Annons

Årets unga kock i Halland ger sig inte förrän hon är nöjd

zoom Matilda Ewaldh tog hem titeln Årets Unga Kock när<br />
Matakademin i Halland delade ut utmärkelsen. Foto: Hallands Matakademi
Matilda Ewaldh tog hem titeln Årets Unga Kock när
Matakademin i Halland delade ut utmärkelsen.
Foto: Hallands Matakademi
NYHETER. Matilda Ewaldh från Laholm vann Årets unga kock i Halland. Utmärkelsen har höjt hennes förväntningar på karriären: ”Mitt mål är att ha en egen restaurang”.
Annons

För tionde året i rad har Hallands Matakademi utsett Årets unga kock i Halland.

Prisutdelningen ägde rum på Halmstad slott och det var 21-åriga Matilda Ewaldh som kammade hem titeln. Hon har en bakgrund på bland annat Skärets krog i Göteborg, Båstad på Hamnplats 3 och Sälens Högfjällshotell – och belönas för att hon ”visat exceptionella talanger för kockyrket”.

– Alltså, det känns fantastiskt, men det var lite av en chock att vinna. Det betyder jättemycket för mig att få en bra början på min karriär.

Varför tror du att du vann?

– Det beror nog på att jag gillar att arbeta i lag, och att jag inte ger mig förrän jag är nöjd. Jag har jobbat hårt för att nå hit.

I dag är du dessutom med i uttagningen till Yrkes-VM, hur går det?

– Det är spännande, jag har precis lämnat in tävlings-desserten och nu väntar jag på att få veta hur det gick. Jag är stolt över att jag fick ut alla rätter i tid.

Kockyrket har svårt att locka personal idag, varför blev det ditt val?

– Jag är uppvuxen på en mjölkgård utanför Laholm med mycket djur och växtodling, det är där mitt intresse kommer ifrån. Så när jag skulle välja inför gymnasiet fanns det bara ett alternativ: jag skulle bara in på Restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Vad är roligast med att vara kock?

– Att jag kan skapa min egen stil – mitt eget hantverk. Det är också ett galet brett yrke, där man kan specialisera sig mycket, det är en stor fördel.

Hur ser dina framtidsutsikter ut?

– Nu i januari ska jag börja jobba på Thomas Sjögrens nya restaurang Grano Gbg i Göteborg. Och på sikt är mitt mål att ha en egen restaurang.

Till sist, vad skulle du säga till alla som funderar på en karriär inom kockyrket, men som är osäkra?

– Om du är sugen så bara kör, det är en så bra gemenskap och det är så himla roligt.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...