Annons

Årets unga kock i Halland ger sig inte förrĂ€n hon Ă€r nöjd

zoom Matilda Ewaldh tog hem titeln Årets Unga Kock nĂ€r<br />
Matakademin i Halland delade ut utmÀrkelsen. Foto: Hallands Matakademi
Matilda Ewaldh tog hem titeln Årets Unga Kock nĂ€r
Matakademin i Halland delade ut utmÀrkelsen.
Foto: Hallands Matakademi
NYHETER. Matilda Ewaldh frĂ„n Laholm vann Årets unga kock i Halland. UtmĂ€rkelsen har höjt hennes förvĂ€ntningar pĂ„ karriĂ€ren: ”Mitt mĂ„l Ă€r att ha en egen restaurang”.
Annons

För tionde Ă„ret i rad har Hallands Matakademi utsett Årets unga kock i Halland.

Prisutdelningen Ă€gde rum pĂ„ Halmstad slott och det var 21-Ă„riga Matilda Ewaldh som kammade hem titeln. Hon har en bakgrund pĂ„ bland annat SkĂ€rets krog i Göteborg, BĂ„stad pĂ„ Hamnplats 3 och SĂ€lens HögfjĂ€llshotell – och belönas för att hon ”visat exceptionella talanger för kockyrket”.

– AlltsĂ„, det kĂ€nns fantastiskt, men det var lite av en chock att vinna. Det betyder jĂ€ttemycket för mig att fĂ„ en bra början pĂ„ min karriĂ€r.

Varför tror du att du vann?

– Det beror nog pĂ„ att jag gillar att arbeta i lag, och att jag inte ger mig förrĂ€n jag Ă€r nöjd. Jag har jobbat hĂ„rt för att nĂ„ hit.

I dag Àr du dessutom med i uttagningen till Yrkes-VM, hur gÄr det?

– Det Ă€r spĂ€nnande, jag har precis lĂ€mnat in tĂ€vlings-desserten och nu vĂ€ntar jag pĂ„ att fĂ„ veta hur det gick. Jag Ă€r stolt över att jag fick ut alla rĂ€tter i tid.

Kockyrket har svÄrt att locka personal idag, varför blev det ditt val?

– Jag Ă€r uppvuxen pĂ„ en mjölkgĂ„rd utanför Laholm med mycket djur och vĂ€xtodling, det Ă€r dĂ€r mitt intresse kommer ifrĂ„n. SĂ„ nĂ€r jag skulle vĂ€lja inför gymnasiet fanns det bara ett alternativ: jag skulle bara in pĂ„ Restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Vad Àr roligast med att vara kock?

– Att jag kan skapa min egen stil – mitt eget hantverk. Det Ă€r ocksĂ„ ett galet brett yrke, dĂ€r man kan specialisera sig mycket, det Ă€r en stor fördel.

Hur ser dina framtidsutsikter ut?

– Nu i januari ska jag börja jobba pĂ„ Thomas Sjögrens nya restaurang Grano Gbg i Göteborg. Och pĂ„ sikt Ă€r mitt mĂ„l att ha en egen restaurang.

Till sist, vad skulle du sÀga till alla som funderar pÄ en karriÀr inom kockyrket, men som Àr osÀkra?

– Om du Ă€r sugen sĂ„ bara kör, det Ă€r en sĂ„ bra gemenskap och det Ă€r sĂ„ himla roligt.