Annons

21 år och franchisetagare: ”Man måste våga för att vinna.”

zoom I morgon torsdag öppnar Michelle Anndersson sin första Waynes coffee-enhet. Foto: Waynes, privat
I morgon torsdag öppnar Michelle Anndersson sin första Waynes coffee-enhet. Foto: Waynes, privat
NYHETER. Waynes Coffee öppnar sin första enhet i Vetlanda. Franchisetagare är 21-åriga entreprenören Michelle Andersson – den yngsta i kedjans historia.
Annons

Hon hade själv med många andra saknat ett bra kafé i Vetlanda, så dök chansen upp att starta en enhet i kafékedjan Waynes Coffe.

– Jag hade jobbat på kafé innan, och så gick Handels på gymnasiet där jag fick upp intresset frö att jobba med service och ekonomi. Jag har också drivit UF-företag och tyckt att det har varit väldigt roligt, säger en stressad Michelle Andersson, som står mitt uppe i förberedelserna inför morgondagens invigning.

Det var när hennes farbror, som jobbar som näringslivsutvecklare i Vetlanda ”på skoj” ställde frågan om hon ville bli franchisetagare, som hon tog honom på orden.

– Jag nappade, åkte på intervju till Stockholm, och på den vägen är det.

Ville du starta eget sedan tidigare?

– Jag har alltid velat det i någon form, men det bar Handels som gjorde att jag valde service. Det var spännande och kändes bra att Waynes hade utsetts till Årets franchisekedja, och när jag började läsa på om deras miljö- och hållbarhetsarbete insåg jag att detta var något jag kunde stå för. De kontakter jag fick inom företaget kändes också tillförlitliga så jag var aldrig orolig.

Du är ganska ung för att starta en egen fysisk rörelse, hur ser du på det?

– Som en styrka, att jag är ung, alert och pigg. Men framför allt kände jag att jag måste börja någonstans och då kändes det bra med franchise just för tryggheten, uppbackningen och stödet från huvudkontoret.

Branschen har svårt att hitta personal, har du känt av det ännu?

– Nej inget alls, tvärt om. Folk har varit väldigt nyfikna, det känns som Waynes som arbetsplats är något som tilltalar och passar många.

Vad har du för mål?

– Jag har satt upp mål för mig själv, men vi får se vart det här leder och hur det går de första åren. Jag skulle på sikt gärna ha fler Waynes-kaféer.

Har du några råd eller tips att ge till andra som är sugna på att starta eget i din bransch?

– Våga ta chansen och lite risk för att vinna. Jag hade velat vidareutbilda mig, men nu dök möjligheten upp och det kändes som att jag skulle få mer kunskap och erfarenhet genom, att göra det på riktigt, i praktiken.

Du öppnar i morgon, torsdag. Vad hoppas du på?

– Att många kommer hit och dela den roliga dagen, och att de känner att här finns något för alla, säger Michelle Andersson.