Annons

Branschveteranen taggar ner efter 70-årig karriär

zoom Ejnar Söder började jobba inom besöksnäringen som 15-åring.
Ejnar Söder började jobba inom besöksnäringen som 15-åring.
KARRIÄR. Han är en gigant inom svensk besöksnäring. Nu växlar hotellmannen Ejnar Söder ner, efter en 70 år lång karriär. För Besöksliv berättar han om tolv idéer som i vissa fall har blivit succé – och i andra fall raka motsatsen.
Annons

1. Skola på Star Hotel Sollentuna

”På 1980-talet etablerade vi en hotell- och restaurangskola i samarbete med Rudbecksgymnasiet. Vi fick de elever vi behövde, det var i princip de som ingen annan ville ha. Bland annat två killar som syokonsulenterna beskrev som ‘riktiga råskinn’; de blev sedan våra bästa kockar.”

 

2. Landets första isbar

”Jag hade hört att Yngve Bergqvist som drev Ishotellet i Jukkasjärvi ville starta en isbar. Jag ringde honom klockan åtta en lördagsmorgon, två timmar senare var vi överens om att den skulle ligga i Nordic Seas lokaler i Stockholm. JM som ägde byggnaden var väldigt motvilliga. ‘Vem vill gå in i en isbar när det är 20 minus i Stockholm?’ Men den blev av, och den är fortfarande kvar.”

 

3. Import av gymapparater

”Jag hittade en fantastisk multiapparat i USA, Total Gym. Min dotter och hennes dåvarande kille åkte runt till olika hotell och försökte sälja den. Det var nog lite för tidigt. I dag kan jag tänka mig att det hade varit intressant för mindre hotell.”

 

4. Ett svenskt hotellmuseum

”Jag värnar om branschens historia. Vi hade kommit så långt i planerna på ett museum att vi hade en lokal, när branschorganisationens dåvarande vd bestämde sig för att det var för dyrt. Jag tycker fortfarande att vi är värda ett museum med gamla knivar och gafflar och stolar och sängar!”

 

5. Svithotellet Star Hotel ­Sollentuna

”Vi öppnade 1986. ‘Varför ska ni öppna ett hotell i Sollentuna, ingen vill bo där’, sa folk. För att göra det nya hotellet udda och fantastiskt blev det sviter. 200 stycken, på vardera 32 kvadrat där det första rummet var ett vardagsrum med bäddbar soffa, tv och annat. Sovrummet hade sminkbord vid fönstret. Det var verkligt innovativt då.”

6. Värdelösa grillar

”I London åt jag på en restaurang med runda bord med en grill i mitten. Man grillade själv. Jag köpte två sådana och installerade på Star Hotel Mobilen i Norrköping. Men i stället för gasol tog jag kol. Vid ett tillfälle var kommunstyrelsen i Avesta på besök, vi skulle eventuellt få bli operatörer för ett hotell som de stod bakom. Det slutade med att rödvinet som stod på bordet blev glödhett, de brände sig. När köttet lades på kallnade alltihop. Det var totalt fiasko. Men vi fick hotellet ändå. Grillarna står på vårt lantställe på Ljusterö nu.”

7. Internationellt

”I tio år var jag aktiv inom ledningen för den internationella hotell- och restaurangorganisationen IHRA. Där införde jag ett utbytesprogram för yrkespersonal. Tre personer från Star Hotel Sollentuna åkte till ett hotell i Zimbabwe, och tre personer därifrån kom hit. En otroligt bra idé, som kräver eldsjälar. Verksamheten finns inte längre.”

 

8. kallbadhus i STHLM

”Det är ett fantastiskt bra projekt med över tio år på nacken. För tillfället vilar det. Men vi har inte gett upp. Det skulle lyfta turismen i Stockholm.”

 

9. En bardisk för konferenser

”Vanliga konferensrum är otroligt tråkiga. På Nordic Blue Hotel på Lidingö introducerade vi en uformad bardisk, med fåtöljgrupp och soffa. I rummet fanns också fem stationer med vita tavlor och blädderblock, för att slippa skicka i väg folk för grupparbeten. Kaffe, te, öl och mackor stod framme. Det rummet var väldigt uppskattat.”

 

10. Sveriges första hamam

”På Nordic Blue Hotel startade vi Sveriges första äkta turkiska hamam. Vi köpte marmor från ­Marmarasjön och turkiska hantverkare byggde det i traditionell stil.”

 

11. The Winery Hotel – vinmakeri och hotell

”Den bästa idén i hela mitt liv. Vinkonceptet går att utveckla så enormt, det ger utrymme för en massa roliga idéer. I höst ska vi ha skördefest när 10 ton nya druvor kommer från Toscana.”

 

12. NY Högre utbildning

”Detta arbetar jag på nu. Den högre utbildning för hotellbranschen som i dag är utspridd i Helsingborg, Grythyttan och Umeå borde finnas i Stockholm. Vi har en konsult som kartlägger förutsättningarna och målet är att det om tre-fyra år ska finnas en masterutbildning i Stockholm.” 

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...