Annons

Turistföretagarna jublar ‒ skogarna runt Tiveden ska brukas besöksvänligt

zoom Gläds över beslutet. Jessica Sannö driver tillsammans med maken naturturismanläggningen Ösjönäs.
Gläds över beslutet. Jessica Sannö driver tillsammans med maken naturturismanläggningen Ösjönäs.
NYHETER. Sveaskog går turismföretagarna i Laxå kommun till mötes och inför ett besöksvänligt skogsbruk på sina marker kring Tivedens nationalpark. Beslutet innebär att de som redan är i gång kan bygga ut sin verksamhet och att fler kanske vågar starta naturturism i bygden.   
Annons

Laxå kommun och företagarna i Tiveden några mil sydost om Örebro har länge försökt få den statliga skogsjätten att bruka sina skogar runt nationalparken mer skonsamt. Tivedens nationalpark med sin urskogskaraktär lockar varje år över 100 000 besökare. Men omkring parken driver Sveaskog så kallat rationellt skogsbruk med hyggesavverkning och trädplantager.

Företagarna är oroliga för att detta ska skrämma bort turisterna och framförallt många utländska besökare har förfärats över de svenska skogsbruksmetoderna.

På ett möte i början av juni meddelade Sveaskog, som äger 80‒90 procent av skogarna i Laxå att man inför ett så kallat adaptivt, anpassat, skogsbruk på cirka 2 000 hektar av sina marker närmast intill nationalparken.

Står och faller med träden

Jessica Sannö, som tillsammans med maken driver naturturismanläggningen Ösjönäs på gränsen till parken, är jublande glad över beskedet. Anläggningen har 50 bäddar och höghöjdsbana och erbjuder bland annat ridning och kanotpaddling.

‒ Det känns helt fantastiskt att vi kommit överens. Vi har länge känt att det funnits en vilja från Sveaskog och nu är vi här. För oss har det inte funnits något alternativ, eftersom vi driver ekoturism står och faller vi med träden, säger Jessica Sannö och fortsätter.

‒ Antalet besökare till parken har ökat med 50 procent de senaste åren i takt med att skogen runt omkring vuxit till sig. En större avverkning igen skulle bli förödande för vår verksamhet. Men nu vågar vi satsa, bygga ut och arbeta för att få fler besökare att stanna längre i området.

Skog ska upplevas som skog

Exakt hur det anpassade skogsbruket ska gå till är inte helt klart men tanken är att turistföretagarna ska få vara med att påverka, säger Rune Andersson, miljö- och naturvårdsspecialist på Sveaskog.

‒ Det talas allt mer om sociala skogar och detta känns som en utmärkt plats att testa lite nya metoder på, säger han. Det kan handla om ökad gallring, små hyggen genom så kallad luckhuggning och att vi tar ut större träd på vissa platser. Det viktigaste är att skogen hela tiden ska upplevas som en besöksvänlig skog, säger Rune Andersson.

Från enkelt till mer lyxigt

Även kommunalrådet Bo Rudolfsson (KD) i Laxå kommun är mycket nöjd med överenskommelsen.

‒ Det här ger en långsiktig trygghet för alla turistföretagare som investerat i anläggningar och ökar även möjligheterna för nya aktörer att komma igång. Från kommunens sida vill vi nu hjälpa till att utveckla näringarna så att vi kan tillfredsställa alla besökares olika önskemål, allt från enkelt till mer lyxigt och bekvämt. 

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...