Grattis, du har vunnit en stor chokladtÀvling i USA. BerÀtta om tÀvlingen, kan man kalla det choklad-VM?
â Tack! Det kĂ€nns superkul och overkligt. TĂ€vlingen heter Valrhona C3 och Ă€r chokladdesserternas stora mĂ€sterskap. Den arrangerades i New York den 24 oktober och pĂ„gick i tvĂ„ dagar. Första dagen hade man tre timmar pĂ„ sig att förbereda upplagningen, dag tvĂ„ tvĂ„ timmar och 40 minuter pĂ„ sig för att göra 20 petit-fourer och 12 desserter. Allt mĂ„ste innehĂ„lla Valrhona Gunanja 70 %, i övrigt fick man vĂ€lja fritt.
Hur förbereder man sig pÄ inför en chokladtÀvling?
â Eftersom jag jobbar som konditor fĂ„r jag ju trĂ€ning varje dag. Inför den hĂ€r tĂ€vlingen handlade det mest om finjusteringar, hur man gör en mousse pĂ„ ett speciellt sĂ€tt, hur man utför vissa moment med handskar pĂ„ och sĂ„ vidare. Jag bjöd in en del kompisar som fick ge mig kritik mĂ„naderna innan och jag har sjĂ€lvklart Ă€ven haft stor hjĂ€lp av Gothia Towers Executive Chef Krister Dahl, som minst sagt Ă€r van vid tĂ€vlingar.
BerÀtta om tÀvlingen?
â Efter en timme och 20 minuter skulle vi presentera 20 petit fours, dĂ€refter var det dags för sjĂ€lva desserten, en chokladbavaroisse pĂ„ 70-procentig Valrhona Guanina-choklad som serverades med en Ă€ppleterrin med hibiskus, citronverberena och torkad lime samt kokos och atsinamousse och en sorbet med kokos och vit choklad.
Vilka moment var svÄrast?
â Petit-fourerna, alla gĂ„nger. De var svĂ„ra att montera, eftersom det krĂ€vs att man var stabil pĂ„ handen, och jag var lite nervös.
Hur mycket visste du innan du Äkte?
â Att det skulle vara choklad och Valrhona. Nej, skĂ€mt Ă„tsido, jag hade ett par mĂ„nader pĂ„ mig att komponera min dessert och kunde dĂ„ Ă€ven trĂ€na pĂ„ att laga upp den flera gĂ„nger.
Finns det nÄgra sÀrskilda utmaningar att ta hÀnsyn till nÀr man jobbar med choklad?
â Ja, eftersom choklad Ă€r sĂ„ kĂ€nsligt för temperatur och fukt.
Vad hÀnder nu, kommer du att Äka tillbaka till Upper House och laga din vinnardessert pÄ löpande band?
â Ja, jag Ă„ker tillbaka till Upper House, men nej, man kommer inte att kunna Ă€ta den hĂ€r desserten dĂ€r, eftersom vi serverar mer nordiska rĂ€tter pĂ„ Upper House.