– Vi har precis målat om, så undvik att luta er mot väggarna, säger Marie-Helene Östlund när hon välkomnar oss in i entrén till hotell- och konferensanläggningen Kungsholmen i Segersta i södra Hälsingland.
Enligt Marie-Helene, som blev Billan med hela svenska folket när hon vann VM-guld i skidor 1987, har det varit ett konstant förbättrings- och underhållsarbete sedan hon och maken tillika skidstjärnan Erik Östlund startade hotellet 1995, samma år som hon avslutade sin skidkarriär.
– Det finns alltid att göra och vi har ständigt nya projekt på gång. Ett av de senaste projekten är den nya gångbro i trä som leder från fastlandet till den 5 000 kvadratmeter stora holmen som Kungsholmen är belägen på och som omges av Ljusnan.
Stjärnspäckad gästbok
Första gången paret besökte huset tillsammans 1988 fanns ingen bro, så Erik rodde Billan ut till ön för att visa den röda träkåken som var till salu. Han är själv uppväxt i byn och tyckte att de skulle köpa huset och använda det som sommarstuga.
– Vi kikade in genom fönstren, det regnade in genom taket och jag tänkte ”herregud, vad mycket jobb”, berättar Billan. Men Erik såg potentialen och ville ha något att göra eftersom han hade slutat sin skidkarriär samma år, så vi slog till och köpte det.
Då hade paret inga tankar om att starta någon kommersiell verksamhet, men efter att ha renoverat huset och även Billan avslutat sin idrottskarriär började de arrangera sommarläger för skidungdomar, vilket gjorde att de fick användning för de 30 rummen. Kort därefter fick de en förfrågan om att arrangera ett släktkalas, och sedan var ruljansen igång. Sedan dess har paret haft fokus på idrottsläger.
Billan erbjuder bland annat teknikträning för skidåkare – och konferenser samt bröllop och andra tillställningar. På ett väggskåp i matsalen står parets många pokaler jämte tackkort från bröllopspar och jubilarer, medan en dörr mittemot receptionen har förvandlats till gästbok med signaturer från stjärnor som Ingemar Johansson, J-O Waldner, Börje Salming, Victoria Silvstedt och Rolf Lassgård.
– Men Victoria och Daniel har vi inte vågat fråga, de har varit här fyra gånger, säger Erik med ett brett leende.
Vill locka fler än konferensgästerna
Intill receptionen sprakar det gemytligt i en öppen spis. På väggarna hänger gamla träskidor och svartvita fotografier från tiden då huset fungerade som flottarbostad. Till helgen kommer huset att intas av 54 gäster som har bokat ett 50-årskalas, men just den här dagen är det lugnt och stilla. Dagens enda gäster är fyra personer från ett lokalt företag som har samlats i ett modernt inrett konferensrum på den gamla vinden, med fin utsikt över Ljusnans dalgång.
Hittills har ungefär 95 procent av Kungsholmens gäster varit konferensdeltagare, men det vill 25-årige sonen Max Östlund – som nu håller på att ta över driften – ändra på.
– Vi ska satsa mer på privatpersoner för att locka fler året om, säger Max. Från januari till mars och i juli har det varit svårt att locka hit folk.
Han är utbildad svetsare och har mer eller mindre vuxit upp på Kungsholmen. De senaste fem åren har han jobbat vid sidan av sina föräldrar och bland annat varit med och byggt den påkostade och egendesignade bastuflotte som ligger förtöjd nedanför huset.
– Det var inte alls självklart att jag skulle ta över men för något år sedan kände jag att jag ville satsa på det här. Jag gillar naturen och trivs med friheten att kunna göra vad jag vill, säger Max innan han försvinner in i köket för att titta till såsen till dagens lunch.
”Det är lite som att köra en femmil”
Han ansvarar ofta för matlagningen när kocken inte är på plats. Utöver de tre familjemedlemmarna har Kungsholmen tre anställda: en kock, en vaktmästare och en som hjälper till med bland annat städ och frukostservering. Men samtliga sex skulle kunna beskrivas som alltiallo.
– När man driver den här typen av ställe måste man kunna hoppa in i olika roller, säger Billan. Jobbar man som kock här måste man kunna servera och helst också rekommendera viner. Det är inte helt lätt att hitta en sådan person, särskilt inte till ett ställe som inte har gäster varje dag.
Tanken är att Billan, som fyller 60 nästa år, och Erik, 62, ska fortsätta arbeta så länge det behövs, men de ser fram emot att ta ett steg tillbaka och låta Max ta över rodret.
– Det här har varit vårt liv i 30 år och jag känner mig ganska nöjd, men sedan Max kom in med sitt driv har Erik och jag fått en nytändning, säger Billan.
Hon menar att det finns flera likheter mellan att vara elitidrottare och egenföretagare.
– Som elitidrottare måste du ha driv och fullt fokus på uppgiften. Det är likadant när du driver ettföretag. Jag har många gånger tänkt att nu lägger vi av, men sedan kommer man över tröskeln och fortsätter. Det är lite som att köra en femmil.
”Mamma och pappa är old school”
Sonen Max fastnade aldrig för längdskidåkning, men har bland annat spelat bandy och hockey.
– Han har också den där tävlingsinstinkten och viljestyrkan, annars skulle han aldrig vilja driva det här själv, säger Billan.
Enligt familjen har generationsskiftet varit en lång process, med många beslut att ta och tillstånd att söka. På många sätt har det varit lite som att starta ett nytt företag: Max har bland annat varit tvungen att söka nytt hotelltillstånd och utskänkningstillstånd. Han har också skaffat ett nytt, digitalt bokningssystem.
– Mamma och pappa är old school, medan jag ser potentialen i det nya. Vi var tvungna att bygga upp nya bokningssystem för att kunna satsa vidare, därför var det ett bra läge för mig att ta över nu.
Vill fokusera på service
Ett av de första besluten Max tog som ny hotelldirektör var att gå med i Visita.
– Jag fick tips av ett krögarpar, som jag har bollat lite med, att gå med i Visita och har bland annat fått hjälp när det gäller anställningsavtal.
Han ser fram emot att förvalta det som föräldrarna har byggt upp, men har också flera idéer för framtiden.
– På andra sidan bron står ett före detta kontorshus som vi vill göra om till boende. Eftersom konferensgästerna vill ha enkelrum skulle vi behöva fler rum, men kommunen har inte varit särskilt hjälpsamma med att ge bygglov eftersom det är strandskydd.
– Det finns också en gammal lada på andra sidan bron som jag skulle vilja göra om till bröllops- och eventlada. Och bakom den finns mark som skulle kunna användas för att bygga upp en fin camping, men även där behövs bygglov.
Max har med andra ord ingen brist på visioner, men inser samtidigt att det finns en poäng med att skynda långsamt.
– Jag försöker att landa i det här och inte sväva iväg för mycket. Jag vill börja med att bygga upp ett personalteam med några få, men duktiga personer. Det tror jag är viktigast för att det ska gå bra.
En annan sak han vill fokusera på är servicen.
– Jag har alltid velat att folk ska känna sig sedda och få en bra upplevelse. Och jag tror att det märks om man är genuint intresserad av det.
Du kan även läsa reportaget från Kungsholmen i senaste numret av Besöksliv – affärsmagasinet för Sveriges roligaste näring sedan 1916. Alla medlemmar i Visita får ett exemplar av magasinet per anläggning genom sitt medlemskap.