Annons

”Vill servera magisk mat gjord av svenska råvaror”

zoom Anne Torjussen blir kulinarisk ledare på Sånga Foto: Privat
Anne Torjussen blir kulinarisk ledare på Sånga Foto: Privat
KARRIÄR. Efter många år i olika befattningar på kända Stockholmskrogar ser Anne Torjussen fram emot att arbeta med närheten till ett eget växthus, på Sånga-Säby hotell.
Annons

Grattis till nya jobbet, hur känns det?

– Tack, det känns fantastiskt kul och spännande.

Vad fick dig att tacka ja till jobbet? 

– När jag kom ut till Sånga så var det liksom klart, stället är magiskt med den vackra naturen runt hörnet. Jag föll också handlöst över hållbarhetstänket och odlingsmöjligheterna.

Vad blir viktigast i ditt uppdrag? 

– Att få så många som möjligt att hitta hit och kunna servera magisk mat gjord på råvaror från våra fantastiska bönder.

Vad ser du mest fram emot, vad ska bli roligast? 

– Hela resan, att få vara med från början. Vara del av ett team som är likasinnade. Ja och odlingen, att få kunna gå ut till ett växthus och hämta sina egna örter och tomater, rena lyxen för en kock.

Sånga väljer att utveckla ett nytt matkoncept där det moderna lantlivet ska dela fokus med mat och dryck – vad innebär det, och varför görs det nu?  

– Att använda sig av våra svenska råvaror som gynnar oss alla. Bönder, miljön vår hälsa mm. Vårt tänk är enkelt men självklart, från jord till bord till jord.

När insåg du att du ville arbeta med mat?  

– När jag som tonåring började jobba på restaurang Glasade Gången. Där träffade jag Gunnel som la grunden till att mat måste lagas med kärlek. Glasade Gången drivs av funktionshindrade, helt klart den varmaste arbetsplats jag varit på.

Vad har du för mål och ambitioner med Sångas kök? 

– Att bara jobba med dom bästa råvarorna, höga smaker och ha ett bra team som gillar att utvecklas och experimentera.

I din roll som kulinarisk ledare är tanken att du att utveckla restaurangkonceptet och matupplevelsen på Sånga. Hur ska du göra det?

– Jobba modernt med hållbarhet och ekologiskt. Mycket grönt och jäkligt snygg och god mat. Drycken ska gå hand i hand med maten, en helhetsupplevelse helt enkelt. Råvarorna ska tala sitt eget språk.

Varför är det så roligt att arbeta med mat?

– Ingen dag är den andra lik, och att få arbeta kreativt. Att jobba med mat har så många sidor du måste tänka på och binda ihop. Hjärnan går på högvarv hela tiden.

Vad äter du helst själv och varför? 

– Älskar allt grönt med god olivolja, citron & salt, gärna fisk el skaldjur till det. En grym pizza är heller inte fel. Det enklaste är oftast det godaste.

Du har tidigare arbetat som matstylist och kökschef på krogar som Sturebadet, Urban Deli och Renée Voltaire, vilka erfarenheter tar du med dig därifrån?  

– Renée Voltaire jobbade jag med i 8 år och vi var väldigt tidiga med det gröna köket. UD var mycket starta upp koncept. Sturebadet att få till en fungerande restaurang. Så jag plockar ihop gobitarna från dom olika platserna.

Hur ska du få med dig personalen i köket?

– Vi ska ha kul och högt i tak. Det ska vara teamkänsla, och alla jobbar på lika villkor och med samma mål. Den ena dagen ska inte vara den andra lik.

 

 

Håller stilen med återbrukade textilier

Håller stilen med återbrukade textilier

Till Granö Beckasin kommer människor från hela världen för att vara i naturen. Här är det hållbarhet in i minsta detalj som gäller. Från de återbrukade golven i hotellrummen till serveringspersonalens förkläden...