Annons

Konditorn Fredrik Borgskog är världens bästa på chokladdessert

zoom Fredrik Borgskog, 33, har tävlat för Svenska Kocklandslaget och Konditorlandslaget, samt var med och skapade Carl Philip och prinsessan Sofias bröllopstårta.
Fredrik Borgskog, 33, har tävlat för Svenska Kocklandslaget och Konditorlandslaget, samt var med och skapade Carl Philip och prinsessan Sofias bröllopstårta.
NYHETER. Som första svensk tog sig Fredrik Borgskog, pastry chef på Gothia Towers Upper House i Göteborg till finalen. Och vann – i tuff konkurrens – chokladdesserternas stora mästerskap, Valrhona C3 i New York. Besöksliv fick en pratstund.
Annons

Grattis, du har vunnit en stor chokladtävling i USA. Berätta om tävlingen, kan man kalla det choklad-VM?

– Tack! Det känns superkul och overkligt. Tävlingen heter Valrhona C3 och är chokladdesserternas stora mästerskap. Den arrangerades i New York den 24 oktober och pågick i två dagar. Första dagen hade man tre timmar på sig att förbereda upplagningen, dag två två timmar och 40 minuter på sig för att göra 20 petit-fourer och 12 desserter. Allt måste innehålla Valrhona Gunanja 70 %, i övrigt fick man välja fritt.

Hur förbereder man sig på inför en chokladtävling?

– Eftersom jag jobbar som konditor får jag ju träning varje dag. Inför den här tävlingen handlade det mest om finjusteringar, hur man gör en mousse på ett speciellt sätt, hur man utför vissa moment med handskar på och så vidare. Jag bjöd in en del kompisar som fick ge mig kritik månaderna innan och jag har självklart även haft stor hjälp av Gothia Towers Executive Chef Krister Dahl, som minst sagt är van vid tävlingar.

Berätta om tävlingen?

– Efter en timme och 20 minuter skulle vi presentera 20 petit fours, därefter var det dags för själva desserten, en chokladbavaroisse på 70-procentig Valrhona Guanina-choklad som serverades med en äppleterrin med hibiskus, citronverberena och torkad lime samt kokos och atsinamousse och en sorbet med kokos och vit choklad.

Vilka moment var svårast?

– Petit-fourerna, alla gånger. De var svåra att montera, eftersom det krävs att man var stabil på handen, och jag var lite nervös.

Hur mycket visste du innan du åkte?

– Att det skulle vara choklad och Valrhona. Nej, skämt åtsido, jag hade ett par månader på mig att komponera min dessert och kunde då även träna på att laga upp den flera gånger.

Finns det några särskilda utmaningar att ta hänsyn till när man jobbar med choklad?

– Ja, eftersom choklad är så känsligt för temperatur och fukt.

Vad händer nu, kommer du att åka tillbaka till Upper House och laga din vinnardessert på löpande band?

– Ja, jag åker tillbaka till Upper House, men nej, man kommer inte att kunna äta den här desserten där, eftersom vi serverar mer nordiska rätter på Upper House.