Annons

Rekordsommaren lockade fler utländska gäster

zoom Den svenska sommaren visade sin bästa sida under 2018. <br />
Det lockade hit fler norrmän, tyskar och amerikaner.
Den svenska sommaren visade sin bästa sida under 2018.
Det lockade hit fler norrmän, tyskar och amerikaner.
NYHETER. Den heta svenska sommaren 2018 lockade fler utländska turister till svenska hotell, vandrarhem och stugbyar. De samlande logiintäkterna landade på nästan 8 miljarder kronor.
Annons

Det totala antalet gästnätter på kommersiella boendeanläggningar var oförändrat jämfört med samma period i fjol. Sammantaget landade antalet gästnätter på 27,6 miljoner under juni-augusti, visar preliminära siffror för inkvarteringsstatistiken för sommaren 2018 från Tillväxtverket och SCB.

Totalt uppgick de svenska gästnätterna till 18,9 (-2,3)  miljoner och de utländska till 8,7 (5,4). Andelen utländska sommargäster i Sverige uppgick alltså till nästan en tredjedel, 32 procent. Snittet för helåret utgör utländska övernattningar cirka 25 procent.

De samlande logiintäkterna för hotell, stugbyar och vandrarhem uppgick till nästan 8 miljarder kronor.

Flest gäster från Norge

Norge är den största utlandsmarknaden, följt av Tyskland. Antalet norska övernattningar ökade med 8 procent, , vilket är den största ökningen på tre år. Danska gästnätter ökade med 13,9 procent, och finska med 6,2 procent.

Enligt statistiken från Tillväxtverket och SCB kom 6,4 procent fler gäster från USA än föregående år.

Regionalt ökade antalet gästnätter i samtliga storstadslän, de står för 45 procent av landets gästnätter, skriver Tillväxtverket.

Hotellen upp 3 procent

Sett endast till hotellen så ökade antalet gästnätter med nästan 3 procent. Totalt under sommarperioden hade de svenska hotellen nästan 12,5 miljoner gästnätter, en ökning med 2,7 procent eller 332 000 gästnätter jämfört med samma period ett år tidigare.

– Årets sommar blev en rekordsommar för de svenska hotellen. Den starka konjunkturen tillsammans med en utbyggd hotellmarknad som fyller sina rum är några av anledningarna, säger Visitas vd Jonas Siljhammar.

Störst ökning bland utländska gäster

Ökningen på hotellnätter sker både bland inhemska och utländska besökare. Störst är ökning bland utländska gäster där nätterna ökade med 4,5 procent under sommarmånaderna jämfört med samma period 2017. För inhemska gäster var ökningen 2 procent under samma period.

– Under de senaste åren har vi sett att utländska besökare spelar allt större roll för de svenska hotellen och de står nu för över 30 procent av gästnätterna, säger Jonas Siljhammar.

Se statistiken i detalj HÄR.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...