Annons

Alexander Sjögren siktar på vinst i kock-EM

zoom Vinnarskalle? Onsdag 11 maj tävlar Alexander Sjögren för Sverige i Kock-EM i Budapest.
Vinnarskalle? Onsdag 11 maj tävlar Alexander Sjögren för Sverige i Kock-EM i Budapest.
NYHETER. Nu har startskottet gått för matlagningstävlingen Bocuse d’Or i Budapest. Sveriges titel som regerande EM-mästare ska försvaras av Alexander Sjögren. ”Vinst är målet”, säger han.
Annons

Under tisdagsmorgonen gick starten för prestigefyllda matlagningstävlingen Bocuse d’Or Europa, i folkmun kallat kock-EM. Här gör tjugo kockar upp om prispallen, fördelat på två dagar. Svenske kandidaten Alexander Sjögren startar under onsdagen som allra siste tävlande.

22 timmar nonstop i köket

Pressen har varit stor. En minst sagt hektisk tid har lett upp till själva tävlingsdagarna i Budapest.

– Ibland har det hänt att jag spenderat tjugotvå timmar i provupplagningsköket, säger han och stryker svetten ur pannan när Besöksliv besöker en upplagning.

Månaderna fram tills tävlingen har han sett mycket lite av omvärlden. Det har ibland blivit en liten stund över på morgonen till sociala medier eller en nättidning på kvällen. All vaken tid har varit vigd åt köket. Sambon har Alexander Sjögren inte träffat på över två månader, hon är kvar hemma i Skåne.

– Det är det som krävs. Man kan inte träna för mycket för det här. I det avseendet är det så att om man tappar gnistan har man inte rätt ambitionsnivå och är med i fel tävling, säger han.

Vill visa världen

Kockrocken är förvånansvärt vit. Den höga kockmössan svajar något. Med pondus i rösten berättar han att han bara har siktet inställt på en sak nu.

– Vinst är målet. Nu ska vi in och visa omvärlden att nu jävlar kommer Sverige! En guldmedalj för att försvara vår vinst från senaste EM.

För sist vann svenske Tommy Myllymäki EM-seger på hemmaplan när det arrangerades i Stockholm 2014, bara för att sedan ta brons i följande VM i Lyon. I år är det de 11 första kockarna i Budapest som tar sig vidare till Lyon.

Vad är du mest nervös över nu?

– Jag försöker att inte tänka på nervositet utan kopplar bort den biten. Bocuse är så pampigt. Här har jag stått i en skyddad verkstad och lagat mat, där sitter 2500 människor på läktaren och den absoluta världseliten av kockar är där. Man vill inte göra bort sig.

Vad tror du att du kommer göra efter EM, och förhoppningsvis VM i januari – öppna eget?

– Att öppna restaurang har varit dröm länge. Det hade gjort redan nu om jag inte vunnit den svenska uttagningen, då fick jag lägga krogplanerana på hyllan ett tag.

 

Besöksliv rapporterar på plats från Budapest här och på Twitter: @Besoksliv.