Annons

Regeringen slår ett slag för restaurangutbildning

zoom Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström<br />
vill satsa på restaurangutbildning. Foto: Colourbox, pressbild. Bilden är ett montage.
Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström
vill satsa på restaurangutbildning.
Foto: Colourbox, pressbild. Bilden är ett montage.
NYHETER. Regeringen satsar pengar för att fler vuxna ska kunna gå restaurang- och livsmedelsprogrammet. Peter Thomelius, utbildnings- och HR-chef på Visita, lovordar satsningen.
– Det här har bara uppsidor, säger han.
Annons

Totalt investeras 315 miljoner för att få till stånd fler yrkesutbildningar för vuxna i kommunerna 2018. Därefter avsätts 340 miljoner årligen.

Pengarna är öronmärkta för utbildningar som är dyra för kommunerna att genomföra. Restaurang- och livsmedelsprogrammet är en utbildning som satsningen riktar sig till, enligt ett pressmeddelande från utbildningsdepartementet.

– Nu höjs ersättningen till dyrare utbildningar med 50 procent för att öka möjligheterna att även i vuxen ålder omskola sig till exempelvis snickare, kallskänka, industritekniker eller elektriker – utbildningar som leder till jobb som behövs och efterfrågas på svensk arbetsmarknad, säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström.

Positivt tycker Visita

Kommunerna kan söka statsbidraget för regionalt yrkesinriktad vuxenutbildning från Skolverket, precis som tidigare.

– Det är positivt att man fortsätter att satsa på yrkesutbildningar, särskilt de där det råder stor brist på arbetskraft, säger Peter Thomelius.

Budgetpengarna som avsätts ligger i linje med vad Visita efterlyst.

– Det är bra att man satsar både på ungdomsgymnasium och yrkesvux, säger Peter Thomelius.

Olika utbildningar

Men pengarna som sätts av går inte enbart till restaurang- och livsmedelsprogrammet. Andra utbildningar som får varar med och dela på pengarna är bygg- och anläggningsprogrammet, el- och energiprogrammet, fordons- och transportprogrammet, hantverksprogrammet, industritekniska programmet, naturbruksprogrammet samt VVS- och fastighetsprogrammet.

Håller stilen med återbrukade textilier

Håller stilen med återbrukade textilier

Till Granö Beckasin kommer människor från hela världen för att vara i naturen. Här är det hållbarhet in i minsta detalj som gäller. Från de återbrukade golven i hotellrummen till serveringspersonalens förkläden...