Annons

Amerikansk tv-jätte prisar Riksgränsen på topplista

zoom Det oslagbara ljuset. En av sakerna som CNN tar upp i sin text om Riksgränsen.
Det oslagbara ljuset. En av sakerna som CNN tar upp i sin text om Riksgränsen.
NYHETER. Den amerikanska tv-jätten CNN utnämner Europas 10 bäst bevarade hemliga skidorter. Som enda svenska och skandinaviska plats tar sig Riksgränsen in på listan. 
Annons

CNN motiverar Riksgränsens plats på listan med ”Midnattssol, norrsken, rekordmycket snö och världens nordligaste skidort”. Man rekommenderar att åka lagg i maj under midnattssolen med liftarna öppet så sent som till halv 1 på natten.

Även en dagsutflykt till Icehotel i Jukkasjärvi tycker CNN att man ska göra.

Vad betyder det här för Riksgränsen?

– Förhoppningsvis att ännu fler besöker Kiruna-fjällen och Riksgränsen för att det uppmärksammas internationellt, säger Robert Gustafsson, styrelseordförande, Kiruna-Lappland ekonomisk förening.

Av Riksgränsens besökare förra året så var cirka 21 % utländska gäster. De allra flesta kommer från Norge och Finland, därefter Frankrike och Storbritannien. Nationaliteterna sprider sig på 20 olika länder.

Vad är bakgrunden till detta?

– Riksgränsen har inte mycket att skryta om när det gäller fallhöjd eller antal pister. Men de skidturister som inte är så intresserade av det och när skidsäsongen stängt på andra håll i Europa och USA, de kommer hot. Här kan man göra fler saker än att bara åka runt i ett liftsystem, det finna möjlighet av absolut världsklass.

Oslagbar kombination av terräng och ljus

– Vi har världens nordligaste skidort, all skidåkning sker över trädgränsen i fjällterräng och sedan ljuset – midnattssolen. Det är tre saker som är coola oavsett om man kommer från Stockholm, Paris eller New York. Du kan inte få den kombinationen någon annanstans, säger Robert Gustafsson.

Tror du sådana här internationella listor genererar fler besökare?

– Jag vet att det gör det. Riksgränsen har blivit uppmärksammad på ett liknande sätt på 90-talet när det var en omröstning i Europas största snowboardtidning och då kom Riksgränsen på andra plats och det var helt obegripligt för oss här uppe. Det kom otroligt mycket folk och det gav ringar på vattnet. Uppmärksammas vi på en plats så blir det fler, ungefär som att du ringer nu.