Annons

”Alla hotell är redan fullbokade”

zoom Pandemin finns i bakhuvudet - men planerna inför den 417:e upplagan av Jokkmokks marknad skrider på som vanligt.  Foto: Jokkmokks marknad
Pandemin finns i bakhuvudet - men planerna inför den 417:e upplagan av Jokkmokks marknad skrider på som vanligt. Foto: Jokkmokks marknad
NYHETER. I år ställdes Jokkmokks marknad in på grund av pandemin. I stället genomfördes en nedbantad digital version. Nu räknar kommunen med att den fysiska marknaden gör comeback 2022.
– Alla här vill att den blir av och vi planerar för att det ska bli så, säger Birgitta Nilsson, på Jokkmokks kommun.
Annons

Norra Skandinaviens största utomhusevent – Jokkmokks marknad lockar närmare 50 000 besökare varje år och är en av höjdpunkterna för regionens besöksnäring. I vanliga fall är hotellbeläggningen full både i Jokkmokk och i närliggande städer. Att årets marknad, som skulle ha genomförts i början av februari, blåstes av innebar ett stort ekonomiskt tapp för samtliga besöksföretag.

Annelie Päiviö, som driver Hotell Akerlund i Jokkmokk, brukar öppna bokningen för marknadsdagarna redan den första september och vanligtvis är hotellets 44 bäddar bokade redan inom en kvart.

– Att marknaden inte blev av innebar massa avbokningar och en rejäl minskning av vår vinst. Jag vill inte säga hur mycket vi tappade men vi behövde verkligen hålla näsan ovanför vattenytan för att klara oss, berättar Annelie Päiviö.

Nu menar hon att det är superviktigt för hela Jokkmokks besöksnäring att planerna för 2022 års marknad går i lås:

– Så fort vi öppnade hotellbokningen började folk höra av sig, och nu är både rummen och vår restaurang är fullbokade, precis som det brukar vara. Så ser det ut för alla andra häromkring också. Så nu måste marknaden bara bli av.

Birgitta Nilsson, kommunens marknadsgeneral, håller med:

– Visst har vi pandemin i bakhuvudet hela tiden och funderar över hur vi ska göra om vaccinationspass införs för utomhusaktiviteter. Men vi har siktet inställt på att det här ska gå att genomföra som vanligt. Det är viktigt för alla som bor här, för alla företag och föreningar. Jokkmokks marknad är ju vår julafton!

Programmet för 2022 års upplaga – som blir den 417:e, är redan spikat och broschyrerna väntar nu på att gå i tryck.

Enligt Birgitta Nilsson är intresset för att delta lika stort som det brukar, både bland aktörer och besökare.

– Det är många som hört av sig och frågat hur det blir, både inhemska och internationella gäster har visat stort intresse.

Här kan du läsa mer om programmet för Jokkmokks marknad 2022.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...