Annons

Allt fler svenskar semestrar i Sverige – Kebnekaise extra trendigt

zoom Kebnekaises topp i midnattssol. Hit väntas 10 000 personer bestiga berget i år – och det är nytt rekord. Foto: Thomas Winnberg
Kebnekaises topp i midnattssol. Hit väntas 10 000 personer bestiga berget i år – och det är nytt rekord. Foto: Thomas Winnberg
NYHETER. Allt fler vill bestiga Kebnekaise. Under året väntas 10 000 personer nå toppen vilket är en ökning med 25 procent. Bakom utvecklingen ligger ett växande intresse för aktiviteter – och nya målgrupper.
Annons

Under juli ökade antalet gästnätter på Svenska Turistföreningens fjällstationer och fjällstugor med cirka 7 procent jämfört med samma period ifjol. Och trenden är tydlig även vad gäller Sveriges högsta berg. Hela 10 000 personer väntas bestiga Kebnekaise i år och det är nytt rekord.

– Det är en rejäl ökning, från cirka 8000 personer tidigare år till 10 000 i år. Det är inte exakta siffror utan en uppskattning gjord utifrån antalet vandrare i området och på fjällstationen, säger Carina Hakenäs, medlemsansvarig på Svenska Turistföreningen.

 

Maten – en reseanledning

STF gör kontinuerligt undersökningar av besökarnas önskemål och man ser att intresset för en aktiv semester vuxit de senaste åren. Och det är en del av förklaringen till att vandrare som bestiger berget blivit fler.

– Kebnekaise har blivit intressant för dem som är aktiva och som söker nya utmaningar, de ser det som nästa steg. Och det är fler typer av vandrare som vill bestiga berget, allt från extremsportare som tar sig upp på flera toppar till barnfamiljer som redan har en del vandringsvana. Unga vuxna är en ny och starkt växande målgrupp.  

Det ökade intresset för att semestra på hemmaplan påverkar också, berättar Carina Hakenäs, och här spelar matupplevelsen in.

– Vi ser en trend i att allt fler vill semestra i Sverige och många kommer hit för kulturen och inte minst för maten. Vi har ett stort matutbud på fjällstationen – det går numera att äta en trerättersmiddag och dricka gott vin.

Vad betyder vandrarna för den lokala besöksnäringen?

– De mellanlandar ofta i Kiruna innan de tar bussen till Nikkaluokta och båt vidare till Kebnekaise, och då behöver de ju äta och bo längs vägen. Så det här gynnar hela besöksnäringen, säger Carina Hakenäs.

 

Kärlek på toppen

För verksamheten på Kebnekaises fjällstation innebär ökningen både fördelar och utmaningar.

– Det känns väldigt roligt, samtidigt måste vi hantera en större mängd gäster på anläggningen och behålla det många kommer hit för, naturupplevelsen och tystnaden. Det finns en renoveringsplan för hela STF:s fjällområde och vi är en del av den, så det kan bli renoveringar av våra befintliga lokaler. Vi tittar även på hur vi kan få fler att upptäcka lågsäsongen, det är oerhört vackert här i juni och september, säger Marit Sarri, platschef för Kebnekaise.

Men berget lockar inte bara till klättring – utan även till kärlek.

– Man träffar likasinnade här och det uppstår ofta tycke bland gästerna. Det är många som gifter sig på plats, förra året var det fyra par. Jag kan tänka mig att utbilda mig till vigselförrättare så att vi kan fortsätta den traditionen.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...