Annons

”Allt fler vill bort från det materialistiska”

zoom Anna-Lena Persson har fullt upp på sitt Åkerby Herrgård.
Anna-Lena Persson har fullt upp på sitt Åkerby Herrgård.
SOMMARINTERVJUN. Anna-Lena Persson är naturvetaren och den statliga utredaren som råkade bli med herrgård och konferensanläggning. Hennes Åkerby Herrgård utanför Nora lockar gäster året runt och de senaste åren har hon upptäckt en helt ny gästkategori.
Annons

Du är elitidrottare, naturvetare, lärare och skolledare i botten. Hur kom det sig att du sadlade om och bytte till besöksnäringen?
– Jag har alltid drivits av att ge andra människor modet och verktygen att styra om sina liv. När nu Åkerby Herrgård, som ligger granne med vår släktgård, blev till salu, kunde jag inte motstå utmaningen.

 Har du ångrat beslutet någon gång?
– Nej! Det är långa dagar, jag är här redan vid sju på morgonen och kan sällan lämna före 22 på kvällen, men nej, jag har aldrig ångrat det här beslutet som jag fattade för snart tio år sedan.

 Vad är det som fascinerar dig med besöksnäringen?
– Mötet med människor och att kunna skapa möjligheter för gäster att upptäcka, uppleva och trivas. Att varje dag möta människor med olika bakgrund och att ge dem det där lilla extra.

 Ni har öppet året runt. Hur ser verksamheten ut över året?
– Under vinterhalvåret har vi mycket konferenser och kurser, och jul- och nyårsfirande. Vi har även stora privata sällskap, släktträffar och så vidare. När sommarhalvåret inträder blir det mer bröllop och mer spontana gäster.

 Har gästernas preferenser ändrats över åren?
– Absolut. Numera vill gästerna ha aktiv, men samtidigt avkopplande, ledighet. Det ska vara färdiga paket som naturnära och vandring. Allt fler vill bort från ”hålligång” och brus.

 Har du ändrat på verksamhetens inriktning sedan du tog över?
– Ja, eftersom allt fler vill bort från det materialistiska och istället njuta och finna avkoppling i naturen har vi tagit fasta på det behovet. Vi har cykel-, må-bra, bara-vara- och svamppaket där gästerna får gå på guidade svampturer och laga mat i ett av våra kök efteråt.

– Vi har också särskilda paket för barnfamiljer som vi kallar naturkul. Och eftersom våra gäster är aktiva och vill vistas i naturen har vi hundtillåtet här. För närvarande planerar jag att bygga bostadsrätter för seniorer på ängen här nedanför. Tanken är att deras gäster ska kunna övernatta samt boka bord i matsalen.

 Vad vill gästerna mer ha?
– Vällagad mat från grunden. Vi serverar så mycket egenplockat som möjligt, allt från svamp till bär, vilt och färsk fisk. Vi har valt att specialisera oss på husmanskost med inslag av nytänkande, eftersom det är en matkultur som håller på att glömmas bort.

 Hur ser bokningsläget ut hittills i sommar?
– Vi är helt klart nöjda. Jag är själv en föreningsmänniska, och därför har vi de senaste åren vänt oss mycket mot olika föreningar. Vi får över huvud taget många gäster som dras till Nora, som ju är ett fantastiskt besöksmål, men som väljer att bo hos oss.