Annons

Akut medarbetarbrist får Bodaborg att anställa besökare

zoom Spöktemat på Bodaborg i Karlskoga är populärt. <br />
Samuel Bergwall, vd, är trött men glad.  Foto: Bodaborg
Spöktemat på Bodaborg i Karlskoga är populärt.
Samuel Bergwall, vd, är trött men glad.
Foto: Bodaborg
NYHETER. Bodaborg i Karlskoga går för högtryck under höstlovsveckan. Vd Samuel Bergwall och företagets två övriga delägare tvingas alla tre jobba dubbla pass.
Annons

Pandemi eller ej – på Bodaborg räknar man alltid kallt med att höstlovet med sitt halloween-tema ska ge klirr i kassan.

– Det är ju alltid halvtaskigt väder och alla barn är lediga så vi förväntar oss en bra vecka. Men vi hade inte räknat med att allt skulle bli fullbokat!

Vd för Bodaborg i Karlskoga, Samuel Bergwall, konstaterar att anläggningens samtliga tre dagliga pass är fullbokade till och med lördag. Årets höstlov överträffar därmed förväntningarna.

– Till följd av pandemin släpper vi inte in samma mängd besökare, men vi kommer ändå ta emot cirka 5 000 gäster på åtta dagar. Det är ungefär samma antal som under en hel månad!

Väntar med fasta anställningar

Anstormningen ställer höga krav på verksamheten och i år är det en extra stor utmaning att ta emot de många besökarna.

– Vi led hårt under pandemin och tvingades säga upp en mängd kolleger. Många av dem har hittat nya jobb nu och det är tufft att få tag i medarbetare under förutsättningarna som råder.

Samuel Bergwall säger att han inte vågar anställa på permanent basis tills han känner sig säkrare på utvecklingen.

– Vi är rädda att anställa eftersom vi inte vill vara med om att säga upp folk igen, för det är det tråkigaste vi har gjort.

Hittade medarbetare vid grillen

Istället söker Bodaborg extrapersonal. Framför allt handlar det om att locka studenter från traktens gymnasium och folkhögskolor.

– Vi letar med ljus och lykta och tar ofta informella vägar. Vårt senaste tillskott är en mamma som var här med sitt barns skolklass. Hon stod och grillade korv och sa att hon sökte jobb. Två dagar senare körde hon sitt första pass hos oss!

Men studenter och enstaka fyndade mammor förslår inte en höstlovsvecka som denna. Istället får ägarna själva lägga in en högre växel.

– Vi är tre ägare – jag, Martin Ärlandsback och Eric Schön – och vi jobbar väl 80 timmar vardera denna vecka.

Samuel Bergwall konstaterar att han börjar känna sig mör men säger samtidigt att det gör honom glad:

– Vi ser tydligt att det finns ett uppdämt behov av att hitta på roliga saker – så under förutsättning att pandemin hålls i schack så ser det lovande ut framåt!