler inom Sverige.

– Men som jag säger till våra franchisetagare. Det här är ingen försäljningsapp. I bästa fall får vi tillbaka lite av råvarukostnaden för produkterna. Men det är en jättebra affärsidé för miljön, säger produktchef Daniel Nordström.

Även lite bättre restauranger så som Vassa Eggen har anslutit sig och säljer slut på sin överskottsmat varje dag. Karma tar ut en transaktionsavgift från restaurangen för varje såld maträtt. Nivån varierar från kund till kund och volymrabatter ges.

– Det viktigaste för oss är att maten håller hög kvalitet och att det inte innebär merarbete för restaurangerna att ladda upp och administrera sina erbjudanden. Det ska inte ta mer än 10 sekunder säger Hjalmar Ståhlberg Nordegren.

Kunderna kommer tillbaka

Är det inte risk att restauranger tappar fullbetalande kunder som i stället kommer någon timme senare och köper för halva priset?

 – Det är en rimlig oro, men det är precis tvärtom. De tappar inte kunder och vår uppföljning visar att 10 – 30 procent av kunderna kommer tillbaka och äter för ordinarie pris. Och även när du säljer för halva priset får du fortfarande vinst i stället för att slänga maten.

Visitas livsmedelsstrateg Sara Sundqvist ser positivt på den nya matsvinnsappen.

– Alla initiativ som minskar matsvinnet är bra. Det ligger i tiden. Om man ger bort eller säljer överskottsmat är det viktiga är att maten är säker när den lämnar restaurangen och hanteras säkert av eventuella mellanhänder. Men i det här fallet kommer ju kunden direkt till restaurangen och hämtar maten, det underlättar, säger hon.

Fakta

Så tycker restaurangerna:

Daniel Nordström, produktchef, Waynes Coffee

”Våra Stockholmscaféer lägger ut ett par erbjudanden om dagen och jag är förvånad över hur snabbt de plockas upp. Vi lägger upp wraps, surdegstoasts och bakverk, till exempel morotskakor, som vi serverar färska varje dag i caféerna. Även frukostfralla lägger vi upp och då får gästen som hämtar upp den med sig en kopp gratis bryggkaffe, som en trevlig gest.

 

Niklas Odin, köksmästare, Vassa Eggen

”Innan samarbetet med Karma gav vi bort överbliven lunchmat till personal att ta hem och en del slängdes. Vi tappar inte kunder, utan det genererar nya i stället. Det ger oss ingen vinst, men inte heller förlust och eftersom det är bra för miljön att minska matsvinnet vill vi vara med och bidra.”

 

David Viklund, driftschef Sabis Restauranger:

”Det här var första veckan för oss. Vi lade upp cirka 20 erbjudanden från Slagteriaktiebolaget på Östermalm och Solna Gates, både från a la carte- och lunchmenyn. Allt blev sålt, så vi har räddat mat som vi annars hade slängt. Det finns inga ursäkter att inte vara med, det går helt i linje med Sabis miljötänk. Appen är otroligt enkel och användarvänlig, så det är inget merjobb för personalen.

 

Hur fungerar Karma?

När restaurangen avslutat sin frukost, lunch eller middagsservering lägger personalen upp de överblivna portionerna för försäljning i Karmaappen. Det rabatterade priset måste vara minst 50 procent. Användaren letar erbjudande i mobilappen och kan se vilka restauranger med överskottsmat som ligger närmast. Man bokar, betalar och hämtar maten på restaurangen. Användarna kan prenumerera på erbjudanden från sin favoritrestaurang eller tipsa dem via appen att ansluta sig.

Artiklar inom samma ämne

Från startsidan
Abba Björn Eva

Björn Ulvaeus: ”För att bli engagerad måste jag känna lust”

EVA MÖTER. ABBA-profilen om hur han tog steget in i besöksnäringen.

Annons
Cykel Skåne

Skåne tar hjälp av Australien – ska bli bättre på naturturism

NYHETER. Ska hjälpa besöksnäringen att skapa nya erbjudanden.
Charlotte Skott

Hon har lyft ett flygande samarbete över nationsgränserna

SOMMARINTERVJU. Charlotte Skott är Scandinavian Mountains ansikte utåt.
Sturehof, Stureplan 11.

Efter het debatt – nu har parterna setts i samtal om Stureplanerna

NYHETER. Krögare och fastighetsägare ska diskutera vidare.
Almedalsveckan 2017

Rekordbra siffror för Almedalsveckan – så här kan den växa

NYHETER. Inspiration Gotlands vd: "Varit fullbokat överallt i Visby".
 
Andreas Stenberg

Han blir ny vd för Årets Kock

NYHETER. Andreas Stenberg: ”Ett drömjobb!” 
Ronneby brunn puff

Smart drag för Ronneby Brunn

NYHETER. SM-mästerskap ska locka folk till hela Blekinge.
Petter

”Krogbranschen är en jäkla bra testpilot för unga”

EVA MÖTER. Artisten och krögaren Petter i samtal med Visitas Eva Östling.
Grönklitt snö

Mer vitt i Grönklitt

NYHETER. Säsongen ska förlängas med toppmodernt snösystem.
Björn Hotell

Ekonomen: ”Det blir en bra hotellsommar”

NYHETER. Visitas Björn Arnek spår bra business för besöksnäringen.
Pontus tekniska

Pontus Frithiof öppnar restaurang på Tekniska museet

NYHETER. Strategin: Går från fine dining till mer publika enheter.
Mingel Almedalen

Är det här Almedalsveckans coolaste mingel?

