Annons

SÄ ska kockbristen i Uppsala bekÀmpas

zoom För att lösa kockbristen i Uppsala har Martin Andersson, kökschef för Svenssons krogars restauranger, startat nÀtverket Plattform Gourmet. Tanken Àr att utbyta erfarenheter och diskutera lösningar pÄ ett gemensamt problem.
För att lösa kockbristen i Uppsala har Martin Andersson, kökschef för Svenssons krogars restauranger, startat nÀtverket Plattform Gourmet. Tanken Àr att utbyta erfarenheter och diskutera lösningar pÄ ett gemensamt problem.
NYHETER. Att hitta kockkompetens Ă€r en utmaning inom restaurangbranschen i stora delar av landet. I Uppsala har en grupp krögare samlats i ett nĂ€tverk för att försöka hitta en lösning. ”Jag tror att vi kan göra skillnad genom att tillsammans belysa problemet”, sĂ€ger kökschefen Martin Andersson, en av initiativtagarna.
Annons

För att rÄda bot pÄ kockbristen i Uppsala har flera krögare gÄtt samman i ett nÀtverk som kallas Plattform Gourmet. Tanken Àr att utbyta erfarenheter och diskutera lösningar pÄ ett gemensamt problem. Initiativtagare till nÀtverket Àr Martin Andersson, kökschef för Svenssons krogars restauranger.

– Jag tror att vi kan göra skillnad genom att tillsammans belysa problemet. Det handlar om att se varandra som kollegor, inte som konkurrenter. Vi samlas och diskuterar frĂ„gor som varför sĂ„ fĂ„ söker restaurangutbildningar och var de som gör det sedan tar vĂ€gen. Vi kan ocksĂ„ hjĂ€lpa varandra, om nĂ„gon kock vill sluta hos oss sĂ„ kan jag rekommendera nĂ„gon i nĂ€tverket, sĂ€ger han.

En plats att mötas pÄ riktigt

Hittills har man hÄllit tvÄ möten. Martin Andersson har bjudit in cirka tjugo personer och bland dem som deltagit kan nÀmnas representanter frÄn Cajsas Kök, Björn Carlsson som Àr mÄltidschef i Uppsala kommun och Clara Nilsson, regionkommunikatör för Visita Mellersta.

Hur startade nÀtverket?

– Det saknades ett funktionellt branschrĂ„d med lĂ€rare och personer frĂ„n branschen, en plats att kunna mötas pĂ„ riktigt och diskutera. SĂ„ jag pratade med Gerd James pĂ„ Skolverket och Ă€ven hon ville att situationen skulle lösas. Det var för cirka ett halvĂ„r sedan och nu Ă€r vi igĂ„ng, sĂ€ger Martin Andersson.

Vad har ni för mÄl?

– MĂ„let Ă€r att locka fler till vĂ„r bransch, men jag tror att det Ă€r svĂ„rt att lösa det snabbt. Vad nĂ€tverket kan bidra med Ă€r ett steg pĂ„ vĂ€gen, att vi belyser problemet Ă€r en bra början. Vi har precis startat det hĂ€r, jag har hĂ„llit i tvĂ„ möten och nu har skolan tagit pĂ„ sig att bjuda in, nĂ€sta gĂ„ng blir det pĂ„ Ekebyskolan.

Skapa goda arbetsförhÄllanden

Enligt Martin Andersson kan arbetsgivarna göra mer för att locka fler till branschen. Det handlar om att skapa goda arbetsförhÄllanden och se lÄngsiktigt pÄ rekryteringen.

– Det gĂ€ller att fĂ„ folk att trivas, om att erbjuda kontinuitet och utvecklingsmöjligheter. Vi mĂ„ste göra kockyrket till ett tryggt jobb med bra förhĂ„llanden. Även som kock ska man kunna jobba med bra arbetstider.

Visitas Clara Nilsson tycker att nÀtverket Plattform Gourmet Àr positivt eftersom det stÀrker bandet mellan nÀringsliv och skola.

– Det Ă€r just kopplingen mellan branschen och skolan som Ă€r viktig för att fĂ„ fler att vĂ€lja vĂ„ra utbildningar. Och för att fĂ„ en högre kvalitet i utbildningen.