Annons

Han tar över Idre fjäll: ”Jag vill vara en i gänget”

zoom Andreas Starenhed jobbade som liftansvarig på Idre Fjäll i början av 2000-talet. <br />
Nu tar han över som vd på anläggningen. Foto: Idre Fjäll
Andreas Starenhed jobbade som liftansvarig på Idre Fjäll i början av 2000-talet.
Nu tar han över som vd på anläggningen.
Foto: Idre Fjäll
KARRIÄR. Slalomfantasten Andreas Starenhed tar över en av Sveriges största skidanläggningar. Som ny vd på Idre Fjäll vill han lyfta standarden på både boenden och backar: ”Det blir en spännande utmaning att utveckla anläggningen för framtiden”.
Annons

Andreas Starenhed bodde i Idre mellan 1999 och 2006 och under en tid arbetade han som liftansvarig på Idre Fjäll. Nu får han ett nytt ärofyllt uppdrag för landets fjärde största skidanläggning.

– Det känns otroligt bra att ta över som vd, det blir en spännande utmaning att utveckla anläggningen för framtiden.

Vad blir din första uppgift?

– De första jul- och nyårsgästerna kommer i dag och nu gäller det att ta hand om dem på bästa sätt. Parallellt sitter jag i möten om hur vi kan utveckla sommaraktiviteterna, främst för mountainbike, vi vill bygga fler leder.

Vad lockade mest med jobbet?

– Jag har jobbat här som driftansvarig i början av 2000-talet. Och jag har under lång tid firat jul och nyår här, så nu känns det spännande att vara med och påverka hur anläggningen utvecklas.

Du har tidigare jobbat på Ernst and Young, på finansavdelningen i gruvbolaget Northland och som ekonomichef på Vikströms Åkeri. Vad tar du med dig in i din nya tjänst?

– Jag tycker det är viktigt att skapa lönsamhet. Inom åkeribranschen är det låga marginaler och man fick hålla koll på kostnaderna, och på gruvbolaget gällde det att snabbt parera svängningar i konjunkturen, eftersom man jobbade med ett världsmarknadspris.

Vad vill du uträtta som vd?

– Rent krasst handlar det om att renovera vårt boende till en modern standard och utveckla både längd- och den alpina skidåkningen. I samband med Världscupen i Skicross har vi till exempel byggt mini-skicrossbanor.

Idre Fjäll omsätter 280 miljoner kronor, hur känns det att ta över det ansvaret?

– Idre Fjäll är viktigt för norra Dalarna eftersom vi periodvis har upp till 500 anställda. En stor del av dessa bor i närområdet, vilket medför ett stort samhällsansvar, jag kommer vara noga med att aldrig slarva med projekt eller pengar.

Vilka utmaningar ser du?

– Det som oroar mig är klimatet, nu för tiden kan det ju regna i januari. Av den anledningen sparar vi snö och investerar i snökanoner.

Hur är du som chef?

– Jag vill vara en i gänget, det ska inte vara ett problem att kunna prata med mig om allt. Och jag upplevs nog som principfast, saker ska ske på ett rättvist sätt.

Vad är det bästa med Idre Fjäll, tycker du?

– Att allt finns inom gångavstånd, du parkerar vid stugan och sedan kan du gå till backen, restauranger och butiker.

Föredrar du fjällen på sommaren eller vintern?

– Jag lockades till branschen av skidåkningen, slalom är mitt allra största fritidsintresse. Så jag måste säga vintern.

På tal om skidåkning, vad har du för förväntningar på Ski Cross World Cup som arrangeras i Idre 12-14 januari 2018?

– Det känns oerhört spännande, det här blir ett sista test inför OS. Just Idre Fjälls tävling är speciell eftersom banan har många hopp och gupp, det gör att den är krävande och den som ligger sist i ett race kan ta sig förbi och vinna på slutet. 

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...