VIMMEL. Kolla in! De var där Visita bjöd in till sina årliga fest.
karma

Karma expanderar internationellt

NYHETER. Tar klivet ut från den svenska marknaden.
Eva Ledare

Eva Östling: "Kom igen politiker – smörj Sveriges jobbmotor!"

KOLUMN. Nära 40% av företagarna och anställda inom näringen utlandsfödda. 
sturep

Efter massiva protester: Stureplans framtid het fråga i Almedalen

ALMEDALEN. Krögaren PG Nilsson tar debatten med fastighetsägaren ADIA.
STF Hajka

STF uppmanar: Ta en dejt med naturen

ALMEDALEN. "Friluftsliv ses fortfarande som exkluderande."
kungsberget

Rekordår för skidbranschen: Kungsberget i topp

NYHETER. Såldes Skipass för hela 1,46 miljarder kronor. 
Novi

Så ska de här nya hotellägarna lyfta sin Almedalsvecka

ALMEDALEN. Shervin Razani och Bo Fuglsang köpte gamla Tott hotell förra året.
stipendiaterna

De vann Malin Söderströms stipendium

NYHETER. Fyra med chans att få tävla med Kocklandslaget.
almedalen

Almedalsveckan igång – men var tar "de vanliga" turisterna vägen?

ALMEDALEN. Turistchefen tipsar: Campa nära Visby eller sök hotell på andra delar av ön.
HKC

HKC Hotels storsatsar i Göteborg

NYHETER. Investering på över 500 miljoner kronor.
Stockholms skärgård 1

Fler svenskar väljer Sverige på semestern

NYHETER. ”Det ser ut att bli en rekordsommar igen”.
siljhammar2

Ny vd utsedd på Visita – börjar 1 januari

NYHETER. Jonas Siljhammar tar över efter Eva Östling. 
furuviksparken

Furuvik bygger havshotell och interaktiv spöktunnel

NYHETER. Gamla Spökborgen byggs om för 25 miljoner.
Höga Kusten 1

Höga Kusten utvecklas som besöksmål – ska skapa 800 nya jobb

NYHETER. Besöksnäringen viktig motor att nå målet med innan 2025.
Teleborgs slott

Slottet som blir hem åt tv-succén i sommar

NYHETER. Teleborgs slott landade ”Stjärnorna på Slottet”.
Erik Åreng

Norrländsk drinkexpert vann nordisk drinkkamp i Oslo

HALLÅ DÄR. Emil Åreng vill se barvärldens svar på Bocuse d’Or.
Hotel Diplomat

Anrika Hotel Diplomat bygger ut – med saluhall och vinbar

NYHETER. Hotellet på Strandvägen är unikt i Stockholm med utbudet.
Södertuna Slott

De vinner Årets Slottshotell – igen

NYHETER. Kammar hem vinsten för tredje gången.
grönklittsgruppen

Mer än utförs-åk skapade Grönklittgruppens uppåtkurva

NYHETER. Längdåkning och camping ger klirr i kassan.
Stordalen gräsklippare

Stordalen klippte vägen till nya Quality i Linköping

NYHETER. Spektakulär entré när nya Ekoxen invigdes.
Böda

Så bra gick de här campingarna under midsommarhelgen

NYHETER. Bådar väl inför säsongen, enligt SCR.
Geranium

De här är Nordens bästa restauranger

NYHETER. White Guide Nordics lista för 2017.
Charlotte Halzius

Hon är världens bästa bartender

NYHETER. Charlotte Halzius första kvinna att vinna. Vill inspirera andra att tävla.
MICE Malmö

Musrestaurang ska sälja Malmö som mötesstad

NYHETER. Il Topolino får huvudroll i ny kampanj.
Östersund

Efter många turer: Östersunds-krögare får ha öppet längre

NYHETER.  Mathias Madsen välkomnar beskedet: "En riktigt sportseger!".
Sturehof, Stureplan 1

Stureplanskrögare: "Det går att bygga om utan massrivningar"

NYHETER. Stureplan kan bli byggarbetplats i 7 år: PG Nilsson har alternativ plan.
Nedläggningshotad skärgårdstrafik

Skärgårdslinjer nedläggningshotade efter SL:s beslut

NYHETER.  Peter Henricson, Strömma: "Det blir ett offentligt monopol".
Scandic störst i Finland

Efter storaffär: Scandic blir störst på finska marknaden

NYHETER. Frank Fiskers om 43 nya hotell: ”Affären är nummer två efter Rica-köpet".
Wildfire, Kolmården 1

Kolmårdens glädjebesked: Wildfire får grönt ljus av kommunen

NYHETER. Fogelmarck: ”Otroligt roligt, en lättnad. Gästerna efterfrågar Wildfire.”
Visita sågar Snabbspåret

Eva Östling riktar skarp kritik mot för långsamt snabbspår

NYHETER. Visitas vd sätter ner foten: "Hitills är resultatet alldeles för dåligt".
Lao Lopes, Harrys Gävle

Krögare i Gävle jublar åt förlängt serveringstillstånd: "Kvitto att vi skött oss"

NYHETER. Lao Lopes, ägare av Harrys får servera alkohol till klockan 03 året ut.
Svensk turism 2016

Så bra gick svensk turism förra året: Omsatte nära 300 miljarder

NYHETER. Men Visitas Eva Östling tror att Sverige kan satsa "ännu mer". 
Bocuse d'Or Sverige kandidater 2017

De kockarna gör upp om Bocuse d'Or Sverige

NYHETER. Kan bli tight på mållinjen – 8 kockar i kamp om titeln.

Dokumentärfilm

Turister sökes för huvudroll i dokumentär om naturturism i norr

NYHETER. Arktisk livsstil på film ska locka holländare till norra Sverige.