För tionde Äret i rad har Hallands Matakademi utsett à rets unga kock i Halland.
Prisutdelningen Ă€gde rum pĂ„ Halmstad slott och det var 21-Ă„riga Matilda Ewaldh som kammade hem titeln. Hon har en bakgrund pĂ„ bland annat SkĂ€rets krog i Göteborg, BĂ„stad pĂ„ Hamnplats 3 och SĂ€lens HögfjĂ€llshotell â och belönas för att hon âvisat exceptionella talanger för kockyrketâ.
â AlltsĂ„, det kĂ€nns fantastiskt, men det var lite av en chock att vinna. Det betyder jĂ€ttemycket för mig att fĂ„ en bra början pĂ„ min karriĂ€r.
Varför tror du att du vann?
â Det beror nog pĂ„ att jag gillar att arbeta i lag, och att jag inte ger mig förrĂ€n jag Ă€r nöjd. Jag har jobbat hĂ„rt för att nĂ„ hit.
I dag Àr du dessutom med i uttagningen till Yrkes-VM, hur gÄr det?
â Det Ă€r spĂ€nnande, jag har precis lĂ€mnat in tĂ€vlings-desserten och nu vĂ€ntar jag pĂ„ att fĂ„ veta hur det gick. Jag Ă€r stolt över att jag fick ut alla rĂ€tter i tid.
Kockyrket har svÄrt att locka personal idag, varför blev det ditt val?
â Jag Ă€r uppvuxen pĂ„ en mjölkgĂ„rd utanför Laholm med mycket djur och vĂ€xtodling, det Ă€r dĂ€r mitt intresse kommer ifrĂ„n. SĂ„ nĂ€r jag skulle vĂ€lja inför gymnasiet fanns det bara ett alternativ: jag skulle bara in pĂ„ Restaurang- och livsmedelsprogrammet.
Vad Àr roligast med att vara kock?
â Att jag kan skapa min egen stil â mitt eget hantverk. Det Ă€r ocksĂ„ ett galet brett yrke, dĂ€r man kan specialisera sig mycket, det Ă€r en stor fördel.
Hur ser dina framtidsutsikter ut?
â Nu i januari ska jag börja jobba pĂ„ Thomas Sjögrens nya restaurang Grano Gbg i Göteborg. Och pĂ„ sikt Ă€r mitt mĂ„l att ha en egen restaurang.
Till sist, vad skulle du sÀga till alla som funderar pÄ en karriÀr inom kockyrket, men som Àr osÀkra?
â Om du Ă€r sugen sĂ„ bara kör, det Ă€r en sĂ„ bra gemenskap och det Ă€r sĂ„ himla roligt.