Annons

Regeringen slår ett slag för restaurangutbildning

zoom Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström<br />
vill satsa på restaurangutbildning. Foto: Colourbox, pressbild. Bilden är ett montage.
Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström
vill satsa på restaurangutbildning.
Foto: Colourbox, pressbild. Bilden är ett montage.
NYHETER. Regeringen satsar pengar för att fler vuxna ska kunna gå restaurang- och livsmedelsprogrammet. Peter Thomelius, utbildnings- och HR-chef på Visita, lovordar satsningen.
– Det här har bara uppsidor, säger han.
Annons

Totalt investeras 315 miljoner för att få till stånd fler yrkesutbildningar för vuxna i kommunerna 2018. Därefter avsätts 340 miljoner årligen.

Pengarna är öronmärkta för utbildningar som är dyra för kommunerna att genomföra. Restaurang- och livsmedelsprogrammet är en utbildning som satsningen riktar sig till, enligt ett pressmeddelande från utbildningsdepartementet.

– Nu höjs ersättningen till dyrare utbildningar med 50 procent för att öka möjligheterna att även i vuxen ålder omskola sig till exempelvis snickare, kallskänka, industritekniker eller elektriker – utbildningar som leder till jobb som behövs och efterfrågas på svensk arbetsmarknad, säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström.

Positivt tycker Visita

Kommunerna kan söka statsbidraget för regionalt yrkesinriktad vuxenutbildning från Skolverket, precis som tidigare.

– Det är positivt att man fortsätter att satsa på yrkesutbildningar, särskilt de där det råder stor brist på arbetskraft, säger Peter Thomelius.

Budgetpengarna som avsätts ligger i linje med vad Visita efterlyst.

– Det är bra att man satsar både på ungdomsgymnasium och yrkesvux, säger Peter Thomelius.

Olika utbildningar

Men pengarna som sätts av går inte enbart till restaurang- och livsmedelsprogrammet. Andra utbildningar som får varar med och dela på pengarna är bygg- och anläggningsprogrammet, el- och energiprogrammet, fordons- och transportprogrammet, hantverksprogrammet, industritekniska programmet, naturbruksprogrammet samt VVS- och fastighetsprogrammet.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...