Annons

Akut behov av förlängda stöd till besöksnäringen

zoom Foto: Visita
Foto: Visita
NYHETER. Krisen är akut för besöksnäringen. För att rädda jobb och företag har Visita idag hemställt hos regeringen om förlängda stödåtgärder.
Annons

När regeringen och olika myndigheter nu förnyar och förlänger restriktionerna slår det med oerhörd kraft mot besöksnäringen. Risken ökar för att ännu fler förlorar jobbet och i grunden livskraftiga företag går omkull. För att det inte ska ske är behovet av förlängda stöd akut.

– Regeringens tystnad är oförståelig. Besked om förlängda stöd skulle helst varit på plats igår men det är bråttom för att hejda en ännu större katastrof med fler arbetslösa och företag som går omkull, säger Visitas vd Jonas Siljhammar.

Hur går era diskussioner med politikerna?

– Det pågår intensiva dialoger med regeringen, samarbetspartierna och oppositionen för att trycka på för förlängda stöd men också för att de är utformade på ett sätt så att fler kan ta del av dem.

Vilket ser ni som den viktigaste åtgärden för just era medlemmars räkning, permitteringsstöd, omställningsstöd eller senarelagd återbetalning av  skatter och avgifter, vad skulle ge mest lättnad?

– Regeringen måste inse att det är en extrem situation och det behövs flera åtgärder för att rädda jobb och företag. I grund och botten är det viktigaste att Sverige öppnar upp igen så att hjulen kan börja snurra, men då det verkar dröja så är fortsatta stödåtgärder centrala. Besked om förlängt permitterings- och omställningsstödet borde redan varit här och det brådskar med besked om anstånd på skatter.

Under hur lång period behöver stöden förlängas som minst?

– Det är som en lågstadieekvation – så länge restriktionerna förlängs måste stöden finnas kvar. Vi har i nuläget sagt över första halvåret nästa år vad avser permitteringarna och året ut vad avser omställningsstödet, men det behöver utvärderas i takt med pandemins utveckling.

Hur skulle du beskriva situationen i näringen  och bland era medlemmar just nu?

– Krisen är fortfarande akut och nya varsel kommer mer eller mindre dagligen. Regeringens totala tystnad kring förlängda stödåtgärder är oförståelig. De skulle behövt vara på plats igår och nu det är bråttom att få besked. Det är viktigt för att förhindra en ännu större katastrof med fler arbetslösa och företag som går omkull.

Vad är Visitas budskap till regeringen?

– Bristen på besked riskerar leda till en än värre katastrof där ytterligare tusentals människor förlorar jobbet och i grunden livskraftiga företag behöver lägga ner.

Coronapandemin och de restriktioner som införts har drabbat den svenska besöksnäringen oerhört hårt. I praktiken har delar av näringen haft näringsförbud i över ett halvår. Nästan 20 000 personer har varslats och minst 24 000 visstidsanställda har förlorat sitt jobb. Till detta ska läggas att över 60 000 har korttidspermitterats. Totalt innebär detta att över hälften av medarbetarna inom näringen är berörda av coronapandemin.

https://newsroom.notified.com/visitapress/media/126130/hemstallan-om-forlangningar-av-kristgarder-pdf

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...