Annons

Konditorn Fredrik Borgskog Àr vÀrldens bÀsta pÄ chokladdessert

zoom Fredrik Borgskog, 33, har tÀvlat för Svenska Kocklandslaget och Konditorlandslaget, samt var med och skapade Carl Philip och prinsessan Sofias bröllopstÄrta.
Fredrik Borgskog, 33, har tÀvlat för Svenska Kocklandslaget och Konditorlandslaget, samt var med och skapade Carl Philip och prinsessan Sofias bröllopstÄrta.
NYHETER. Som första svensk tog sig Fredrik Borgskog, pastry chef pĂ„ Gothia Towers Upper House i Göteborg till finalen. Och vann – i tuff konkurrens – chokladdesserternas stora mĂ€sterskap, Valrhona C3 i New York. Besöksliv fick en pratstund.
Annons

Grattis, du har vunnit en stor chokladtÀvling i USA. BerÀtta om tÀvlingen, kan man kalla det choklad-VM?

– Tack! Det kĂ€nns superkul och overkligt. TĂ€vlingen heter Valrhona C3 och Ă€r chokladdesserternas stora mĂ€sterskap. Den arrangerades i New York den 24 oktober och pĂ„gick i tvĂ„ dagar. Första dagen hade man tre timmar pĂ„ sig att förbereda upplagningen, dag tvĂ„ tvĂ„ timmar och 40 minuter pĂ„ sig för att göra 20 petit-fourer och 12 desserter. Allt mĂ„ste innehĂ„lla Valrhona Gunanja 70 %, i övrigt fick man vĂ€lja fritt.

Hur förbereder man sig pÄ inför en chokladtÀvling?

– Eftersom jag jobbar som konditor fĂ„r jag ju trĂ€ning varje dag. Inför den hĂ€r tĂ€vlingen handlade det mest om finjusteringar, hur man gör en mousse pĂ„ ett speciellt sĂ€tt, hur man utför vissa moment med handskar pĂ„ och sĂ„ vidare. Jag bjöd in en del kompisar som fick ge mig kritik mĂ„naderna innan och jag har sjĂ€lvklart Ă€ven haft stor hjĂ€lp av Gothia Towers Executive Chef Krister Dahl, som minst sagt Ă€r van vid tĂ€vlingar.

BerÀtta om tÀvlingen?

– Efter en timme och 20 minuter skulle vi presentera 20 petit fours, dĂ€refter var det dags för sjĂ€lva desserten, en chokladbavaroisse pĂ„ 70-procentig Valrhona Guanina-choklad som serverades med en Ă€ppleterrin med hibiskus, citronverberena och torkad lime samt kokos och atsinamousse och en sorbet med kokos och vit choklad.

Vilka moment var svÄrast?

– Petit-fourerna, alla gĂ„nger. De var svĂ„ra att montera, eftersom det krĂ€vs att man var stabil pĂ„ handen, och jag var lite nervös.

Hur mycket visste du innan du Äkte?

– Att det skulle vara choklad och Valrhona. Nej, skĂ€mt Ă„tsido, jag hade ett par mĂ„nader pĂ„ mig att komponera min dessert och kunde dĂ„ Ă€ven trĂ€na pĂ„ att laga upp den flera gĂ„nger.

Finns det nÄgra sÀrskilda utmaningar att ta hÀnsyn till nÀr man jobbar med choklad?

– Ja, eftersom choklad Ă€r sĂ„ kĂ€nsligt för temperatur och fukt.

Vad hÀnder nu, kommer du att Äka tillbaka till Upper House och laga din vinnardessert pÄ löpande band?

– Ja, jag Ă„ker tillbaka till Upper House, men nej, man kommer inte att kunna Ă€ta den hĂ€r desserten dĂ€r, eftersom vi serverar mer nordiska rĂ€tter pĂ„ Upper House.