En småbarnsmamma tipsar om de bästa lekplatserna och när Jamtli öppnar. En 20-nånting kille berättar var du hittar Östersunds second hand-butiker och nattklubbar. En medelålders kvinna guidar dig i stadens kulturutbud och vinbarer. Det är tre av de fem AI-guider, eller AI-locals, på Ostersund.ai och Visit Östersunds hemsida, som besökare kan chatta med för att få tips inför och under sitt besök i staden.
Den tekniska idén till en AI-driven besökstjänst fick Destination Östersund förra året av kommunikationsbyrån Adeprimo.
– Vi hade jobbat med en chatbot på vår sajt innan men de presenterade en idé och en teknisk AI-lösning och då började diskussionerna på allvar i april 2024 med målet att lansera ett test till sommarsäsongen. Vi tyckte framför allt att det kändes roligt att det är fem olika locals, baserade på olika typer av besökare, som man möter. Du får lite olika svar beroende på vem av de fem du väljer att chatta med, även i tonalitet, berättar Elisabeth Richardsson.
AI tipsar om Östersund
Under förra våren skapades sedan en AI-modell som baserades på specifik kunskap om Östersund från en rad olika källor.
– När piloten lanserades i juli hade vi en stor kampanj i sociala medier som riktade sig både mot besökare och invånare. Vi uppmanade alla att komma in med tips på sitt bästa Östersund. Dessutom lade vi till information utifrån de frågor som vi såg kom in på sajten, förklarar Elisabeth Richardsson.
Utöver webben och sociala medier mötte man ”locals-guiderna” i form av bilder, bordsryttare och affischer på restauranger, kaféer och besöksmål, där QR-koder scannades för att fråga något eller lämna tips.
7 500 frågor till AI-guiderna
Destination Östersund är nöjda med resultatet, över 7 500 frågor ställdes till AI-guiderna under sommarmånaderna.
– Överlag har vi har fått en väldigt positiv respons och vi är också nöjda med att vi tekniskt lyckades få till svar även på komplexa frågor.
Visst fanns vissa barnsjukdomar i början, som att AI-guiderna gav tips om aktiviteter på andra orter. Sen är de programmerade att ge tre-fyra förslag i sitt första svar, därefter kan man ställa följdfrågor, men detta var något som en del lokala aktörer reagerade på. Varför kom inte just de upp i det första förslaget?
– Det är lite som när du går in på en turistbyrå eller frågar i hotellobbyn om tips, då får du inte 30 – 40 stycken förslag i ett svep, utan snarare tre, fyra. Också beroende på vem som kommer in och frågar, är det en barnfamilj eller ett ungt par som ska ut i nattlivet? Vi gjorde en del tekniska justeringar för att säkerställa att alla kommer upp regelbundet, säger Elisabeth Richardsson.
”Bästa värdskap inom turistinformation 2024”
Just nu ser man över AI-guiderna inför sommaren. En målsättning är att få besökarna och lokalbefolkningen att engagera sig ännu mer i den del där man kan skicka in sina egna bästa tips.
Nyligen prisades lösningen med Visitas utmärkelse ”Bästa värdskap inom turistinformation 2024” – ett pris som delats ut årligen sedan 2020 för att uppmärksamma turistinformationer som gör det där extra för sin destination.
– Det är jättekul, både för oss och Adeprimo som lade ner många timmar och engagemang på detta. Framför allt har vi lärt oss massor. Nu efter priset har vi blivit kontaktade av olika turistorganisationer som vill att vi ska presentera projektet för dem. Det är kul att kunna dela med sig av våra erfarenheter så vi alla, tillsammans, kan lära av varandra och bli bättre, avslutar Elisabeth Richardsson.